TNBiz (TN.cz)
01.12.2017 22:35:25

Připravte si lyže, sezóna startuje. Kam za sněhem?

Vypadá to, že ostrá lyžařská sezóna opravdu začala. Na řadě českých hor už leží souvislá pokrývka sněhu. Spousta vleků už je v provozu, o víkendu se mají rozjet další a do stopy můžou vyrazit i běžkaři.

Připravte si lyže a snowboardy, ostrá sezóna začíná. Třeba na Černé hoře se lyžuje už na pěti svazích a celkem jsou k dispozici čtyři kilometry sjezdovek. Mají tam až metr sněhu. "Je to mix přírodního a technického sněhu," doplnila Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora - Pec.

Jeden vlek už je v provozu i v malé Úpě a na startu sezóny jsou také ve Špindlerově Mlýně. Tam se začne lyžovat už příští pátek. "Od 8. do 12. prosince máme akci třídenní permice za cenu jednodenní," potěšil lyžaře Matyáš Mleziva, manažer provozu a infrastruktury.

V Orlických horách se zatím nikde nelyžuje. Mají tam 25 centimetrů sněhu a zasněžují. Třeba v Říčkách nebo Deštném chtějí sezónu odstartovat nejpozději příští víkend. "Rádi bychom na začátku prosince spustili středisko do provozu," potvrdil ředitel skiareálu Říčky Jan Duffek.

Zatím se nelyžuje ani v Krušných horách. Ale třeba na Klínovci chtějí pustit vleky od příštího čtvrtka, leží tady 10 až 15 centimetrů přírodního sněhu.

Na většině Šumavy leží zhruba 15 centimetrů sněhu. Snad alespoň na Špičáku by se první vleky mohly rozjet příští víkend, mají tam až 40 centimetrů sněhu.

I na Vysočině už přípravy na sezónu vrcholí, naplno jedou sněžná děla na sjezdovce Šacberk u Jihlavy. "Přišly opravdu pěkný mrazy a pokud vydrží aspoň čtyři dny, tak je možné rozjetí už v příštím týdnu," raduje se provozovatel tamní sjezdovky Pavel Havlíček.

I v Beskydech se první sjezdovky rozjedou nejdřív příští týden - třeba na Pustevnách nebo v Mostech u Jablunkova. Lyžuje se už i v Monínci na Příbramsku. Mají tam v provozu dvě sjezdovky a na nich až 60 centimetrů technického sněhu.

Do stop už mohou vyrazit i běžkaři. Jsou pro ně připravené v nejvyšších polohách Krkonoš a Krušných hor. A od víkendu se budou moci lidé projet i v Novém Městě na Moravě. Tříkilometrový okruh tam připravili díky 35 tisícům kubíků technického sněhu z obřího zásobníku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty