Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Muskův idiot a „co je dobré pro mě, je dobré pro všechny“

Muskův idiot a „co je dobré pro mě, je dobré pro všechny“

28.12.2017 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Jarrett Walker je konzultantem v oblasti dopravy a kromě toho také píše své postřehy na svůj blog, který si získal značnou popularitu. V jednom ze svých posledních příspěvků se zamýšlí nad podivnou vírou elit v to, že „co je dobré pro ně, musí být dobré pro všechny“. Tato víra má přitom podle jeho názoru velký dopad na naše každodenní životy a ovlivňuje i uvažování šéfa Tesly Elona Muska. 

„Nechci vyzývat k tažení proti elitám. Nehodnotím ani, jaké má být správné rozdělení bohatství ve společnosti, jaké mají být příležitosti či vliv. Poukazuji pouze na chybu, které se elity zas a znovu dopouštějí. Zapomínají totiž, že jsou ve společnosti menšinou. Projevuje se to například ve chvíli, kdy dojde na plánování městské dopravy, které opakovaně vede k řešení, které nevyhovuje většině. Takže nakonec s ním není spokojena ani elitní minorita,“ píše Walker. 

Walker dává za příklad jednání o změnách v dopravě v jedné oblasti Kalifornie, u kterých se zástupce nejbohatšího distriktu zajímal zejména o to, jak se změny dotknou parkování jeho BMW. Projekt změny dopravy přitom nemá v žádném případě odpovídat tomu, co by si přála ta nejbohatší minorita multimilionářů. Z definice jde naopak o službu masám a její potřeby by měl uspokojovat soukromý sektor například ve formě prodeje speciálních vín. 

Přes výše uvedené můžeme často slyšet úvahy o tom, že uspokojení potřeb elit prospěje všem. Příkladem je tvrzení, že nově vytvořená dopravní komunikace napomůže rozvoji luxusní čtvrti a tím se zvýší výběr daní v uvedené oblasti. „Nechci otevírat debatu o podobných tvrzeních. Podstata věci spočívá v tom, že většina elit má podvědomý pocit, že jejich potřeby a pocity jsou dobrým vodítkem pro to, co potřebuje většina,“ píše Walker. Dodává ale, že po elitách nejde dost dobře chtít, aby své chování změnily, protože to by byl „nadlidský úkol“. Tendenci k podobnému přemýšlení typu „co je dobré pro mě, to je dobré pro ostatní“, má totiž většina z nás. 

Kritika chování elit by nás tedy neměla vést ke vzteku, ale k empatii a pochopení. Zároveň si však musíme být vědomi toho, že pokud mají města skutečně fungovat, musí fungovat téměř pro všechny. Dokonce to můžeme říci o celé společnosti, ale u měst je tento princip „brutálně evidentní“. Příkladem jsou dopravní zácpy, které nikdy nebudou vyřešeny pohledem elit, ale musí se najít řešení, které bude pro všechny. Za absurdní považuje Walker například úvahy, které tvrdí, že technologická revoluce každému umožní využívat přepravních služeb přímo od svých dveří. „Takové nápady jsou sice matematicky nemožné a podkopávají podporu řešením, která skutečně fungují, ale pro elity zní zajímavě, protože jim samotným vyhovují,“ píše Walker. 

Za příklad elitáře uvažujícího podobným způsobem Walker považuje šéfa společnosti Tesla Elona Muska. Ten prý „dělá fůru dobrých věcí, ale také neustále hlásá, že naše města budou lepší díky tomu, že v nich budeme moci jezdit rychleji“. Příkladem jeho elitářského smýšlení má být projekt tunelu v Los Angeles či úvahy na Tweeteru o tom, že „veřejná doprava je nechutná a proto ji nemá nikdo rád“. „Když jsem jednoduše poukázal na to, že ve velkých městech prostě není dost místa na to, aby každý měl své auto, a možnost nesdílet dopravu s ostatními je luxusem, dostalo se mi od Muska konečně přímé reakce,“ píše Walker. Napsal mu totiž, že je idiot (čehož si mimochodem všímají i komentátoři na Financial Times). 

(Zdroj: HumanTransit.org)

 

Čtěte více:

Tesla prodala ve čtvrtletí více elektroaut, Model 3 ale dál vázne
03.10.2017 9:34
Americkému výrobci luxusních elektrických aut Tesla stouply ve třetím ...
Perly týdne: Norská daň z Tesly, kvantový Google a země stočených tachometrů
20.10.2017 19:11
Trhy, ekonomika, politika Podle WSJ byla na nedávno proběhlém zasedá...
Tesla vykázala rekordní ztrátu. Modelu 3 podle Muska zatopil jeden z dodavatelů
02.11.2017 8:38
Americký výrobce elektrických aut Tesla vykázal ve třetím čtvrtletí re...
Čím více o tom přemýšlím, tím větší Tesla skeptik jsem
08.11.2017 15:37
Poslední čtvrtletní výsledky společnosti Tesla ve fundamentálně uvažuj...
Perly týdne: Silná značka ČR, vodní nafta od Audi a kladivo od Tesly
17.11.2017 16:30
Souboj na ostří nože převedli před oslavami 17. listopadu na Idnes.cz ...
Studie: Tahač Tesly spotřebuje na jedno nabití proud pro 4000 domácností
28.11.2017 10:32
Elektrický tahač Semi, který nedávno představila společnost Tesla, spo...
Tesla dostala největší objednávku na svůj Semi, Pepsi jich koupí 100
12.12.2017 15:30
Společnost PepsiCo si od amerického výrobce elektromobilů Tesla objedn...
Čínské dotace vychovaly konkurenta Tesly, plně nabitý je za 3 minuty
19.12.2017 17:12
Čínský výrobce elektrických automobilů NIO začal prodávat svůj první v...

Váš názor
  • Špatná zpráva pro nevoliče Zemana
    07.01.2018 6:45

    Bývalí hejtmani za ČSSD Jiří Zimola a Michal Hašek spolu s poslancem Jaroslavem Foldynou hledají cestu, jak sociální demokracii znovu spojit a pomoct jí ven z krize. Na tiskové konferenci v Praze 5. ledna představili platformu „Zachraňme ČSSD“. Hašek: "vyzýváme k diskusi napříč celou ČSSD a zveme do ní i stávajícího předsedu Milana Chovance a další členy aktuálního vedení,“ a dodal, že v nadcházející prezidentské volbě vyjádří podporu Miloši Zemanovi. Že by snad tato odstavená zemanovská garnitura v ČSSD znovu přebrala otěže jejího vedení a pokusila se zpět vrátit ztracené 30% zisky od voličů do parlamentu? Vždyť stále dosluhující Sobotkova klika ve straně, jejíž volební kampaň spočívala pouze na dehonestaci Babiše před volbami, ztratila důvěru voličů a ti ji to nakonec po právu spočítali. Voliče máme tedy bystré, jen jim vložit do rukou kompletní přímou demokracii a referenda.
    ZYX
    • Re: Špatná zpráva pro nevoliče Zemana
      07.01.2018 9:25

      Ať čtu, jak čtu, o Rusku se v tomto příspěvku nemohu dočíst. Zřejmě máš nějakou probruselskou abecedu.
      ZYX
      •  
        07.01.2018 10:29

        Já tam to ruskou notu tedy jednoznačně vidím. Jak tak lezeš do zadku ruskému trojskému koni, kterého v Rusku přivítali zprávou o osvobození česka v 68, a subjektivně rozděluješ voliče na ty bystré, tedy Zemanovce a tupý zbytek, tak se pdkopáváš. No alkoholický vulgírní nemocný stařík na hradě sám nazval většinu, tedy své ovečky id.oty. Ke své podpásové agitaci zneužíváš stránky finančního chatu a obtěžuješ slušné lidi. Chápu, ře rád kradeš duševní vlastnictví jiných, ale založ si za své peníze stránky nedemoktatické SPD vededné neodvolatelným vůdcem a blinkej prosím tam. Tady není aeronet chlapče, víš...
        Velkamedvědice
        •  
          07.01.2018 10:36

          Tací lidé jako ty ztrácejí schopnost vidět realitu v alternativách, ztrácejí schopnost rozeznávat dobro a zlo, podřizují výklad toho, co se kolem nich děje, jednoduchým schématům, v nichž dominuje role nepřítele, kterého si za tímto účelem ve svých představách vytvářejí, jsou agresivní, posiluje se v nich potřeba kádrováckého kráglování... Je to proces degenerace lidské psychiky, úpadku, který se navenek projevuje i jako hloupnutí.
          ZYX
          •  
            07.01.2018 10:41

            To ti někdo napsal?? Vástižně Tě vystihl, musím souhlasit. Nivméně bych dodal, že začít agitovat v neděli po snídani, nenechat svou jedovatou slinu odpočinout ani na vánoce a silvestra je na návštěvu psychiatra. Všem se nám uleví, dostaneš li utěšující lék..
            Velkamedvědice
    • Re: Špatná zpráva pro nevoliče Zemana
      07.01.2018 8:24

      Tvoje bláboly nikdo nečte a nikoho nezajímají. Rusáčku Stébáčku..
      Hygge
  • Podvody a lhani. Kde je logika ?
    04.01.2018 10:19

    "... Babiš do kamer prohlašuje, že zprávu nezná a nečetl ji, má ji k dispozici „jeho“ ministryně financí — a tak by byl úplný zázrak, kdyby obsah zprávy Babiš opravdu nečetl ...".
    :o))
  • Pro martíka. A je to tady. To teda máme dvojku.
    03.01.2018 22:30

    "....Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) konstatoval, že „padesátimilionová dotace na Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše byla udělena neoprávněně”. OLAF dospěl k závěru, že v žádosti o přidělení dotace byly uvedeny nepravdivé údaje a byly porušeny „právní předpisy České republiky i Unie”.
    ..
    • Re: Pro martíka. A je to tady. To teda máme dvojku.
      03.01.2018 23:00

      Umíš číst ? To je zase podvrh a jen kavárenský trotl může něčemu takovému věřit. My inteligentní Češi si počkáme na ověřený a platný dokument. Tohle jen dokazuje k čemu se Zemanovi zastánci sníží aby pošpinili svého legálně zvoleného prezidenta. Ale on se přes všechny tyto odporné lži pozvedne protože dobře vi že okopávání kotníků je to jediné na co se kavárenští trpaslíci zmohou.
      ZYX
      •  
        07.01.2018 6:06

        My inteligentní Češi si hlavně počkáme na pravomocné rozhodnutí českého, zdůrazňuji ČESKÉHO soudu. A to právě proto, že jsme Češi. OLAF je OLAF a nikoli soudní instance, která jako jediná rozhoduje o vinně či nevinně.
        ZYX
      • inteligent
        04.01.2018 11:04

        Trotl seš ty...a primutiv, jinak bys jak blb nepapouškoval o kavarne..proč ho asi češi hned vyřadili z dotovaných projektů a budou vracet..aby vše zametli tiše a EU na Babiše nemohla
        Velkamedvědice
        • Re: inteligent
          07.01.2018 6:24

          Každý ví, že dotace jsou charakteristikou socialismu a tudíž EU nevymyslela nic nového pod Sluncem. Takže co jiného s nimi, než pryč z tohoto světa.
          ZYX
          •  
            07.01.2018 10:31

            Nikdo neobhajuje dotace, řeč je o tom, že je Bureš podvodník
            Velkamedvědice
            •  
              07.01.2018 10:38

              To musí prohlásit pravomocný soud. Já se jím na rozdíl od tebe nepovažuji a proto si počkám.
              ZYX
      • Taky mam jeden
        04.01.2018 10:48

        "..prezident Zeman jmenoval v prosinci Babiše premiérem, prezentoval ho jako silnou osobnost, jíž různí nepřejícníci budou okopávat kotníky. Zatím je start Babišovy vlády ve stínu Čapího hnízda demonstrací alibismu a kultury vymlouvání se..."
        abc
        • Re: Taky mam jeden
          07.01.2018 6:12

          Takže fakta. Zeman jako vítěz prezidentských voleb, jmenoval premiérem vítěze parlamentních voleb Babiše. Ten je podezřelý z dotačního podvodu. Rozhodnutí o trestném činu je na pravomocném soudu. To je celé.
          ZYX
    • Re: Pro martíka. A je to tady. To teda máme dvojku.
      03.01.2018 22:38

      a čekal snad někdo něco jiného? On ten AB je stejnej lhář jako tady martík. A i to obkecávání mu nejde stejně. :o)
      Lišák
  • Můžeme jen doufat že martik nemá psa.
    03.01.2018 19:11

    Ten by asi trpěl nejvíc. Po tomhle by od martíka ani pes kost nevzal.
    pro..
    • Re: Můžeme jen doufat že martik nemá psa.
      03.01.2018 19:34

      Alespoň vidíme, jak vypadá volič Zemana. Stejné charakterové vady..
      Hygge
  • Tady je dneska ale živo.
    03.01.2018 18:52

    Protože se tady čas od času dovím pár užitečných věcí chtěl jsem se jen zeptat. Proč pan prezident, který v minulosti mluvil o panu Babišovi dost nevybíravě, ho ted' ustanovil předsedou vlády a odstranil Sobotku, za kterého jak se všichni a všude dočítáme, stát a celá ekonomická situace roste nejrychleji za posledních 13 let ? Co pan prezident od nového vedení očekává. Provozuju malou soukromou živnost a schopného manažera bych bez pádného důvodu neměnil. Ví tady někdo víc než já. Dik.
    Mráček
    •  
      03.01.2018 18:53

      Těšíš se jak si s takovými jako ty vytře Zeman ve volbách zadnici?
      ZYX
      •  
        03.01.2018 18:55

        Pomstuchtivy trotl z SPD
        Velkamedvědice
        •  
          07.01.2018 6:17

          Tady jde především o to, že kolega Mráček vznáší dotaz, proč prezident udělal to či ono právě ve zdejší diskusi. Myslím, že fundovanější odpověď by mu byla dána přímo prezidentskou kanceláří, pokud se ovšem nespokojí se spekulacemi diskutujících.
          ZYX
  • martíku zalez už konečně
    03.01.2018 18:36

    Jak vidíš tady ti pšenka nekvete. Tyhle kecy si nech na vaši předvolební schůzi.
    ZYX
    • Re: martíku zalez už konečně
      03.01.2018 18:46

      Máš smůlu, Zemana tímto neporazíš. To můžeš jedině u voleb.
      ZYX
      •  
        03.01.2018 18:54

        On nekandiduje trotle....Ne b adrmo Tvuj pán b azval většinu čechů idi.ty...a id.ot radostne panáčkuje
        Velkamedvědice
        •  
          07.01.2018 6:27

          Kdo je to "On"? To mohou být všichni.
          ZYX
        •  
          07.01.2018 6:19

          Zeman kandiduje. Já píšu o Zemanovi.
          ZYX
        • Martík odhazuje rukavičky a škrabošku
          03.01.2018 19:05

          No dlouho se neschovával - ted' má babu on. Já to věděl, proto jsem chtěl aby prohodil něco anglicky. Nemá ani nikoho, kdo by mu to napsal. Takoví jako on moc přátel nemají.
          :o)))))))))
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data