TNBiz (TN.cz)
30.12.2017 22:22:45

Ameriku svírají rekordní mrazy. Zamrzly i Niagarské vodopády

Silné mrazy nadále trápí Kanadu a Spojené státy. Teploty klesly k -36 stupňům Celsia. Kvůli tomu zamrzla i část Niagarských vodopádů. Mráz si už vyžádal několik lidských životů. Mrazivé teploty trápí 220 milionů lidí.

Pohádková scenérie se naskytla návštěvníkům Niagarských vodopádů. Kvůli mrazivým teplotám je okolí vodopádů bílé. Návštěvníci zachytili i záběry, jak se stříkající voda mění ve vzduchu na led. I přes mrazivé teploty lákají vodopády další zvědavce.

"Přišli jsme se podívat na ten přírodní zázrak, jak umí být zima krásná. Tahle krása teď přichází s pořádnou zimou," citovala stanice WGRZ návštěvníka Kevina McGowana, který se na mrazivý zázrak přijet podívat ze slunné Floridy.

"Hodně lidí se na ně chodí dívat v létě, to jsou nádherné, ale tohle je jiná nádhera. Pořádně si to užíváme," dodal McGowan.

 

Rekordní teploty zaznamenali také meteorologové z observatoře na hoře Mount Washington ve státě New Hampshire na severovýchodě USA. Teploty spadly na -37 °C. Doposud nejnižší teplota, kterou meteorologové naměřili, byla -35 °C v roce 1933.

Silný mrazivý vítr ale sráží pocitovou teplotu až na neuvěřitelných -67 °C! Když musí meteorologové vyjít ven ze stanice, musí mít zakrytou každou část těla, včetně obličeje.

Jak mrazivé podmínky okolo panují ukázal meteorolog Adam Gill. Ten vzal ven před stanici konvici s vařící vodou, když ji vylil, voda ještě ve vzduchu zmrzla.

Mráz samozřejmě těžce pociťují obyvatelé severovýchodu Spojených států. V Michiganu vyjížděli záchranáři v pátek ke zhruba 30 dopravním nehodám. Při jedné řetězové na dálnici bouralo 40 aut. Policisté ve městě Cincinnati řeší půl tuctu krádeží aut, kterých se nenechavci zmocnili, když je majitelé nechali nastartovaná, aby se ohřála.

Mrazivé počasí si už vyžádalo oběti na životech. V Jižní Dakotě našli třiaosmdesátiletou seniorku, která zřejmě umrzla, když se snažila najít pomoc poté, co její vůz havaroval. Tři lidé zemřeli v autech v kanále podél Erijského jezera. Jejich auta dostala na namrzlé vozovce smyk, napsal list Daily Mail.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty