Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gorila na hřišti ukazuje, proč se Keynes, Friedman a Hayek tak rozcházeli ve svých teoriích

Gorila na hřišti ukazuje, proč se Keynes, Friedman a Hayek tak rozcházeli ve svých teoriích

31.12.2017 11:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Rakouská ekonomická škola je důležitá proto, že se do hloubky zabývá ekonomickým a finančním cyklem, nafukováním a praskáním bublin a podobnými jevy. Známý ekonom Brad DeLong se v rozhovoru pro Washington Center for Equitable Growth věnoval jejímu odkazu, relevanci pro současné ekonomické problémy a srovnání se současným středním proudem ekonomie. 

DeLong tvrdí, že dnešní keynesiánství, monetarismus a rakouská škola mají natolik nejasné hranice, že často ani nejde hovořit o tom, jak z jejich pohledu hodnotit daný vývoj v ekonomice a reakci na něj. Podle DeLonga se ale dá říci, že Keynes a Friedman by schvalovali politiku bývalého šéfa Fedu Greenspana a jeho snahy o oživení ekonomiky poté, co se propadla do útlumu. Keynes se totiž domníval, že monetární politika by měla udržovat výši agregátních výdajů na takové úrovni, aby všichni byli schopní najít si zaměstnání. Zároveň by však nemělo docházet k nadměrnému cenovému růstu. 

Friedman uvažoval hodně podobně a tvrdil, že kdyby mělo dojít k velkým posunům v rychlosti oběhu peněz, Fed by na to měl reagovat změnou peněžní nabídky. Ekonomové jako Hayek či Minsky se ale na aktivní monetární politiku využívající změny sazeb a nákupů a prodejů aktiv dívali úplně opačně. Pro ně šlo o „manipulaci“ a tudíž se neshodli ani s Friedmanem, kterého lze považovat za jednoho z nejznámějších libertariánů. 

DeLong tvrdí, že Keynes i Friedman by se shodli na tom, že ekonomiku v rovnováze charakterizuje vyrovnaná peněžní poptávka a nabídka. Pokud totiž poptávka po penězích převyšuje nabídku, lidé omezují své výdaje a snaží se zvýšit zásobu hotovosti. Výsledkem je rostoucí nezaměstnanost a nevyužité výrobní kapacity. Jestliže naopak peněžní nabídka převyšuje poptávku, začne se zvedat inflace. Cílem by tedy měla být rovnováha mezi touto poptávkou a nabídkou, jenže poptávka je proměnlivá a centrální banky se tudíž nákupem a prodejem aktiv snaží peněžní nabídku jejím změnám přizpůsobit. 

Friedman podle DeLonga narážel na to, že trhy podle něj měly vyřešit většinu ekonomických problémů a i když jejich řešení není optimální, vládní byrokracie by byla ještě horší. Ohledně monetární politiky tak neprosazoval aktivismus, ale velmi citlivé sledování předem daných pravidel. „Jenže se ukázalo, že podobná jednoduchá pravidla nefungují moc dobře a my potřebujeme pravidla složitější a i od nich se někdy musíme odchýlit,“ tvrdí DeLong. 

Minsky se na celou věc dívá rozdílně: Souhlasí s tím, že na trzích a v ekonomice vznikají cykly, dodává však, že stejné síly, které ovlivňují chování soukromého sektoru, ovlivňují i sektor vládní. Dochází tedy například k tomu, že když ceny aktiv prudce stoupají a panuje nadměrný optimismus, vláda začne prosazovat deregulaci a snížení míry bankovních rezerv. Pokud naopak přijde recese a propad trhů, ve stejnou dobu začne být prosazována přísnější regulace, která ekonomiku ještě více utlumí. Vláda tak namísto proticyklického chování cyklus pouze prohlubuje. 

Hayek pak byl v podstatě toho názoru, že vše by bylo v pořádku, jen kdyby trhy fungovaly tak, jak mají. Pokud například dojde k prudkému růstu peněžní poptávky, dojde k tomu jen kvůli tomu, že předtím bylo vytvořeno příliš mnoho peněz. A k tomu mohlo dojít jen kvůli nezodpovědným politikům, kteří peníze nezodpovědně tiskli kvůli pokrytí vládních výdajů. A také nezodpovědností bankéřů, kteří poskytovali špatné úvěry. To vše vyvolalo vysokou inflaci a jen ta mohla způsobit recesi a onu vysokou poptávku po penězích. „Pro Hayeka je tak celá věc vlastně o morálce. Vláda se musí chovat morálně, mít vyrovnané rozpočty a bankéřům se musí bránit v nezodpovědném chování. Pak se vše srovná a problémy nebudou,“ interpretuje DeLong Hayeka. 

A jak si DeLong vysvětluje to, že ač byli všichni zmínění ekonomové bezpochyby vysoké inteligence, dospěli často k naprosto rozdílným závěrům? DeLong v této souvislosti poukazuje na jeden vědecký experiment, který říká, že když se zaměříme na nějakou konkrétní věc, jsme schopni ignorovat jiné velmi podstatné faktory. 

Ve zmíněném experimentu byla skupina studentů požádána, aby sledovali záznam, ve kterém na hřiště přišli trénovat basketbaloví hráči, a cílem bylo spočítat, kolikrát si během tréninku přihráli. Asi v polovině projekce přišel doprostřed hřiště velmi pomalu člověk převlečený za gorilu, několikrát se uhodil do hrudi a poté pomalu odešel. Když byli studenti během zpracování výsledků dotázáni, zda si náhodou nevšimli ještě něčeho zajímavého, co se během tréninku stalo, asi dvě třetiny z nich prý o příchodu „gorily“ nevěděly, protože se tak moc soustředily na jinou věc.

Zdroj: Washington Center for Equitable Growth


 

Čtěte více:

Bateriová úložiště: Energetická budoucnost v praxi
27.12.2017 14:14
Energetika ve světě v současnosti prochází zásadními proměnami. Jedním...
Krugman: Česko ukazuje na slabou stránku americké ekonomické politiky
27.12.2017 10:27
Paul Krugman je známým kritikem americké pravice a její ekonomické pol...
Uhelná záhada a pochyby o zelených elektromobilech
27.12.2017 18:35
Ve včerejším příspěvku jsem zauvažoval nad možnou bublinovatostí elekt...
Jan Bureš: Investoři se bojí pramálo. 2018 připomene, co stálo od pádu Lehman Brothers stranou
27.12.2017 14:57
Růst inflace. Zpřísňování měnové politiky a s ním ruku v ruce jdoucí ...

Váš názor
  • Morálka a bublina
    02.01.2018 8:27

    Celé to vyznívá tak, jako by Hayek apeloval na nějakou abstraktní morálku zcela mimo realitu. Pravda je to v tom ohledu, že praktický, tj. vládou placený, ekonom si udrží své místo, kdy svými radami pomže svému chlebodárci udržet si pozici, tj. voliče. a voliče pramálo zajímá stabilita právního a ekonomického rámce, natož nějaké dlouhodobé tendence. Chce svůj prospěch tady a hned. Hayek, Minsky nejsou o bublinách a cyklech, ale o příčinách jednání ekonomických ekonomických subjektů. makroekonomické jevy jsou postaveny na mikroekonomických jevech.
    Pracovitý Prosecký
  •  
    31.12.2017 13:14

    Jev z posledního odstavce jsme ve firemním působení nazývali provozní slepotou.
    ZYX
    •  
      31.12.2017 15:54

      osel cz/5684-pozor-na-neviditelnou-gorilu.html
      QEntity
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data