Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co kdyby nebyly centrální banky

Co kdyby nebyly centrální banky

01.01.2018 19:57

Bylo by nám lépe bez centrálních bank, nebo je lépe s nimi? Pokrizové roky jasně ukázaly, že ve společnosti panuje značné nepochopení toho, jak centrální banky fungují, co jejich činnost přináší a co bere. V tom lepším případě vede toto nepochopení k sebereflexi samotných centrálních bankéřů a ke zlepšení jejich práce a komunikace. V tom horším přináší návrhy na zavedení zlatého standardu, či podobné návraty do minulosti, založené na vyřčeném, či implicitním předpokladu: Centrální banky více škodí, než prospívají. 

Podle tohoto extrému bychom bez centrální banky v dnešním slova smyslu nemuseli čelit finančním krizím, inflačním umořováním dluhů a dalším jevům, které nás na ekonomické rovině nejednou potrápily. Tento pohled nebere v úvahu to, že centrální banky jsou také schopny proti krizím bojovat, stimulovat ekonomiku v době útlumu a naopak jí brzdit v době přehřívání. Základem je tu totiž tvrzení, že banky v první řadě tyto neduhy způsobují. A tudíž nám moc nepomůže, když je pak dovedou částečně mírnit. 

Za druhý extrém můžeme svým způsobem považovat ECB posledních let. Tedy centrální banku, která je dosti aktivní a svými kroky musí dokonce suplovat činnost, kterou by měl vyvíjet někdo jiný. Tedy zejména vlády na straně dluhové a fiskální udržitelnosti a regulátoři na straně stability finančního systému. Je pravděpodobné, že pravda s malým „p“ se i tu nachází mezi těmito dvěma extrémy. 

Možností, jak náklady a přínosy existence centrálních bank měřit je celá řada. Těmi nejrelevantnějšími by asi měl být jejich dopad na inflaci, produkt a asi hlavně nezaměstnanost. I inflace a její pozitivní a škodlivé dopady nás totiž v konečném důsledku také zajímá jen proto, jak se nakonec projeví na našem blahobytu a tudíž z velké části na dostupnosti a kvalita pracovních míst. V USA je v tomto ohledu realita celkem jasná: Volatilita a výše nezaměstnanosti se přes všechny pokračující cykly, krize a fluktuace díky práci Fedu postupně zlepšovaly. A nyní se objevila nová studie, která se zajímavým způsobem dívá na více zemí.

Autory studie „Central banks: Evolution and innovation in historical perspective“ jsou Michael Bordo a Pierre Siklos. Ti mimo jiné ukazují následující tři grafy v nichž je skutečný vývoj inflace v USA, Švýcarsku a Kanadě před tím, než tam začaly být aktivní centrální banky. V grafech je také modelovaný vývoj inflace, který ukazuje, jak by se inflace vyvíjela, kdyby centrální banky v dané době již fungovaly a sledovaly aktivní proticyklickou politiku.

První graf z USA ukazuje, že mezi skutečným a modelovaným vývojem není zase takový rozdíl ve výši a volatilitě inflace. I když od přelomu století již bychom asi mohli hovořit o lepší modelové situaci. Autoři studie tu také poukazují na to, že Fed byl primárně vytvořen jako nástroj pro dosažení větší finanční stability:

a

Druhý graf je extrémem hovořícím jednoznačně pro aktivní centrální banku. Model totiž napovídá, že pokud by ve Švýcarsku začala banka fungovat dříve, v dlouhodobém průměru by se inflace mohla pohybovat na stejných úrovních jako bez ní. Ovšem volatilita by byla značně nižší a to by bezesporu bylo znatelným přínosem:

b 

Ze třetího obrázku vidíme, že Kanada je na první pohled druhým extrémem – existence aktivní centrální banky by na konkrétním vývoji v podstatě nic nezměnila. Jenže jak podotýká studie, v této zemi i v popsaných letech fungoval systém, který sice formálně centrální bankou nebyl ale do určité míry fungoval tak, jako ona. 

c

Nemáme tu tedy černobílý obrázek. Nicméně pokud přijmeme relevanci popsané metodologie, nevypadá to, že by centrální banky byly úplným krokem mimo a my potřebujeme monetární revoluci. A ono je vždy dobré si připomenout, že pro aktivní monetární politiku a dokonce pro QE byl i Milton Friedman. Rok 2018 bude z hlediska monetárního dalším z těch, kdy se budeme plavit v neprobádaných vodách. Tentokrát to ale na rozdíl od dlouhé řady pokrizových let bude směrem ke globálnímu monetárnímu brzdění. Doufám, že se potvrdí to, co tvrdím výše. 

 

Čtěte více:

V tom nejlepším případě o Číně příští rok už neuslyšíme
18.12.2017 18:32
V předchozím příspěvku jsme si udělali malou odbočku k jednomu neobvyk...
Z investiční hvězdy akcie pro velké odvážlivce
19.12.2017 19:32
Teva Pharmaceutical Industries minulý týden ohlásila, že sníží počet s...
Výborná firma někdy představuje hodně špatnou investici
20.12.2017 15:43
Banka Merrill Lynch před několika dny zveřejnila několik akciových tip...
Investiční optimismus od Merrill Lynch zatím budí spíše obavy
21.12.2017 19:21
Jedním z tipů Merrill Lynch na investici pro rok 2018 je telekomunikač...
Jedna současná ekonomická pohádka s (ne)šťastným koncem
22.12.2017 16:04
K úvaze, kterou bych zde dnes rád prezentoval, mě přivedl rozhovor na ...
Eurozóna v roce 2018: Namístě je optimismus a skepse zároveň
25.12.2017 16:27
V předchozích příspěvcích jsem se věnoval výhledu pro celou globální e...
Je celá elektromobilita jen nafouknutou bublinou?
26.12.2017 18:11
Možná, že jedno z nejvýznamnějších odvětví na světě začíná trpět určit...
Uhelná záhada a pochyby o zelených elektromobilech
27.12.2017 18:35
Ve včerejším příspěvku jsem zauvažoval nad možnou bublinovatostí elekt...
Tři nejlepší dividendoví aristokraté
28.12.2017 18:11
Takzvaní dividendoví aristokraté jsou obchodované společnosti, které d...
Dolar může mít v příštím roce těžkou hlavu
29.12.2017 16:45
Domnívám se, že při všech problémech dneška i minulosti jsme na dobré ...

Váš názor
  • jiná kotva
    02.01.2018 8:38

    Před pádem zlatého standardu byla přece jiná situace. Podíl věřejných financí na GDP byl podstatně menší a tvorba virtuálních peněz obtížnější, respektvie vedla kr ychlému pádu (mnohem menších bank). Inflace vládu nezajímala, protože mohla v mírových dobách jen obtížně vzniknout působením tržních sil. Pádem těchto kotev vznikla potřeba nových, a tak vznikla (postupně se osamostatňující) centrální banka. Samnozřejmě že jejím jediným cílem by měla být měnová stabilita, ale centrální banka je přece jenom jen úřad a jako taková závisí na "vládě". proto jako úlitbu "řeší" i nezaměstnanost a růst a hlavní problém "vlády": "veřejný dluh", tedy jak splácet c nejméně a rozdávat co nejvíce, aniž bychom rozhodili měnovou stabilitu, proto je cílem alespoň nějaká inflace.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data