Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vývoj uprchlické krize

Vývoj uprchlické krize

02.01.2018 15:45

Němci během vánočních oslav vzpomínali rovněž na ty, kdo zahynuli, když loni na berlínském vánočním trhu zaútočil migrant, jemuž nebyl udělen azyl. Incident rozdmýchal plameny veřejných nálad namířených proti přistěhovalectví a pravděpodobně sehrál roli v ohromujícím nezdaru kancléřky Angely Merkelové při sestavování nové koaliční vlády po zářijových spolkových volbách. Mezi německými voliči panují široce rozšířené obavy, že zemi zaplaví další vlna migrantů podobná přílivu před dvěma lety, píše Eric Berglöf z prestižní London School of Economics.

Situace v terénu se ale dramaticky proměnila. Dne 15. listopadu 2015 centrum pro dohled nad migrací na německém ministerstvu zahraničních věcí se sídlem na berlínském Werderscher Markt sledovalo toky uprchlíků na všech potenciálních hraničních přechodech na trase z Řecka do Německa. Z 12 milionů vyhnaných Syřanů nakonec do Evropy doputoval milion. Navzdory mohutné reakci německé vlády a zástupců veřejnosti mnoho žadatelů o azyl skončilo na ulici a spali venku a na nádražích. Tehdy se šířily zvěsti, že zemí zmítají migranty vyvolané zločiny, přestože pozdější výzkum zjistil malý vzestup kriminality podél migračních cest.

Libanonská výjimka

Dva roky poté je mnohé jinak. Kola německé úřední mašinérie se roztočila naplno, aby vyřídila žádosti o azyl a usnadnila integraci. Ze 700 tisíc žádostí o azyl v roce 2016 bylo téměř 300 tisíc zamítnuto a dotčení lidé čekají návrat do země původu. Řecko, pro uprchlíky z Blízkého východu první zastávka v Evropské unii, začalo po udělení azylu zhruba 50 tisícům lidí zavírat některé uprchlické tábory. Dokonce i Itálie, první unijní přístav pro africké migranty, nyní zaznamenává úbytek žádostí o azyl.

Současně Turecko dodržuje dohodu s EU, podle níž pobírá finanční výpomoc výměnou za přijetí syrských uprchlíků. Než v březnu 2016 dohoda vstoupila v účinnost, turecká vláda migranty a uprchlíky aktivně pobízela k pokračování do Evropy; teď uprchlíky integruje do turecké společnosti, a dokonce se snaží bránit odchodu vysoce kvalifikovaných migrantů. Evropská komise v souladu s tím loni v prosinci oznámila, že Turecku poskytne pomoc ve výši dalších 700 milionů eur.

Situace se zlepšila i v severním Iráku (iráckém Kurdistánu). V minulosti syrská občanská válka a vzestup Islámského státu (ISIS) vysídlily tři miliony Iráčanů a statisíce syrských Kurdů. Po vojenské porážce ISIS a opětovném získání jeho území teď však kurdští uprchlíci mají na výběr buď zůstat v Iráku, nebo se vrátit do Sýrie. U vnitřně vysídlených Iráčanů se naproti tomu očekává, že se vrátí do svých měst a domovů, ať už z nich zbylo cokoli – a tento proces ještě urychluje skutečnost, že iráčtí Kurdové loni obnovili úsilí o získání nezávislosti.

V tomto kontextu relativně lepších podmínek vyčnívá jako výjimka Libanon. Ten má sice jen čtyři miliony obyvatel, ale dnes hostí víc než 1,5 milionu syrských uprchlíků. Výsledkem je sílící pocit únavy z uprchlíků, který hrozí destabilizací tamního křehkého vícekonfesijního uspořádání podílu na moci. Vládní rétorika se už začala zaměřovat návrat uprchlíků do Sýrie, namísto zjišťování, jak se o ně nejlépe postarat.

Co se týče samotných uprchlíků, mnozí jsou vidět v ulicích hlavního města Bejrútu, ale většina uvázla v táborech nebo dočasných hostitelských komunitách a postrádají adekvátní přístup ke zdravotní péči a školní výuce. A i když jsou pro uprchlíky zajištěny školy a univerzity, mají po ukončení studia omezené vyhlídky na zaměstnání. V zemi už dlouho štěpené zpackanými integračními snahami dospívá další ztracená generace. A aby toho nebylo málo, po rezignaci a návratu premiéra Saada Harírího teď Libanon prochází politickou krizí, která vyvolává strašáka návratu občanské války.

Vzor Jordánsko?

Co lze tedy dělat? Jeden vzor k následování snad nabízí sousední Jordánsko. To uprchlíky namísto integrace až donedávna drželo do značné míry stěsnané podél syrské hranice. Zpočátku tak byl uprchlíkům ponechán chabý přístup do škol a na pracovní trhy. Díky koordinovaným snahám mezinárodního společenství a financování z EU je už dnes ale zavedeno několik programů ke stimulaci investic, pobídnutí firem k najímání uprchlíků a vytváření zvláštních příhraničních ekonomických zón. Představa je taková, že při povzbuzení hospodářské aktivity na hranici si syrské uprchlické komunity a podniky mohou začít budovat schopnosti, jichž bude zapotřebí k rekonstrukci poválečné Sýrie, až přijde čas. Na hodnocení celkového dopadu těchto opatření je příliš brzy, ale přesto jsou slibná.

Evropa však musí dělat mnohem víc než jen poskytovat financování. Neschopnost evropských vlád zvládnout náhlý příliv uprchlíků v roce 2015 podnítila v dříve otevřených společnostech populismus a netoleranci. Pravda, toto selhání zčásti zapříčinily skutečné meze, zejména ve zdravotnické a vzdělávací soustavě. Promítla se do něj ale i špatná příprava, nízká míra koordinace a nedostatečné investice.

Uprchlická krize je systémová výzva

Uprchlická krize je v zásadě systémová výzva, protože vývoj v jedné zemi může ovlivnit řadu dalších zemí. Proto krize vyžaduje reakci na úrovni EU, ba na celosvětové úrovni. Naštěstí se poprvé od začátku syrské občanské války zdá nadějné, že by EU mohla dát dohromady účinný společný přístup k problému. V zářijovém široce pojatém projevu na Sorbonně francouzský prezident Emmanuel Macron vlil do tvorby politik EU v této oblasti novou energii. Inspirováni jordánským modelem, tvůrci politik EU teď mohou začít vyvíjet soudržnější migrační politiku založenou na důkazech.

Samozřejmě, mnohé bude záležet na Německu. Je zde naděje, že jeho lídři nedopustí, aby koaliční dohodu potopily vybičované nálady v oblasti migrace. Musejí si uvědomit, že německé vedení v EU i na světové scéně má zásadní význam pro zvládnutí migrační výzvy, především v samotném Německu.

Erik Berglöf je ředitelem Institutu globálních záležitostí při London School of Economics.

Copyright: Project Syndicate, 2017.
www.project-syndicate.org




Čtěte více:

Šéf internetového gigantu Rakuten: Když Trump nechce přistěhovalce, otevřeme jim dveře v Japonsku
31.08.2017 17:57
Rozmanitostí se může pochlubit jen nemnoho společností se sídlem v Tok...
Jak vymýtit obchod s dětskou prací
25.11.2017 18:21
Když se v říjnu 1997 sešli v Oslu globální lídři, aby určili strategii...
Project Syndicate: Připravme se na Trumpovy obchodní války
22.11.2017 17:37
Je americký prezident Donald Trump tím, čemu maoisté říkávali „papírov...

Váš názor
  •  
    02.01.2018 16:01

    Odpovědnost za válečné uprchlíky nesou ti, jež válku v Afghánistánu, Iráku, Lybii aj. způsobili. V tomto kontextu má celé NATO v čele s USA hodně másla na hlavě.
    ZYX
    •  
      02.01.2018 16:09

      Je třeba doplnit, že tyto války jsou vedeny bez mandátu Rady bezpečnosti OSN na vlastní pěst USA.
      ZYX
    •  
      02.01.2018 16:08

      Zapomínáš, že válku v Afgánistánu rozpoutal sovětský svaz.
      ..
      •  
        02.01.2018 16:10

        Ano rozpoutal, ale z ní uprchlická krize nevznikla.
        ZYX
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách