Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Zoufalý pokus jménem Spojené státy evropské

Víkendář: Zoufalý pokus jménem Spojené státy evropské

07.01.2018 8:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Lídr německých sociálních demokratů Martin Schulz se domnívá, že přišel na výborný nápad. Když jeho strana souhlasila s obnovením koaličních jednání s Angelou Merkelovou, začal Schulz na Twitteru volat po vytvoření Spojených států evropských. Chce toho dosáhnout uzavřením nových dohod a země, které by je nepodepsaly, by „automaticky odešly z EU“. Nová federální EU by podle bývalého předsedy Evropského parlamentu stála pevně proti nacionalistickým hnutím v zemích jako Nizozemí, Německo, Francie či Rakousko. Podle Billa Witze z The American Conservative ale o moc dobrý nápad nejde a vysvětluje proč. 

Schulz sám sebe nazývá „radikálním proevropanem“. Proti jeho návrhům se ale rychle postavila řada konzervativních politiků včetně spolupracovníka Merkelové Petera Altmaiera, který je považuje za nerealistické. Schulzovy nápady jsou ale překvapivé pro řadu dalších lidí, i když jeho eurofanatismus nabíral v poslední době na obrátkách. Například během volební kampaně tvrdil, že EU má alternativu, ale tou je pouze Evropa minulého století. Tedy Evropa plná vražd, mocností a autokracií. A to podle Schulze není jeho Evropa, ani Evropa sociálních demokratů.

Schulz byl pevně přesvědčen o volebním úspěchu, ale německá veřejnost jeho arogantní chování odmítla. Namísto toho, aby po volebním debaklu odešel, odmítl koaliční jednání s Merkelovou. Ta se proto pokoušela vytvořit „jamajskou koalici“, ale nepodařilo se jí dosáhnout úspěchu. A proto se znovu začalo hovořit o koalici mezi ní a Schulzem. Ten se mezitím snaží vylepšit obrázek své strany u veřejnosti, ale volání po Spojených státech evropských k tomuto cíli povede jen těžko. Němci jsou sice zastánci EU, ale určitě nepodporují její federalizaci.

Federalismus je snem jen malé skupiny elit, která žije v bruselské bublině. Francouzský prezident Emmanuel Macron tak na rozdíl od Schulze postupuje salámovou metodou. Chce, aby pravomoci byly přesouvány do Bruselu jen velmi pomalu. A to je možná důvod, proč on volby vyhrál, ale Schulz ne. A je možné, že Schulzův poslední pokus vrátit se do vrcholné politiky díky svému „radikálnímu proevropanství“ nakonec skončí tím, že bude znamenat jeho politický konec. Prospělo by to celé Evropě, míní americký konzervativec Wirtz, jehož příspěvky nalezneme i na stránkách Newsweek, the Mises Institute, Le Monde či Le Figaro.


Čtěte více:

Sen evropské jednoty uvadá, nastupuje rozezlený nacionalismus podporující jen vlastní zájmy
27.10.2017 6:31
Známý americký novinář William Drozdiak ve své knize „Fractured Contin...
Víkendář: Vícerychlostní Evropa by prospěla všem?
12.11.2017 10:15
Mezi evropskými vůdci panuje přesvědčení, že Evropská unie má již to n...
Menšinová vláda v Německu? Možná, ale hodně komplikovaná varianta, říká politoložka
23.11.2017 11:47
Před pár dny se zdálo, že jde jen o bláhový nápad, nyní ale nabírá deb...
Němci v povolební paralýze mlčí, hovořit by měly o to více ostatní země EU
28.11.2017 6:33
Když chtěl eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger zjistit, co se v...

Váš názor
  •  
    08.01.2018 16:32

    Každopádně je tady vidět, že naše 'etické elity' se činí. Když už současnému prezidentovi nemohou vyčíst nic jiného, tak na něj útočí přes zdravotní stav. (Stejně jako když nemají nic na Babiše, tak vezmou zavděk deset let starou záležitostí.) No Boží mlýny melou pomalu ale...
    Kalka.
    •  
      08.01.2018 17:06

      Zde je celé koncilium vystudovaných lékařů s letitou praxí, kteří jsou schopni určovat diagnózu prostřednictvím TV obrazovky či internetu. Dříve platilo co Čech to muzikant, nyní co Čech, to lékař. I když právě s těmito lékaři bez diplomu nebude zřejmě to češství nijak zásadní.
      ZYX
  • Zajímavé
    08.01.2018 15:20

    Zdejší Zemanovi podporovatelé Hygge a Velkapussynka se domnívají, že za součaaného prezidenta lobují rafinovaně. Není tomu tak. Ani se nikdy nenamáhali doporučit lidu nějakého kandidáta s patřičným zdůvodněním. V tom jim ony dezinformační weby evidentně nepomohly. Zahraničí se o jiné kandidáty nestará ;-) Tak musím znovu já. Horáček na Hrad! Je to naše spřízněná duše.
    Kalka.
    • Re: Zajímavé
      08.01.2018 15:23

      Nemám nic proti Horáčkovi, Drahošovi atd. atd. Naopak. Jinak je příspěvek dost nesrozumitelný..
      Hygge
      •  
        08.01.2018 15:58

        Není divu. Ty nejsi s to vlastním rozumem přijít ani na to, že na mrtvém koni se jezdit nedá.
        Kalka.
        • Aon eman už umrel ?
          08.01.2018 16:10

          to sisi právě vymyslely nebo je to fakt ?
          ..
          • Re: Aon eman už umrel ?
            08.01.2018 16:21

            Proč Zeman? Jak tě to napadlo? Hygge se tady jen chtěl blýsknout svým objevem u indiánů kmene Dakota. Asi nebyl jeho dědeček zvěrolékař jako ten můj a trvalo mu až do pozdního věku zjistit pro něj tento tak objevný fakt.
            Kalka.
            • Kalka
              08.01.2018 16:49

              Ale to je přece názor tvého oblíbence Horáčka, že Zeman je na tom fyzicky tak mizerně, že není schopen žádné veřejné debaty a posílá za sebe Ovčáka Čmeláka. Přečti si to na aktualne. Mizerný fyzický stav Zemana vidí každý, kdo není úplně slepý a všichni protikandidáti toho zhusta vužívají. To sis jako nevšimla?
              Hygge
              •  
                08.01.2018 16:55

                Je přece Zemanův problém, že do toho leze a není už ani objektivně schopen posoudit, že na další prezidentování následujících 5 let nemá. Nejspíš ho k tomu dokopali Ovčáček Čtveráček, Mynář and co. a přátele z Ruska. Soudný člověk by to přece dávno zabalil, nebo ne?
                Hygge
          • Re: Aon eman už umrel ?
            08.01.2018 16:20

            Chcíp ten kůň, Eman žije /cca na 50%/
            Hygge
        • Kalka
          08.01.2018 16:05

          Některé výroky se opravdu komentovat nedají - "Nepřišel jsi na to, že na mrtvém koni se jezdit nedá".. Fakt dobrý..
          Hygge
      • Kalka
        08.01.2018 15:28

        Před půl rokem jsem zde použil, když jsi horlivě obhajovala Zemana, přísloví indiánů kmene Dakota: "Když zjistíš, že sedíš na mrtvém koni, sesedni". Tehdy jsi se tomu smála, teď se tím řídíš. Trvalo to dost dlouho, ale teď snad přece. Tak Horáček? OK. Ano, zajímavé..
        Hygge
        • Re: Kalka
          08.01.2018 15:54

          :-)) Problém je, žes tehdy nepochopil, že jsem se smála tvému čerstvému objevu u indiánů kmene Dakota, že z mrtvého koně se má sesednout.
          Kalka.
          • Kalka
            08.01.2018 16:02

            Problém je, že někdo na tom mrtvém koni sedí pořád ještě. Mile mě překvapuje, že jsi sesedla. Horáčkovi fandím, byl by dobrým prezidentem, jakož i někteří další..
            Hygge
  • Prezident Zeman je velký demokrat,
    08.01.2018 14:14

    když je sám pro naše členství v EU a současně prosazuje referendum voličů o setrvání v této instituci. Pro tohoto politika stojí přímá demokracie a hlas občanů ČR v referendech nad jeho vlastním názorem.
    ZYX
    • Re: Prezident Zeman je velký demokrat,
      08.01.2018 16:21

      A kterým dalším jeho lžím věříš ty simpltoe. Že nepovede kampan' nebo že četl neexistující článek nebo jak dává část svého platu a přitom navýšil rozpočet hradu na čtyřnásobk nebo jak bude bránit národ se zbraní v ruce a neudrží se ani na nohou ?
      ..
      •  
        08.01.2018 16:36

        Zeman dosáhl v české politice maximum a nemá důvod pro nějakou další kariéru. Má svá léta a přiměřeně k tomu také zdraví. Vše co dělá, koná pro své voliče, nikoli pro sebe. Je to skromný člověk, který měl velké možnosti si nahrabat. Přesto to neudělal. Jeho majetek činí 10 milionů korun. Jeho hodnoty jsou jinde.
        ZYX
    • Re: Prezident Zeman je velký demokrat,
      08.01.2018 14:22

      Doporučuji k přečtení dnešní článek na aktualne.cz, kde je rozebírán rozhovor předsedy Ústavního soudu ČR JUDr.Pavla Rychetského pro iRozhlas.cz před nadcházejícími prezidetskými volbami. Rychetský se od svého bývalého přítele Zemana zcela distancuje a nepřímo varuje před jeho volbou. Přímo to pochopitelně udělat jako ústavní činitel nemůže. Jeho postoj je ale naprosto jasný.
      Hygge
      •  
        08.01.2018 14:32

        Pozor, aktuálně cz. vlastní Bakala. Víme, jak prezident oprávněně kritizuje Bakalu za OKD. Kde je dnes Bakala a co dělá pro Česko a jeho občany?
        ZYX
        •  
          08.01.2018 14:38

          Dalčí zajímavý článek je na lidovky.cz s názvem "Zemanovi příznivci čtou prapodivné weby". Zemanovi příznivci na Facebooku preferují weby jako Sputnik, Aeronet, Parlamentní listy. Ostatní preferují idnes, aktualne, lidovky atd.
          Hygge
          •  
            08.01.2018 14:44

            Každý nechť si čte podle svého gusta. Konkurence je třeba i na netu. Nebo by ti vyhovovalo pouze a jen Rudé právo? Dobře, když si mohou lidé vybírat.
            ZYX
          •  
            08.01.2018 14:41

            Na lidovky.cz článek se zaměřením na financování kampaně. Nejtransparentnější je Horáček. Zcela netransparentní je Zeman, kde původ financování je naprosto nedohledatelný..
            Hygge
            •  
              08.01.2018 14:45

              Zeman žádnou kampaň nedělá. To zřejmě lidovkám uniklo.
              ZYX
        •  
          08.01.2018 14:36

          Bakala i Babiš jsou zcela bezúhoní občané. Až na to, že Babiš je vyšetřován policií pro podvod. Bakala nikoliv.
          ..
          •  
            08.01.2018 14:40

            Je zde snad řeč o Babišovi? Prostě prezident je demokrat, jako málo kdo jiný.
            ZYX
            •  
              08.01.2018 14:43

              Ano právě jsem na toto téma zcela v souladu se svobodou slova řeč zavedl. Tvůj vlastní styl odbíhán od tématu se ti nelíbí?
              ..
              •  
                08.01.2018 14:48

                Reaguješ na můj příspěvek o Zemanovi Babišem. Zabřednout na hodiny zde opravdu nechci.
                ZYX
                •  
                  08.01.2018 15:08

                  To je pro mě překvapení. Já myslel, že tě to tady baví a diskutuješ rád. Leda snad, že bys za to byl placený.
                  ..
                  •  
                    08.01.2018 15:58

                    Široké téma je neefektivní. To je celé.
                    ZYX
                  •  
                    08.01.2018 15:12

                    Další sponzorská podpora Zemana je v mlze ale má se za to, že není tuzemského původu, překvapivě ani západního původu ale velice pravděpodobně původu východního, vzhledem k úzkým přátelským vazbám.
                    Hygge
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data