Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jedna nevšední teorie napovídá, co by se mohlo stát v Íránu

Jedna nevšední teorie napovídá, co by se mohlo stát v Íránu

11.01.2018 6:26
Autor: Redakce, Patria.cz

V tak represivní zemi, jakou je Írán, můžeme jen těžko odhadnout, kam povedou rozsáhlé protivládní protesty. Pokud bychom se chtěli vydat cestou odvážných teorií, mohli bychom si vzít jako vodítko vývoj v Tunisku, píše na stránkách Bloombergu známý politický komentátor Leonid Bershidsky.

Bershidsky poukazuje na to, jak americký odborník na demografický vývoj Richard Cincotta v roce 2008 předpovídal, že v Tunisku proběhne demokratizační proces před rokem 2020. Tehdy ještě v této zemi panoval autoritářský režim, a když Cincotta o svých predikcích hovořil na setkání expertů na Blízký východ, dočkal se výsměchu. Cincotta vzpomíná, že jeden z expertů propadl takovému záchvatu smíchu, že až brečel. Dnes je ale Tunisko příkladem dobrého konce takzvaného arabského jara – série revolucí, které začaly v roce 2010.

Stáří jako faktor

Cincotta si v roce 2008 vybral Tunisko za příklad pravděpodobných demokratických změn kvůli jeho demografickému vývoji. Populace této země totiž stárne, a to je podle Cincotty významným faktorem ovlivňujícím další vývoj. Podle jeho názoru lze země rozdělit na ty, které mají mladou populaci (věkový medián pod 25 let), populaci mladšího věku (pod 35 let), dospělou (pod 45 let) a starší (nad 45 let). V zemích prvního typu je vysoká porodnost, školy s nízkými výdaji na studenta nacpané k prasknutí a vysoká konkurence mladých lidí na trhu práce. To zvyšuje jejich nespokojenost, tendenci k protestům a revolucím. 

Podle Cincotty má režim ovládající populaci s věkovým mediánem 15 let jen 60% šanci, že se obejde bez společenského konfliktu. Pokud ale medián dosahuje 27 let, tato šance se zvyšuje na 80 %, a jestliže je polovina populace starší 40 let, konflikt je téměř nemyslitelný. Ovšem v případě, že je populace velmi mladá, konflikty a protesty většinou nevedou k demokratizaci. Vývoj během arabského jara tuto teorii potvrzuje: V Egyptě se věkový medián nachází na 24 letech, ale v Tunisku na 32 letech.

Íránská společnost stárne. Vláda tam dnes lituje, že v osmdesátých letech sledovala politiku omezení porodnosti. A její země se dostává na podobný věkový profil, jaký má Tunisko. Cincotta se tak na základě svého výzkumu domnívá, že se tu otevírá příležitost pro ekonomický rozkvět a politické změny, které budou vyhovovat střední třídě. Dokonce tvrdí, že Írán patří mezi země, u nichž je v tomto regionu největší pravděpodobnost, že je Freedom House začne považovat za svobodné.

Zdá se, že hlavní hybnou silou protestů v Íránu jsou nyní lidé mladší 25 let. Určitě tvoří většinu těch, které vládní složky doposud pozatýkaly. Střední třída se zatím protestů příliš neúčastní, protože se obává násilí a chaosu. Vláda pohrozila tvrdým postupem proti těm, kteří nepokoje vyvolávají, i když prezident Hassan Rúhání uznal právo na protesty a zmínil i ekonomické problémy. I to může znamenat, že přijdou určité ústupky a liberalizace. Teheránská policie už například oznámila, že již nebude zatýkat ženy za porušení přísných nařízení ohledně oblečení.

Cincottovy teorie jsou kritizovány za přílišné zjednodušování, ale určitý smysl dávají: Země s nejmladší populací mají největší šance na změny, starší populace už má co ztratit, a proto u ní pravděpodobnost změn klesá. Když už k nim ale dojde, je větší šance, že proběhnou poklidně a budou udržitelné. Íránský režim se sice zdá být neohrozitelný, nicméně to samé platilo o režimu Zína Abidína bin Alího v Tunisku v roce 2008, uzavírá svou úvahu Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Bylo dosaženo katastrofického úspěchu v boji s Islámským státem
01.11.2017 16:27
Pokud bychom očekávali, že americký prezident Donald Trump bude po osv...
Rozbřesk: Nepokoje v Íránu připomínají geopolitická rizika roku 2018
03.01.2018 9:19
Rok 2018 ještě pořádně ani nezačal a na scéně už máme první připomínku...

Váš názor
  • Kdo se opravdu zajimá o dění v Iranu
    11.01.2018 9:20

    Ten by si měl přečíst knihu Whirlwind by James Clavell. Velice podobné i když trochu víc brutální, našemu vítěznému Únoru 48. Skvěle autenticky popisuje události a co se dělo po sesazení Šacha Reza Pahlavího a nastoupení Khomeiniho a jeho rudých gardách. Vřele doporučuji.
    abc
    • Re: Kdo se opravdu zajimá o dění v Iranu
      11.01.2018 9:26

      Tomu věřím no. Jak bude čas, tak na to mrknu. Mě to určitě zajímá a určitě sem nebyl v Iránu naposledy. Jen by mohli zlevnit vstupní víza. Asi nejdražší co jsem kdy zažil...
      qwer
      • Irán a iráčané....
        11.01.2018 9:53

        Znám několik celých rodin z Iránu. Spousta jich emigrovala a přesídlila do Kanady. Jsou mezi nimi takoví fanatici, že vlastní rodiče zavraždili svoji dceru za dehonestování rodiny jen za to že si vzala za muže bílého Kanad'ana. Stalo se v Severním Vancouveru B.C. před několika léty. Ted' se hodně občanů Kanady bouří proti premierovi Justinovi Trudeau, že odměnil 10Mil cd.dolarů Iráčana Omar Khadra který bojujíce za teroristy v Afganistanu zabil amerického vojáka když mu bylo 15 let jen za to že byl zadržen a vězněn na Quantanamu. Cuba. Fanatici jsou všude ale někde víc.
        abc
        • Re: Irán a iráčané....
          11.01.2018 10:01

          Právě jsem vyhledal ".... Mr. Khadr is the son of Ahmed Said Khadr, an alleged al-Qaeda financier and confidant of Osama bin Laden who was killed in a shootout with Pakistani security forces in 2003. The U.S. military says the elder Khadr sent Omar and his other sons to al-Qaeda training camps to learn how to use guns, grenades and other explosives..."
          abc
  •  
    11.01.2018 8:24

    Tu analýzu jsem četl, nicméně mezi autoritativním režimem postaveným na jedné osobě a tím postaveným na ideologii je výrazný rozdíl. Myšlenky, jakkoli ulítlé nám můžou přijít, žijí déle než lidé. Íránská islámská revoluce přežila smrt Chomejního a má nakročeno přežít i smrt Chameneího. Peršané by si jistě zasloužili lepší režim, ale ten má stále silnou podporu zejména na vsích, ale i mezi nově příchozími do měst. V těch žije 73% populace, ale z toho minimálně třetina se do měst dostala až po revoluci.
    mirek
    •  
      11.01.2018 8:41

      Já teda nikoho, kdo by režim podporoval nezaznamenal. Ale je to možná dáno tím, že se s námi jako cizinci bavili právě lidé více otevření a hledící na západ. Jejich představa, jak se všichni na západě mají báječně je až přehnaná a nedivím se, že když už se pak na západ dostanou, jsou velmi nemile překvapeni, že vždycky je něco za něco a pečení holubi do pusy nelétají jen tak sami od sebe...
      qwer
      •  
        11.01.2018 8:52

        To já taky ne, ale soudě podle toho, kolik hlasů ve volbách dostávají ti konzervativnější kandidáti, takových lidí nebude málo. Teorie sociálních bublin neplatí jen v Česku a tak mi přijde mnohem pravděpodobnější, že se s námi coby turisty dají do řeči ti, které "Západ" zajímá, než ti, kteří ho považují za satana.
        mirek
        •  
          11.01.2018 9:10

          Asi je to tak, ale dle obrovského množství mladých co tam je, si myslím, že i ta podpora konzervatismu časem výrazně klesne. Otázka je, kdo se toho chopí potom...
          qwer
  •  
    11.01.2018 8:12

    Já si Irán 3 týdny prochodil a jsou to nesmírně příjemní a ochotní lidé. Hlavně vždycky zdůrazňovali, že oni jsou Peršané a ne Arabové. Průměrný věk je zde někde kolem 26 let, což je ve srovnání třeba s ČR kde je to kolem 40-ti, výrazně méně. Z těch lidí úplně sálá, že už by chtěli žít normálně, bez různých hloupých omezení a nařízení, a v soukromí také v podstatě nic nedodržují. Hned jsem si říkal, že tady režim v současné podobě nemůže dlouho vydržet. Tak jim držím palce, aby při současných nepokojích vybojovali alespoň nějaké změny, které jim zpříjemní život...
    qwer
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data