Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.01.2018 06:48:59

Recese v letošním roce?


Řada ekonomů se domnívá, že globální ekonomika by si po mimořádně dobrém roce 2017 mohla vést v podobném duchu i letos. Hlavní ekonom banky Natixis Patrick Artus si i přesto klade otázku, zda by země OECD nemohla v roce 2018 postihnout recese.

Artus v první řadě poukazuje na to, že současný růst v zemích OECD se pohybuje znatelně nad potenciálem (viz první z následujících dvou grafů). Tato situace vede k prudkému poklesu nezaměstnanosti v těchto ekonomikách, ta se tak nyní pohybuje na úrovni historických minim (viz druhý obrázek):

Ekonom poté poukazuje na to, že popsaný vývoj by mohl vést k problémům na nabídkové straně ekonomiky a v extrémním případě dokonce i k recesi. K ní by podle jeho názoru mohlo dojít třemi hlavními způsoby. První z nich spočívá v tradičním vývoji reálného cyklu, jehož fáze útlumu nastává poté, co začnou slábnout investice firem a investice do bydlení.

Artus na základě následujících grafů dochází k závěru, že v korporátní oblasti zatím pravděpodobně nejsme ve stavu, kdy by hrozila korekce nadměrných investic (viz první dva obrázky). V oblasti investic do bydlení se pak o nadměrných investicích nedá hovořit vůbec (viz druhé dva obrázky):

 

Vedle obratu v investicích by mohl recesi vyvolat prudký růst sazeb, který by byl vyvolán vyšší inflací taženou poklesem nezaměstnanosti a mzdovými tlaky. I zde ale Artus dochází k závěru, že prozatím jde o nepravděpodobný scénář. Příčinou je „slabá Phillipsova křivka“ daná tím, že mzdy přestaly být citlivé na pokles nezaměstnanosti.

V neposlední řadě existuje také možnost recese vyvolané problémy ve finančním systému. Ty mohou pramenit z příliš vysokého zadlužení a bublin na trzích s investičními aktivy. Zde Artus dochází k závěru, že již vzniklo „několik malých nerovnováh“, ovšem žádná z nich se nezdá být tak velká, aby mohla vyvolat recesi.

Mezi zmíněné nerovnováhy ekonom řadí růst spotřebitelských úvěrů v USA a zvyšující se počet defaultů, vysoké úrovně cen na americkém akciovém trhu, vysoké ceny bydlení v USA a Velké Británii, vysoké ceny komerčních realit v těchto dvou zemích a nízké rizikové spready na dluhopisových trzích měřené zejména relativně k míře defaultů.

 
Zdroj: Natixis
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688