Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.01.2018 13:09:58

Hledání německé koalice: Konečně průlom?


Konzervativci německé kancléřky Angely Merkelové a sociální demokraté se dohodli na plánu formálních koaličních jednání. Informace je zatím neoficiální, přinesla ji dnes média s odvoláním na stranické zdroje. I tak ale rostou šance na ukončení politického patu v zemi, která na novou koalici čeká déle než čtvrt roku. Euro po spekulacích o průlomu vystřelilo nahoru a k dolaru se dostalo až nad 1,21, nejvýše za více než tři roky.

Politická nejistota Německu nepomáhá a podrývá postavení největší evropské ekonomiky v mezinárodních záležitostech. Naděje, že země konečně procitne z politického limba, vyvolává 28 stránek dokumentu, jehož podstatou je návrh ke koaličním jednáním. Přecházel mu maraton jednání, který vyvrcholil celonočními rozhovory v noci na dnešek.

"Shodujeme se na cíli vyrovnaného rozpočtu bez nového dluhu," píše se podle agentury Reuters v textu, který ale ještě může projít změnami.

A další plány? Nezvedat v případě vzniku vládní koalice daně, upustit postupně od "solidární daně", zavedené po sjednocení země v roce 1990 na pomoc chudším spolkovým zemím bývalého NDR, zavést další limity na vývoz zbraní a okamžitě ukončit prodej zbraní do zemí zapletených do konfliktu v Jemenu nebo zbrzdit postup přístupových jednání s Tureckem o členství v EU.

Merkelová vládla ve velké koalici s SPD již dvakrát za své předchozí tři mandáty. Jejich další spolupráce je však stále nejistá. Formálním koaličním jednáním ještě musejí dát zelenou členové sociálních demokratů na stranickém kongresu plánovaném na 21. ledna v Bonnu.

Otazníky se mohly vznášet nad stanoviskem šéfa SPD Martina Schulze. Ten v souboji s Merkelovou o kancléřské křeslo prohrál a po volbách z 24. září možnost obnoveného koaličního partnerství s jejími konzervativci zprvu odmítal. Nyní ale říká, že stranu požádá, aby v jednáních postoupila.

Merkelová původně jednala o možné vládní spolupráci s někým jiným, konkrétně se Zelenými a Svobodnými demokraty (FDP). Když ale tato jednání v listopadu zkrachovala, obrátila se na levicové sociální demokraty k novým rozhovorům o takzvané velké koalici.

Zdroje: Reuters, Deutsche Welle

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688