Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
12.01.2018 19:22:44

Přichází zimní počasí, podle modelů přituhne

 

Jak jsme avizovali i v minulém článku, zima ještě vystrčí drápky. Začíná je vystrkovat už v těchto dnech, zatím je to jen ochutnávka. Mrazy typické pro zimní počasí nás teprve čekají. Nyní bude nepatrně chladněji na Moravě jak v Čechách, kolem úterý se jemně oteplí, pak ale mohou udeřit poměrně silné mrazy. Na aktualizaci vývoje musíme počkat. Sněhových srážek bohužel bude poskromnu, takže pěknou sněhovou peřinu nečekejme. Příští týden se v chladném severozápadním proudění objeví větší množství přeháněk, tak snad alespoň pár centimetrů pokryje zemský povrch. Vypadá to, že se opět potvrdí trend posledních zim. Jejich začátek je velmi teplý a až v jejich závěru více přituhne.

Snad se vyhneme situaci podobné Severní Americe, kde se během zim stále více vlní tzv. tryskové proudění ve výšce a otevírá bránu propadu arktického mrazu daleko na jih. Aktuálně je v Kanadě a USA opět zateklý arktický vzduch a tato situace se tam určitě ještě zopakuje. V Evropě je taková malá epizoda očekávána od 20. ledna. Snad nebude tak extrémní a projeví se jako klasické zimní počasí s tužšími mrazy. Ve stručnosti počasí následujících dní. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy slabé mrholení, déšť se sněhem nebo sněžení. Teploty už jen -1 až +3°C. V neděli by mohlo být i polojasno, avšak objeví se i mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty totožné sobotě.

V pondělí velmi podobně jako v neděli polojasno, avšak pozor na mrznoucí mlhy nebo nízkou oblačnost. Teploty -2 až +2°C, ráno již může být hlavně na východě země až -9°C. V dalších dnech se postupně dostane do střední Evropy teplá fronta, která zvedne teploty na 0 až +5°C. Potom by ji ale měla vystřídat fronta studená, která přinese do našich končin větší zimu s tužšími mrazy. Vývoj budeme sledovat a informovat vás. Jedno je jisté, ryze zimní oblečení poctivě vydolujte ze skříně, pokud jste jej dosud nepotřebovali.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty