TNBiz (TN.cz)
Volby  |  14.01.2018 21:41:15

Kandidáti dali za volební kampaně miliony. Kolik je stál jeden hlas?

Neúspěšní kandidáti na prezidenta teď musejí zrušit své transparentní volební účty. Do vlastní kapsy si zbývající peníze ale převést nemohou. A spočítali jsme i to, kolik stál kandidáty jeden získaný hlas.

Veškeré peníze, které zbyly na transparentních volebních účtech, musí sedmička neúspěšných kandidátů převézt na sociální, zdravotní, sportovní, ekologické nebo kulturní účely. Až poté můžou účet zrušit.

Na volebním účtu bývalého premiéra Mirka Topolánka se sešlo více než 9,5 milionu korun. Velkou část získal od dárců. Jeho prezidentská kampaň spolkla necelých 6 milionů, přes 3,5 milionů korun je tedy aktuální zůstatek.

Z neúspěšných kandidátů na prezidenta měl na kampaň nejvíce peněz textař Michal Horáček - přes 33 milionů korun. Celou částku si daroval sám. A téměř všechny peníze dokázal i utratit, zbylo mu něco málo přes 71 tisíc.

Bývalý diplomat Pavel Fischer získal na svou kampaň téměř 7 milionů korun. Pomohli mu především dárci. Fischerovi se podařilo v kampani utratit necelých 6 milionů korun. Téměř jeden milion korun tak nyní musí poslat dál.

Zakladatel Realistů Jiří Hynek v kampani hospodařil s částkou 440 tisíc korun - tu mu poskládali drobní dárci. Utratil téměř vše. Na účtu mu zůstalo necelých deset tisíc, které nyní poslouží veřejnosti.

Hudebními producentovi Petru Hannigovi poslali drobní dárci necelých 51 tisíc korun. Ze všech kandidátů je to jednoznačně nejméně. Téměř všechny peníze utratil za svůj volební klip. Na jeho účtu svítí zůstatek 2 854 korun.

Bývalý šéf české automobilky Vratislav Kulhánek měl na kampaň necelých 6,5 milionu. Téměř celou částku mu poslal miliardář Pavel Sehnal. Utratit zvládl Kulhánek skoro vše. Na účtu mu zůstalo něco málo přes 300 tisíc korun.

Příjem lékaře Marka Hilšera na prezidentskou kampaň byl třetí nejnižší - přes 738 tisíc korun. Složili se mu především drobní dárci. Za svou propagaci vydal necelých 600 tisíc. Nyní tak musí na veřejně prospěšné účely odeslat zůstatek necelých 145 tisíc korun.

Účty soupeřů v 2. kole prezidentské volby, Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, jedou ovšem dál. První má na něm 4,5 milionu a druhý 5,5. Oba mohou za kampaň utratit až 50 milionů korun - pro další kolo je z toho 10 milionů.

Zajímavý pohled je na průměrnou útratu za jeden voličský hlas. Miloš Zeman žádnou kampaň podle svých slov nefinancoval, za hlasy voličů tak nic neutratil. I přes nízký rozpočet překvapil Marek Hilšer, jeden hlas ho vyšel na 1,30 koruny. Postupujícího Jiřího Drahoše téměř na dvacku. Na chvostu tabulky je Vratislav Kulhánek jeden volič ho vyšel na 250 korun.

 

číslo příjmení, jméno, tituly hlasy Za hlas
Topolánek Mirek Ing. 221 689 27,00
Horáček Michal Mgr. Ph.D. 472 643 67,00
Fischer Pavel Mgr. 526 694 11,40
Hynek Jiří RNDr. 63 348 6,80
Hannig Petr Mgr. 29 228 1,60
Kulhánek Vratislav Ing. Dr. h. c. 24 442 250,00
Zeman Miloš Ing. 1 985 547 0,00
Hilšer Marek MUDr. Bc. Ph.D. 454 949 1,30
Drahoš Jiří prof. Ing. DrSc., dr. h. c. 1 369 601 19,80

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688