TNBiz (TN.cz)
18.01.2018 08:49:28

Do Česka se žene bouře Frederik. Přinese silný vichr i husté sněžení

Ve Velké Británii a Německu stále platí výstrahy kvůli zimnímu počasí. To už v Severním Irsku a Skotsku způsobilo výpadky elektřiny a vážné komplikace v dopravě. Přes Německo se řítí bouře Frederik. Ta přináší silný vichr a husté sněžení. Dorazit má i do Česka.

Vichr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině, kluzké silnice, husté sněžení, špatná viditelnost. Bouře Frederik v Německu způsobuje problémy nejen v dopravě. Varování platí pro několik spolkových zemí.

 

Úřady obyvatelům Severního Porýní-Vestfálska doporučily, aby raději nevycházeli ven. A před silným větrem varují meteorologové i v Česku. Na horách může dosahovat rychlosti až 130 km/h. Podrobnosti o výstraze najdete zde.

 

 

 

Předpověď počasí

 

Čtvrtek

 

Přes den zpočátku většinou oblačno a zejména na horách místy sněhové přeháňky. Od západu zataženo se sněžením,
přechodně i intenzivním, postupně v polohách pod 700 m, na jihu a západě pod 1100 m déšť se sněhem nebo déšť. Na horách místy trvalé a vydatné sněžení. Ojediněle bouřky. K večeru od severozápadu proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky, zejména na horách. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, místy tvorba náledí.

 

Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, v Čechách místy až 7 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s bude během dne od západu na většině území zesilovat na vítr silný jihozápadní, postupně západní 8 až 13 m/s s nárazy kolem 20 m/s, v severní polovině území kolem 25 m/s (90 km/h), na horách kolem 35 m/s (125 km/h). Později večer bude vítr od západu slábnout. Od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků a závějí.

 

 

 

Pátek

 

Většinou oblačno, místy, večer postupně jen ojediněle sněhové přeháňky, na jihu a jihovýchodě pod 400 m i smíšené. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na jihu a jihovýchodě místy až 6 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku na severu a severovýchodě území silný vítr s nárazy kolem 20 m/s, na horách kolem 30 m/s (110 km/h). Od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků nebo závějí, která bude postupně ustávat.

 

Sobota

 

Oblačno až zataženo, na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, ojediněle při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

 

 

 

Neděle

 

Oblačno až zataženo. Místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, ojediněle při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s, bude během slábnout a měnit se na jižní.

 

Pondělí

 

Zataženo až oblačno, v Čechách místy, na Moravě ojediněle sněžení. V Čechách, zejména na západě i srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti místy kolem -9 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

 

Úterý až čtvrtek

 

Zpočátku zataženo až oblačno, místy sněžení, v Čechách v nižších polohách déšť nebo srážky mrznoucí. Postupně většinou zataženo, mlhavo, jen místy přechodně polojasno. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, zejména v Čechách postupně místy kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +2 °C, zejména v Čechách postupně místy až 5 °C.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty