Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.01.2018 19:10:36

Před námi je trvalé nadprůměrně teplé počasí

 

Ve výšce se dostává nad naše území velmi teplý vzduch. Situace se nepatrně změní na víkend, potom se teplé proudění obnoví. I u zemského povrchu to poznáme na leden nezvykle vysokými teplotami. Zpočátku se na Vysočině drží inverze s nízkými teplotami, jinak ale leden a sníh ustoupily naplno. Modely naznačují, že by se po začátku února mohly dostavit velké mrazy po vpádu arktického vzduchu od severu. Na potvrzení takové situaci budeme muset počkat. Prozatím platí dlouhá obleva a teplý konec ledna. Teplá zima bude mít nežádoucí vliv na kůrovce, plísně, obtížný hmyz a další problémy, se kterými se budeme od jara potýkat. Naopak teplý leden zatím přinesl do Česka nadprůměrné množství srážek, které se snad co nejvíce vsákne do suchých povodí řek.

Konkrétněji den po dni je před námi následující počasí. V pátek bude zataženo až oblačno, ojediněle déšť nebo mrholení, na Vysočině mlhavo s mrholením v rámci inverze. Teploty +2 až +6°C, na Vysočině i 0°C. V sobotu za slabou studenou frontou oblačno, místy slabý déšť, inverze se může rozrušit a ojediněle se dočkáme i polojasna. Teploty +2 až +6°C. V neděli naprosto totožné počasí jako v sobotu. Nový týden přinese oteplení až na +5 až +9°C v pondělí. Během týdne se bude spíše ochlazovat, ale je to ještě daleko, takže si počkáme na další informace.

Předpověď na pondělí

Aktuální situace s teplým vzduchem ve výšce hatí jinak přijatelnou sezónu v lyžařských areálech. Za nezvykle velkou sněhovou peřinou se můžete vydat do Alp. Na pomezí Francie a Švýcarska leží až 5 metrů sněhu! Budeme sledovat situaci se vpádem arktických mrazů, která se na modelech již několik dnů vyskytuje, ale stále se akorát odsouvá. Vegetace nyní může v nížinách nasadit pupeny a příroda se začít probouzet, takže silné mrazy by byly k další škodě. Bohužel klima planety je stále teplejší se sklonem k extrémům.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty