Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkumy: Proč jsme hlasovali, jak jsme hlasovali?

Průzkumy: Proč jsme hlasovali, jak jsme hlasovali?

29.01.2018 8:37
Autor: ČTK

Hlavně rozebírání důvodů opětovného vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách nabídly první povolební hodiny a dny. Zeman podle průzkumu agentury Median vyhrál kvůli tomu, že se mu podařilo ve finále na svou stranu získat více nerozhodnutých voličů i nevoličů z prvního kola. Podle Medianu i společnosti Kantar TNS pro Zemanova rivala Jiřího Drahoše hlasovala velká část jeho voličů hlavně kvůli tomu, aby zabránila znovuzvolení staronového prezidenta.

Zeman podle Medianu získal ve finále hlasy 23 procent nevoličů z prvního kola, jeho rival Drahoš jen 12 procent. Drahoš navíc podle Medianu nedokázal k volbám dostat pětinu voličů svých podporovatelů Pavla Fischera, Marka Hilšera a Michala Horáčka.

Drahoše si především jako prezidenta podle Medianu přálo 57 procent jeho voličů, přičemž 37 procent jeho voličů hlavně chtělo, aby nevyhrál Zeman. Podle šetření Kantar TNS byl tento poměr 52:47. Obě šetření se shodla na tom, že Zemana především kvůli získání prezidentského úřadu volily tři čtvrtiny jeho voličů, zatímco zhruba pětina voličů mu odevzdala hlavně protidrahošovské hlasy.

Zájem sázkařů o volbu prezidenta republiky byl zhruba šestkrát vyšší než v případě prvních prezidentských voleb v roce 2013. Podle bookmakerů sázkových kanceláří šlo o rekordní politickou nesportovní událost. Fortuna eviduje nejvyšší výhru 4,2 milionu korun při vkladu 2,2 milionu v kurzu 1,91 na vítězství Zemana.

Ruský tisk v reakcích na znovuzvolení Zemana zdůraznil, že na Pražském hradě setrvá dalších pět let stoupenec přátelských vztahů s Moskvou a odpůrce sankcí, které Západ vyhlásil proti Rusku po anexi Krymu. Americká média psala o dalším vítězství v rámci populistické vlny, server Fox News označil Zemana za "protrumpovskou" hlavu státu. Většina západních médií píše o Zemanovi jako o hlasitém odpůrci imigrace, který je zastáncem užších vztahů s Ruskem.

Policie zatím nestanovila právní kvalifikaci vyšetřování incidentu, při němž byli v sobotu v Zemanově volební štábu napadeni někteří novináři. Zatím se jí nepřihlásil žádný zraněný nebo poškozený. Nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) dnes vyzvala čelní představitele v České republice, aby potyčku odsoudili. Podobný incident podle RSF nemá v demokratické společnosti místo. "Důrazně odsuzujeme útoky proti několika novinářům v době, kdy bylo oznamováno znovuzvolení prezidenta Zemana," uvedla šéfka pobočky RSF pro Evropskou unii a Balkán Pauline Adesová-Mévelová. Podle ní je nepřijatelné, aby příznivci politického vůdce této úrovně fyzicky napadali žurnalisty, kteří jen dělali svou práci.

Zeman vyhrál volby ve většině měst jižní Moravy, která v loňském roce jako prezident navštívil a debatoval tam s občany. Podpořilo ho více lidí v Moravském Krumlově, Veselí nad Moravou, Letovicích, Ivančicích nebo Bučovicích. K Drahošovi se přiklonila Strážnice, Kozojídky nebo Kuřim, kde také jeho soupeř diskutoval s občany.

 

Čtěte více:

Komu otevřeme cestu na Hrad? Volba prezidenta online na Patria.cz
12.01.2018 22:04
Druhá přímá volba prezidenta v Česku začala. Volební místnosti jsou o ...
Zemana vyzve Drahoš. Stojí za ním Fischer, Hilšer, Horáček, Topolánek i Kulhánek... online na Patria.cz
13.01.2018 20:51
Českým prezidentem zůstane Miloš Zeman, nebo ho vystřídá bývalý předse...
Drahoš, nebo Zeman? Česko vybírá prezidenta - sledujeme ONLINE
26.01.2018 19:58
Volební místnosti v Česku se otevřely ve 14:00. Ve finále volby prezid...
Zeman znovu. Je rozhodnuto. Sledujeme ONLINE
27.01.2018 16:31
Miloš Zeman byl zvolen prezidentem i na další funkční období. Ve finál...

Váš názor
  • Včerejší prezidentovo doporučení Babišovi
    11.04.2018 8:51

    ohledně dalšího jednání hnutí ANO s ostatními parlamentními subjekty za účelem sestavení vlády s důvěrou se dalo do jisté míry předpokládat. Na personální požadavky ČSSD a tzv. demokratického bloku ve vznikající vládě vítěz voleb nekývl a tak máme na scéně znovu "parlamentní hlasovací většinu". Snad se už pánové konečně po půl roce dohodnou a ANO nám ve zbývajících 3,5 letech přetaví vítězný mandát ve volbách v uskutečnění tolik potřebných změn v ČR. Vždyť podle vyjádření Zemana v TV Barrandov je Babiš nejcharizmatičtějším politikem na naší politické scéně, následuje dlouhé nic a poté Okamura.
    tototrvá
  • Wall Street Journal
    08.02.2018 10:02

    „Wall Street Journal celý ten hon na ruské čarodějnice teď ‚zachraňuje‘ novou teorií, podle níž celý ten uplynulý rok v americké politice byl jen dezinformační hrou ruské špionáže, která sice volby a politické procesy ve Spojených státech neovlivňovala, ale dokázala obě tamní politické strany přesvědčit, že ovlivňovala, a vybičovat je k tomu honu… Chudáci Američané. Taková supervelmoc, která špicluje celý svět, ale ten Putin si s nimi přesto dělá, co chce. Asi bude z nějakého opravdu dobrého oddílu,“
    Bentley
  • Kuřecí salát z drůbežího trusu
    08.02.2018 9:27

    Proč ven z EU: http://www.protiproud.cz/politika/3616-eu-cesta-k-ucebnicove-dokonale-sebevrazde-cenzura-migrace-a-vyhazene-biliony-jak-chutna-drubezi-salat-z-kureciho-trusu-novoucke-nogo-zony-brzy-u-nas-soudni-lekarstvi-pro-nejotrlejsi-mylka-je-vyloucena.htm
    Bentley
    • Re: Kuřecí salát z drůbežího trusu
      08.02.2018 10:04

      A koho si myslíš že na ty svoje kecy nachytáš. Asi podobné slepičí mozky jako jsi ty sám. Nejsi nic víc než jen ukázkou zoufalého provokatéra, který se snaží dostat dnešní nepamětníky 21.Srpna 68. Kde jsi byl tenkrát ty, ty slepičí truse. Mně při jejich odsunu nabízel ruský plukovník přes 100 tisíc Kč, abych si vzal jeho dceru, jen aby s ním nemusela zpátky do té bídy. Zajed' se někdy podívat pár km od Moskvy jak si tam žije běžný Rus. Jsi spodina a ostuda českého národa když se nás snažíš zase zatáhnout tam odkud jsme se tak těžko a za cenu několika stovek lidských životů dostávali. Jsi morálně níž než ten slepičí trus co zmin'uješ. Když po tom chomoutu tak toužíš tak se tam odstěhuj, ale netahej je zase k nám.
      ..
      • .., abc, :o)))
        08.02.2018 11:00

        A ty jsi čí trus? Junckera, Merkelové, Schulze či dokonce Drahoše?
        kawasaki
      • :o)))
        08.02.2018 10:09

        A komu tím prospějete co · A skláři nebudou mít co žrát · Až to s tebou zase šlehne, tak už ti pomáhat nebudu · Co chtěji reformovat · Co je to tady za hnusnou máničku · Co se tady rozháníš · Co to nemáte žádné zaměstnání · Co vidíš, kuře, tak vidíš
        Bentley
        • Re: :o)))
          08.02.2018 10:37

          Skláří jsou lidé a my nežerem nýbrž jíme. Co žereš a z čeho vaříš ty jsi nám tady právě názorně popsal. Kdyby ses jen trochu lépe učil a začal dělat něco užitečného tak nemusíš tady za mrzký peníz agitovat jak na schůzi a ponižovat slušné lidi. A kdybys si uměl udělat rozumný rozpočet tak by ti občas možná i na něco lepšího než ten tvůj slepičí trus zbylo. Dobrou chut'.
          ..
          • Mám takový pocit
            08.02.2018 10:38

            žes ten článek ani nečetl. Škoda.
            Bentley
  •  
    07.02.2018 18:05

    https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=462778&sId=&mId=...tito lidé netouží po svobodě, je jich stále brutální většina. Zlyncovat takto člověka ke středověk. A ti renomovani novináři, to je perla...
    el mrcoch
    • no
      07.02.2018 18:15

      hovada, která se zaštiťují vírou. A co tohle video ?? https://www.facebook.com/Svens.Welt.04/videos/218640108705504/
      Bentley
      • Nadějí je Jeremy Corbyn,
        07.02.2018 18:32

        jehož Labouristická strana by momentálně v případných volbách porazila Konzervativní stranu a který není jasným zastáncem členství Spojeného království v Evropské unii. Je příznivcem vyššího zdanění bohatých lidí a opětovného znárodnění železnic a energetických společností a podporuje jaderné odzbrojení Británie. Jednání Islámského státu přirovnal k zahraničněpolitickému chování Spojených států. To je zřejmé.
        Špaček
        • Jistotou
          08.02.2018 0:06

          Špačku je, že ztrácíš soudnost.
          lime
        • Re: Nadějí je Jeremy Corbyn,
          07.02.2018 18:40

          Myslel jsem že Jeremy chce zvrátit Brexit.
          Bentley
          •  
            07.02.2018 18:53

            Hlasoval proti Lisabonské smlouvě v roce 2008 a v jednom článku na svých internetových stránkách uvedl, že EU "vždy trpí vážným demokratickým deficitem". V r. 2015 řekl, že bychom měli zůstat v EU, ale my také chceme vidět reformu," napsal ve Financial Times.
            Špaček
            • Reforma
              07.02.2018 18:55

              ale nebude, jen více migrantů.
              Bentley
              • Re: Reforma
                07.02.2018 19:07

                To je pravda. EU s USA podporují džihád.
                Špaček
  • Prezident se i nadále těší dobrému zdraví
    07.02.2018 14:26

    https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Konec-srandy-K-dohadum-o-Zemanove-zdravi-se-vyjadrila-BIS-Ze-pry-je-prezident-nad-hrobem-donaseli-i-nam-523433 Můžete hádat, kdo platí novináře, za kterými je tato špína.
    ZYX
    • Re: Prezident se i nadále těší dobrému zdraví
      07.02.2018 16:53

      Putin
      Velkamedvědice
      • Moh´
        08.02.2018 0:08

        by to být i Špaček, ten má skvělé nápady.
        lime
    • Re: Prezident se i nadále těší dobrému zdraví
      07.02.2018 16:11

      To je vidět na každém jeho kroku. Bez jeho nosičů by musel vládnout vleže z postele. Už jsem slyšel i hlášku "lžeš jako Zeman".
      abc
    • Re: Prezident se i nadále těší dobrému zdraví
      07.02.2018 16:04

      „Co si dovolil říct Jiří Ovčáček, je skandální. Je to čistá lež,“ odráží Erik Tabery obvinění prezidentova mluvčího, který ho v pořadu Osmička Televize Seznam nařkl, že neunesl výsledek prezidentských voleb a ve svém nedávném komentáři „de facto volal po občanské válce“. „Ve chvíli, kdy je společnost takto rozdělená a kdy je zvolen prezident, který řekne, že už nebude tak arogantní, ale asi dvacet minut nato řekne, že voliči Jiřího Drahoše mají držet pusu, tak to je urážení a rozdělování společnosti.
      chi chi
      • Tabery
        07.02.2018 16:37

        (a s ním zdejší bakalovci) prokazuje, že není s to pochopit ani okatou ironii. Prezident odpovídal na to, že mu vyčítali chování a spolupracovníky. Řekl tedy, že se bude snažit být míň arogantní (ale nepřestane si o některých lidech myslet své) a jako poradce si vezme pracovníky z Bakalových tiskovin, aby ho poučili, jak tunelovat Českou republiku.
        Kalka.
        • Re: Tabery
          08.02.2018 7:19

          Jako každý jiný, at' si myslí co chce, ale problem je, že ten starý pomstychtivý ješita se nespokojí s pouhou myšlenkou, ale musí hned vytrubovat, co ho právě napadne na plná ústa. Ten nikdy asi neslyšel, že mlčeti je zlato. Jen aby ho taky nenapadlo se svléknout, jako jeho Bat'uška do půl těla a nenechal se fotit jak kácí na Vysočině sekerou stromy, aby dokázal jak je fit. Ta jeho fotka na běžkách byla taky hodně přesvědčivá. Je to komik. Určitě by se našlo dost jeho obdivovatelů co by mu tleskalo. Sám bych věděl o několika tady.
          :o))
        • Re: Tabery
          07.02.2018 16:56

          Lžeš jako Zeman. Ptali se ho, co by chtěl na sobě změnit, poku by by l zvolen. Nebyla to ironie, ale lež. A Taberym se ohání často Tvůj tábor.
          Velkamedvědice
        • Re: Tabery
          07.02.2018 16:52

          Krom toho Tabery neví, že shut up je hovorový, celkem neutrální výraz. To u nás se to překládá vulgárněji. Podíváme-li se na české titulky většiny dnes uváděných filmů, všimneme si, že české titulky jsou daleko expresivnější než anglický originál. A to i ve filmech uváděných v TV do deseti hodin. Tabery zřejmě čerpá své 'znalosti' z nich...
          Kalka.
          •  
            08.02.2018 8:06

            Že ti to za to stojí dělat ze sebe blbku.
            ..
          •  
            07.02.2018 17:04

            Shut up je klasické drž hubu, nikoliv mlč.. A pokud by vzkázal i jen mlčte, je to zase jen provokace a lež, že bude prezidentem všech.
            Velkamedvědice
            • Kalka - odpornice na Aglický jazyk
              07.02.2018 23:45

              Bude vysvětlovat, když se jí to hodí do krámu, že "shut up" je anglicky slušná odpověd' když někdo kýchne. Ona se vyzná protože jezdí do Ameriky a má tam třibuzny.
              chi chi
              • Re: Kalka - odbornice na aglický jazyk
                08.02.2018 9:35

                Hele, ty ani nevíš, že v češtině se nepíše Anglický jazyk, tak zmlkni.
                Kalka.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách