Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co vysvětloval Babiš špičkám EU – pohled z Bruselu

Co vysvětloval Babiš špičkám EU – pohled z Bruselu

01.02.2018 12:00
Autor: Redakce, Patria.cz

„Premiér České republiky Andrej Babiš se staví proti uprchlickým kvótám EU, viní Unii z přílišné těžkopádnosti a protestuje proti přílišnému vlivu Paříže, Berlína a Evropské komise,“ píše na stránkách Politico Siegfried Mortkowitz. A věnuje se širšímu pohledu na našeho premiéra a vztah ČR a EU. 

Český premiér opakovaně prohlašuje, že pokud nebude EU brát do úvahy i nesouhlasné hlasy, euroskepse v jeho zemi dál poroste. Nesouhlas se týká zejména uprchlických kvót, a to nejen v ČR, ale i v dalších zemích střední Evropy. Babiš podle svých slov EU na domácí půdě brání, ale objevují se tlaky extrémistických stran, které požadují czexit – odchod České republiky z Unie. 

Babišovi oponenti jej viní z populismu, autoritářských tendencí a snahy využít protiimigrační nálady v zemi. Když ale premiér hovořil v Bruselu na české diplomatické misi, charakterizoval sám sebe jako největší (a možná také poslední) šanci na zastavení radikalizace domácí populace. Podle průzkumu Eurobarometeru patří Česká republika mezi nejvíce euroskeptické země Unie a pozitivně ji vnímá jen 30 % obyvatel. 

Babiš navštívil Brusel, aby hovořil s prezidentem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a dalšími čelnými představiteli Unie. Mimo jiné prohlásil, že „je třeba většího porozumění pro naši domácí politickou situaci, protože příště už možná pan Okamura dostane 30 % hlasů“. Politico v rámci popisu naší domácí politické scény uvádí i to, že „nově zvolený prezident Miloš Zeman dal Babišovi druhou šanci na vytvoření vlády s většinovou podporou“. Mezi oběma politiky ale nastal určitý rozkol poté, co Babiš radil prezidentovi, aby se zbavil svých poradců, kteří mají mít vazby na Rusko.

Babiš se v Bruselu ohradil proti nařčení z populismu tím, že média jen pasivně přebírají informace od českých novinářů. V rozhovoru pro Politico se opakovaně vracel k tématu migrace a snahy EU alokovat migranty do členských zemí. Evropská komise nyní vede proti České republice, Maďarsku a Polsku v této věci řízení, protože uvedené země alokaci podle kvót odmítají. Babiš stejně jako jiní politici ze střední Evropy tvrdí, že EU by měla migraci řešit posílením vnějších hranic a nabídkou pomoci zemím na Blízkém východě a v Africe. 

Babiš dával v Bruselu najevo nadšení pro EU, ale ta podle něj nemůže fungovat, pokud země jako Francie či Německo a také Evropská komise nebudou brát do úvahy názory některých členských zemí. „Evropa neustále na něco čeká – volby v Nizozemí, volby ve Francii, vytvoření koaliční vlády v Německu. Mezitím se Erdogan kamarádí s Putinem a uzavírají dohody o Sýrii. Takové dohody ale máme dělat my a máme přijít s Marshallovým plánem pro Sýrii,“ řekl Babiš. 

„V roce 2014 vítali Rakušané všechny migranty, ale Sebastian Kurz tam nakonec vyhrál volby s protiimigrační strategií. Takže Evropa se mění a mění se i lidé a jejich názory,“ uvedl premiér. Euroskepse by pak u nás podle jeho názoru mohla vzrůst i kvůli změnám ve společné zemědělské politice Evropské unie. Snížení dotací by mělo ještě více podpořit antipatie k Unii podobně jako direktivy týkající se vlastnictví zbraní či kvóty. „Pak je těžké vysvětlovat, že EU je dobrý projekt,“ uzavřel Babiš. 

Zdroj: Politico



 
 
 
 
 

Čtěte více:

Česká nezaměstnanost na nových minimech potvrzuje evropské prvenství
31.01.2018 12:06
Nezaměstnanost v eurozóně zůstala v prosinci stabilní na 8,7%. Počet n...
Jan Bureš: Jestřábi zítra pravděpodobně převládnou. Letos mohou prosadit jedno zvýšení navíc (video)
31.01.2018 15:11
Česká národní banka může do nové makroekonomické prognózy přidat jeden...
Zahraniční investoři opouštějí český dluhopisový trh
31.01.2018 13:45
Zájem zahraničních investorů dále upadá. Ještě v červnu měli nereziden...
Ministerstvo financí zlepšilo odhad letošního růstu české ekonomiky
31.01.2018 14:10
Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v ...
Memorandum o těžbě lithia je pro nás neplatné, říká Babiš
31.01.2018 17:37
Memorandum o případné těžbě lithia na Cínovci je neplatné, řekl dnes p...

Váš názor
  • Na (češtinářský) okraj
    03.02.2018 12:29

    Dobrý den, článek se mi líbí jako neutrální a s reálným informačním obsahem. Kdyby takhle psaly HM, MFD, Lidovky a jiné tituly, které se propadly na úroveň propagandistické žumpy. Jen na okraj k použité češtině. Několikrát se opakuje, že EK má vzít "do úvahy". To je ale slovensky, v Čechách se má brát "v úvahu".
    Ullsperger
  • Babiš o Okamurovi
    01.02.2018 16:27

    „je třeba většího porozumění pro naši domácí politickou situaci, protože příště už možná pan Okamura dostane 30 % hlasů“. Už jsem se dočetl dokonce i to, že se můžeme těšit na Okamuru, co by dalšího předsedy vlády a Klause ml. v roli prezidenta. To by potom bylo čoromoro....
    abc
    • Re: Babiš o Okamurovi
      01.02.2018 16:35

      To by nám z uprchlických zón nepronikla do ČR ani jedna válečná myš.
      ..
  • A co na slova Babiše říká Okamura?
    01.02.2018 15:48

    "S plným pochopením vnímám závěry premiéra Andreje Babiše o nutnosti změn v rozhodování a řízení Evropské unie, ke kterým došel po jednání v Davosu a jednání se státy V4. Druhou částí poznání, ke které ještě Andrej Babiš nedošel, bude zjištění faktu, že žádné pozitivní změny nejsou struktury EU schopné a ochotné učinit. Nezbude potom panu premiérovi nic jiného, než sklonit hlavu před Bruselem nebo přistoupit na program SPD. To znamená říct jasné NE diktátu a v případě, že nedojde k přeměně EU na svazek svobodných národních států, jak prosazuje SPD, tak vyhlásit záměr referenda o vystoupení z EU."
    ZYX
  •  
    01.02.2018 15:14

    Dokud budou v EU rozhodovat tací, jako např. Juncker, Merkelová, Macron, Schulz aj., dotud bude hrob EU kopán čím dál hlouběji. Je jen otázkou času, než do něho budou uloženy ostatky EU. A to prosím není nic proti EU jako takové, nýbrž o její lídrech. A může to dopadnout tak, že zde již nebude stát „revizionista“ Zeman, který v podstatě vzešel z porevolučního establishmentu, nevolá po našem odchodu z NATO ani EU, jen důrazně prosazuje naši vlastní cestu a říká „zblbnutému západu“ pravdu na rovinu, ale že proti nim povstane někdo „mimo establishment“, jenž nad „západem“ dávno zlomil hůl a bude volat po skutečně zásadní změně, třeba po co nejrychlejším odchodu z EU a NATO, po širokých změnách ústavy…, a „kavárna“ ještě bude vzpomínat na „starého dobrého Miloše“.
    ZYX
    •  
      01.02.2018 15:26

      Kdo jiný by měl v EU rozhodovat než Macron kterého volilo přes 20 milionů Francouzů. Nejsi trochu na hlavu padlý?
      ..
      • Trouba dvojtečka
        01.02.2018 15:35

        EU má 500 milionů obyvatel a 27 suverénních zemí. A to je také odpověď na otázku "Kdo jiný by měl v EU rozhodovat než Macron..."
        ZYX
        • Re: Trouba dvojtečka
          01.02.2018 15:40

          Macrona kterého volilo přes 21 milionů voličů zpochybňuješ, ale kdo má v EU silnější mandát od voličů. Snad ne náš hradí ožrala s necelými 3 miliony voličů?
          ..
          •  
            01.02.2018 15:45

            Pro lepší pochopení toho, že EU není Francie si otevři školní atlas se stránkou EVROPA.
            ZYX
            •  
              01.02.2018 15:54

              Nikdo v Evropě nemá silnější mandát než Macron, ale tobě je to málo. Nikým nevolená, ale legitimně jmenovaná komise ti taky nevoní. Co ty vlastně chceš? Jo já zapomněl ty tady jen plníš pokyny z Kremlu kolaborante.
              ..
              •  
                01.02.2018 16:02

                Co to tady meleš troubo. Macron je Francouz. A Francouzi jsou v EU v menšině. Tvoří snad něco přes 10% její obyvatel. A co těch zbývajících 90% lidí v EU? Ti nemají právo se vyjádřit?
                ZYX
          •  
            01.02.2018 15:42

            Znovu opakuji EU má 500 mil obyvatel a není to Francie.
            ZYX
    • Můžeš nám tady prozradit
      01.02.2018 15:21

      Kdo a kolik ti platí za ty tvoje kecy. Začínáš se hezky odkopávat vlastenče
      abc
      • Re: Můžeš nám tady prozradit
        01.02.2018 15:41

        Vylez ze svého 50 let starého pouzdra a přečti si znovu ten článek. Babiš to celkem dobře pojmenoval. Snad pochopíš o čem píše.
        ZYX
        • ZYX
          02.02.2018 13:26

          Ty si nejdřív osuš a sundej tu skořápku s hlavy než začneš vypouštět ty svoje moudra. Působíš tady jen jako kašpárek na divadle - jen pro pobavení. Kdo může tebe brát vážně ?
          ..
          • Re: ZYX
            02.02.2018 13:35

            Zřejmě ti uniklo, že tento článek není o mě, nýbrž o Babišovi v Bruselu.
            ZYX
  • JO JO
    01.02.2018 15:05

    "Během kontroly bylo zadrženo 18 lidí z bývalého Sovětského svazu. Se třinácti z nich bylo zahájeno správní vyhoštění, protože neměli povolení."
    abc
  •  
    01.02.2018 14:29

    Postoj Babiše. Je těžké lidem vysvětlit přínosy EU, tak to raději nebudeme dělat. Leště lepší bude dělat něco lehkého, třeba zdůrazňovat nedostatky EU. Je těžké stavět dálnice, tak je raději nebudeme stavět. je těžké zefektivnit státní správu, tak raději přeneseme povinnosti na podnikatele.....
    ..
  • Pak je těžké vysvětlovat, že EU je dobrý projekt,“ uzavřel Babiš.
    01.02.2018 13:40

    Nejlepší projekt v dějinách je přece čapí hnízdo!
    oradapoisson
    • Re: Pak je těžké vysvětlovat, že EU je dobrý projekt,“ uzavřel Babiš.
      01.02.2018 14:12

      Je důležité CO kdo říká, ne KDO co říká. Bez ohledu na Bábu - tohle je prostě pravda.
      sgt.Mike
      • mýlíš se hochu
        03.02.2018 18:49

        je důležité KDO CO říká. Hitler nemůže mít přednášku o demokracii
        oradapoisson
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.