Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  01.02.2018 09:21:39

Žádné vyšší sazby, zato mnohem agresivnější inflační očekávání

Měnový výbor Federálního rezervního systému (FOMC) po dvoudenním zasedání rozhodl, že ponechá úrokové sazby beze změny v pásmu 1,25-1,5 %. Trh tento krok očekával. Co však bylo lehce nečekané, je rétorika naznačující mnohem agresivnější inflační očekávání.

Dá se říci, že trh ani nečekal, že by lednové zasedání bylo zaměřené na debatu o možném zvýšení sazeb. Na co však byla pozornost zaměřena, byl výhled vývoje úroků během letošního roku. Fed na svém prosincovém zasedání představil prognózu pracující s celkem třemi koly navyšování sazeb. Někteří investoři, jedná se například o banku Goldman Sachs či JPMorgan, však již nějakou dobu spekulují o tom, že bychom se mohli dočkat až čtyř kol tzv. úrokových hiků. A jak se zdá, centrální banka jim podala pomyslnou rukavici.

„Očekáváme, že se inflace během příštích dvanácti měsíců posune směrem vzhůru a následně se ve střednědobém období stabilizuje kolem 2% inflačního síle,“ zní slova výstupu zasedání měnového výboru. „Krátkodobá rizika prognózy jsou zhruba vyrovnána. FOMC bude vývoj inflace dále pečlivě monitorovat,“ uvedla centrální banka.

Tato rétorika se od té prosincové poměrně liší. Tehdy Fed jasně uvedl, že jak jádrová, tak i celková inflace poklesla, přičemž jejich vývoj by se nadále měl držet pod zmiňovaným inflačním cílem. Další rozdíl se nachází v tvrzení, že tržní měření inflační prémie v posledních měsících poukazují na její nárůst, i přesto však zůstává i nadále nízko. V prosinci bylo uvedeno pouze, že tato prémie zůstává i nadále nízká.

Fed dále poukázal na to, že od posledního zasedání bylo pozorováno další zlepšení podmínek na trhu práce a že ekonomika pokračuje v solidním růstu. Zaměstnanost, výdaje domácností i investice firem do fixního kapitálu rovněž vykazují solidní expanzi. Míra nezaměstnanosti pak zůstává stále nízká.

Celkově vyzněla rétorika Fedu jako jestřábí. Změna ve výhledu inflace je poměrně citelná, přičemž podporuje představu o tom, že by americké úrokové sazby mohly být letos opravdu zvýšeny více než třikrát. Ostatně nejlépe to potvrzuje samotný dolar, který po zveřejnění výstupu smazal část dnešních ztrát vůči euru. Podobně na tom byly výnosy amerických bondů, které díky agresivnější inflační rétorice rostly – například u 10letého instrumentu vzrostl až na 2,75 %.

Lednové zasedání bylo zároveň poslední, které se odehrálo za přítomnosti guvernérky Janet Yellenové. Na tom březnovém, kde se dle agentury Bloomberg očekává zvýšení sazeb s více než 90% pravděpodobností, již v čele centrální banky stane Jerome Powell.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688