Problém s alkoholem má polovina Čechů. Přibývá lidí, kteří pijí denně

I mezi vašimi přáteli se možná najde někdo, kdo nebude v únoru pít. Celý měsíc bez alkoholu se každoročně pokouší vydržet tisíce lidí. Kampaň se snaží upozornit na nadměrnou konzumaci alkoholu, podle posledního průzkumu se na hranici rizikového pití pohybuje asi polovina Čechů,

Přes dvacet procent mužů a pět procent žen v Česku jsou ohroženy závislostí na alkoholu, což je více než milion lidí. Nejhůře jsou na tom svobodní muži z větších měst ve věku 18 až 24 let. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Nielsen Admosphere.

Čeští muži patří v konzumaci alkoholu ke světové "špičce", ročně vypijí skoro trojnásobek světového průměru. Alespoň jednou měsíčně si oblíbený drink dopřeje 91 % respondentů, z toho 11 % čtyřikrát nebo vícekrát týdně.

Pokud už Češi pijí, dají si většinou jednu až dvě skleničky. Přes pět alkoholických nápojů vypije ve svůj "typický" pijácký večer 11 % dotázaných. Pro většinu respondentů je přitom zdravé vypít při jedné příležitosti jednu až dvě sklenice alkoholu.

Právě kvůli vzrůstajícímu počtu alkoholiků i lidí, kteří nezřízeně pijí příležitostně, vznikla ve světě kampaň "suchých" měsíců. Lidé, kteří se do ní zapojí, se snaží celý měsíc vydržet bez alkoholu. Většinou se zapojují muži i ženy, kterým připadá, že pijí příliš, a chtějí konzumaci omezit.

V Česku v návaznosti na zahraničí vznikla před čtyřmi lety iniciativa Suchej únor. Právě únor se jako nealkoholický volí nejčastěji - i proto, že je nejkratší. Abstinence má podle výzkumů dobrý vliv také na lidské zdraví a sexuální život, zlepšuje rodinné vztahy a pomáhá získat více času. Loni podle odhadů "sušily" tisíce Čechů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy