Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.02.2018 14:54:16

Je to již hodně dlouho, co americká ekonomika rostla bez vytváření finančních nerovnováh. Podaří se to zopakovat?

Janet L. Yellenová končí své působení v čele amerického Fedu s nezaměstnaností nacházející se na mnohem nižších úrovních, než když do funkce nastupovala. Inflace se přitom nachází stále nízko, finanční systém je lépe kapitalizován a disponuje vyšší likviditou. „Co více bychom si od šéfa Fedu mohli přát?“ ptá se na stránkách The Washington Post známý ekonom Lawrence H. Summers. A pokračuje detailnějším hodnocením ekonomického vývoje posledních let spolu s výhledem do budoucna.

Yellenová podle Summerse dosáhla úspěchu díky svému úsudku. Ten jí umožnil rozpoznat strukturální změny, které v ekonomice nastaly. Ona následně reagovala změnou přístupu, který byl založen na tradičních modelech. V podobné situaci byl například Alan Greenspan v devadesátých letech, kdy došlo k prudkému růstu produktivity. V případě Yellenové byla strukturální změna představována poklesem rovnovážné úrovně sazeb. Tedy sazeb, které by vyrovnaly poptávku a nabídku úspor.

Když Yellenová v roce 2014 usedla do čela Fedu, převládal názor, že slabé ekonomické oživení je výsledkem přechodných faktorů, které brzdí hospodářství navzdory mimořádně nízkým sazbám. V tomto roce ale tato teorie ztrácela důvěryhodnost a množily se argumenty, které tvrdily, že rovnovážná úroveň sazeb se posunula dolů a nízké sazby nastavené centrální bankou proto nejsou tak stimulační, jak se centrální bankéři doposud domnívali.

„Právě proto jsem oživil myšlenku dlouhodobé stagnace, která tvrdí, že ekonomika může trpět soustavným přebytkem úspor nad investicemi a následně pomalým růstem a nízkou inflací,“ píše Summers. Yellenová se sice podle něj k příchodu dlouhodobé stagnace otevřeně nepřihlásila, ale její kroky odpovídaly přesvědčení, že k poklesu rovnovážných sazeb skutečně došlo. Pokud by se naopak držela starých modelů, byli bychom podle Summerse nyní pravděpodobně v recesi.

Z uvedeného plyne i poučení pro nového šéfa Fedu. Jerome H. Powell se bude snažit dosáhnout udržitelného růstu. „I když se sazby nacházejí velmi nízko, běžná míra úspor ve Spojených státech leží soustavně vysoko nad investičními potřebami soukromého sektoru. K tomu se přidává příliv kapitálu ze zahraničí a výsledkem jsou deflační tlaky. Ty lze eliminovat jen rozpočtovými deficity a finančními podmínkami, které uměle snižují úspory a zvyšují investice,“ komentuje Summers.

Ceny aktiv a dluhy nemohou podle ekonoma růst donekonečna rychleji než produkt. Jestliže ale Fed zvedne sazby dost na to, aby dosáhl finanční stability, riskuje přílišné zpomalení ekonomiky. Pokud se naopak bude zaměřovat na dosažení inflačního cíle, riskuje finanční nestabilitu vyvolanou přílišným růstem cen aktiv a dluhů. „Je to již hodně dlouho, co americká ekonomika zdravě rostla a užívala si stabilních finančních podmínek. Takže nový šéf Fedu bude potřebovat štěstí, aby se mu povedlo to zopakovat,“ píše Summers.

Zdroj: The Washington Post

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688