Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody's pohrozila USA revizí ratingu, dolar vylétl nad 1,45 USD/EUR

Moody's pohrozila USA revizí ratingu, dolar vylétl nad 1,45 USD/EUR

03.06.2011 8:59, aktualizováno: 3.6. 9:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's Investors Service včera varovala před malým, ale rostoucím rizikem krátkodobého nedodržení platebních závazků Spojenými státy, pokud v následujících týdnech nezvýší zákonný limit pro státní dluh. Americký dolar po včera večer oslabil na úrovně nevídané více než měsíční a zastavil se až na 1,4517 USD/EUR.

Moody's ve včerejší zprávě uvedla, že zahájí revizi (nejvyššího) ratingu „AAA“, kterým se USA dosud pyšní, pokud zákonodárci ve Washingtonu do poloviny července nedosáhnou významného pokroku v rozpočtových jednáních.

"Protože riziko pokračujícího patu vzrostlo, takový ratingový zásah je pravděpodobný, pokud nebude do poloviny července patrný pokrok v jednáních," uvedla Moody's.

„Věřím, že se toto léto stanou dvě věci. Zaprvé se vyhneme krizi platební neschopnosti a zadruhé dosáhneme dohody ohledně dlouhodobého fiskálního plánu,“ kontroval včera sebevědomě ministr financí Timothy F. Geithner.

Republikáni nezapomněli využít varování Moody’s pro další navyšování tlaku na vládu Baracka Obamy, aby snížil vládní výdaje. „Zvýšení vládních limitů bez významných škrtů na straně výdajů poškodí ekonomiku a zničí pracovní místa. Důvěryhodná dohoda bude ta, u níž objem škrtů převýší nárůst limitu zadlužení,“ prohlásil včera republikán John Boehner.

Moody's včera ujistila, že Spojeným státům ponechá známku Aaa, pokud země dluhový limit zvýší a platební neschopnosti se vyhne. Ratingový výhled ale bude přesto záviset na výsledku jednání ve Washingtonu.

Mnohem dříve proti očekávání může dle ratingové agentury Moody’s přijít stanovení negativního výhledu na rating Spojených států na stupni „AAA“ kvůli dalšímu bobtnání rozpočtového schodku následkem prodloužení daňových výhod z éry prezidenta Bushe a nejisté ochotě Kongresu přistoupit k omezení výdajů, varovala Moody’s již na konci ledna tohoto roku. „Ačkoli v bezprostřední budoucnosti nechystáme žádnou změnu u ratingového hodnocení USA, časový rámec pro takový krok se významně zkracuje a pravděpodobnost negativního výhledu ve dvouletém horizontu významně roste,“ uvedla Moody’s.

Jejímu dnešnímu varování ještě v polovině dubna předcházel podobný zdvižený prst agentury Standard & Poor's, která sice rating potvrdila, ale zároveň mu snížila výhled na „negativní“.

"U rozpočtového schodku USA ani u narůstající zadluženosti není zřejmá strategie, kterou chtějí Spojené státy tyto paramentry řešit. Úrovně schodku i dluhu jsou dle našeho názoru velmi vysoké vůči dalším zemím, které jsou hodnoceny na nejvyšším stupni. Proto jsme přistoupili k revizi výhledu hodnocení dlouhodobých závazků země na negativní," uvedla v dubnu Standard & Poor's.

„Náš negativní výhled ratingu USA značí, že věříme, že existuje pravděpodobnost minimálně 1:3, že bychom mohli přistoupit k snížení našeho dlouhodobého ratingu USA do dvou let,“ řekla tehdy Nikola G. Swann, úvěrový analytik Standard & Poor's.

(Zdroj: Moody's, S&P, čtk, Bloomberg)
 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data