Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.02.2018 09:13:48

Rozbřesk: Růst inflačních očekávání, jako rukavice hozená nastupujícímu šéfovi Fedu

Stále probíhající výplach na trzích dluhopisů a s tím souvisejí růst úrokových sazeb je skloňován s různými přívlastky - jeden z nich si však rozhodně nezaslouží: překvapivý. Makroekonomických signálů o tom, že by tržní úrokové sazby v USA a v Evropě měly být posazeny výše, bylo totiž v posledních týdnech a měsících tolik, že jen skutečný greenhorn na finančních trzích je mohl přehlédnout.

Pravda, ne vše bylo v analýze o chování výnosové křivky tak čitelné, jako přetavení silných konjunkturálních dat do vyšších tržních (nominálních úrokových) sazeb. Růst výnosů globálně táhla americká výnosová křivka, přičemž její pohyb vzhůru byl zhruba ze dvou třetin dán růstem reálných úrokových sazeb (odraz vyššího růstu a deficitů) a přibližně z jedné třetiny nárůstem dlouhodobých (tržních) inflačních očekávání. Druhý faktor lze nepochybně z části přičíst strachu z rychleji rostoucích mezd, nicméně od vyšších inflačních očekávání se může odrážet i jiný moment, a tím je trhem testována kredibilita americké centrální banky. Stejně jako letos, tak nejvýše jednou za čtyři roky totiž dochází k tomu, že je vyměněn šéf Fedu, a především trh dluhopisů si klade otázku, jaký asi bude?

Připomeňme, že v 80. a 90. letech minulého století přitom makroekonomický výzkum spotřeboval stohy papíru (vesměs zbytečně) na to, aby teoreticky bylo zdůvodněno, jak “optimálně” konzervativní (čti jestřábí) má guvernér centrální banky být. Aneb nelze vyloučit to, že část subjektů na trhu dluhopisů se obává, že prezidentem Trumpem nově jmenovaný šéf Fedu J. Powell nebude optimálně konzervativní a může být dlouhodobě tolerantnější k vyšší inflaci. Výsledkem je, že dlouhodobá inflační očekávání nemusí být zcela ukotvena, trendují nad cílovaná 2 % a s nimi pak rostou tržní úrokové sazby.

Takže až dnes odpoledne po zveřejnění americké lednové inflace eventuálně povylezou i dlouhodobá inflační očekávání. Berme to i jako trhem hozenou rukavici nastupujícímu šéfovi Fedu. Trh dluhopisů, a nejen on, bude pak sledovat, jak obratně ji Jerome Powell zvedne při svém prvním veřejném vystoupení v nové funkci. To se odehraje přesně za 14 dní, až bude šéf Fedu grilován v americkém Kongresu v rámci tradičního pravidelného půlročního hodnocení ekonomiky.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruně se stále nechce vracet k nedávno dosaženým maximům, a tak rovněž včera setrvávala těsně pod hranicí 25,40 EUR/CZK. Stranou pozornosti ponechala i vcelku příznivé výsledky prosincového běžného účtu platební bilance, který skončil s poměrně nízkým deficitem 3 mld. korun. Za celý rok pak běžný účet dokázal dokonce vyprodukovat nejvyšší přebytek v historii ČR (přes 63 mld. korun), a to navzdory odlivu zisků firem pod zahraniční kontrolou. Korunu však spíše než výborné výsledky vnější bilance země bude dnes zajímat výsledek české lednové inflace. Ta meziročně vzrostla o 2,2 % v souladu s odhady.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru se včera bez zjevného důvodu opět posunul výše. Rovněž oslabila i libra, která nedokázala nic vytěžit z vyšší než očekávané inflace a mírného růstu britských úrokových sazeb. Měnový pár EUR/GBP je tak zpět nad hladinou 0,89.

Dnes bude pozornost upřena na americká data - především inflaci a maloobchodní tržby (za leden). Pozornost bude věnována zejména jádrové inflaci, která má v meziročním měřítku (vinou bazického efektu) zpomalit. Inflační překvapení na obě strany může trh opět rozkývat.

Ropa
Cena ropy Brent se nadále obchoduje pod hranicí 63 USD/barel, bez náznaků výraznějších pro-růstových stimulů. Naopak, včerejší měsíční zpráva IEA o stavu ropného trhu potvrdila, že nárůst produkce tzv. břidlicové ropy v USA letos zřejmě uspokojí celý nárůst globální spotřeby ropy. Dle IEA se tak vlastně jedná o opakování břidlicového boomu z počátku desetiletí, díky němuž budou USA ke konci roku atakovat pozici největšího producenta ropy.

Zajímavý je také pohled EIA na probíhající rebalancování. Jen za prosinec totiž zásoby v zemích OECD klesly o 55,6 mil. barelů – nejvíce od února 2011 – a rok 2017 tak skončil s bilancí pouze 52 mil. barelů nad pětiletým průměrem (zásoby produktů už jsou dokonce pod ním). Úsilí kartelu OPEC tak zjevně nese své plody, což jinými slovy znamená, že se ropný trh nachází již velmi blízko rovnovážného stavu.

Akcie

Hlavní americké trhy včera zavřely druhý den v zisku a opět byla znát nižší volatilita. Index Dow Jones dokázal zavřít v zisku 0,16 %. Lépe se však dařilo širšímu indexu S&P 500, který si připsal 0,27 %, a nejlépe si vedl technologický index Nasdaq, který zavřel v zisku 0,45 %. Dařilo se i většině sektoru v čele se sektorem základních materiálů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688