Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  14.02.2018 08:09:00

Americká inflace přinese na trhy zklidnění (Ranní zpráva z finančního trhu)

Hlavní událostí dneška bude zveřejnění lednové inflace ve Spojených státech. Ta by měla mírně zvolnit a přinést další zklidnění na trhy. Kontrolní skupina maloobchodních tržeb potvrdí solidní vstup americké ekonomiky do letošního roku. Mírný nárůst by měla vykázat i evropská průmyslová produkce. Růst HDP za celou eurozónu v Q4 17 by měl být potvrzen na úrovni 0,6 % q/q. Na domácí půdě nás čeká lednová inflace.

Maloobchodní tržby slibují solidní vstup ekonomiky USA do nového roku

Dnes zveřejněná inflace ve Spojených státech by měla zklidnit obavy, že Fed začne utahovat měnové podmínky razantnějším způsobem. Lednová inflace totiž v meziročním srovnání pravděpodobně zpomalí z prosincových 2,1 % na 2,0 % s tím, že se může propadnout dokonce až na 1,9 %. Zvolnit by měla i jádrová inflace, a to z 1,8 % y/y na 1,7 % y/y. To by mělo přinést úlevu především akciovým trhům, které v minulém týdnu zažily největší vlnu výprodejů za poslední dva roky. 

Po velmi silném závěrečném čtvrtletí loňského roku americké maloobchodní tržby zůstaly v lednu pravděpodobně beze změny, a to především kvůli poklesu prodejů automobilů. Tržby očištěné o prodeje aut by měly vykázat mírný nárůst. Kontrolní skupina tržeb, která se promítá přímo do výpočtu růstu HDP, se podle ekonomů SG zvýšila o 0,2 % m/m. Solidní růst americké ekonomiky by tedy měl v  Q1 18 pokračovat.

V eurozóně by měl být růst HDP za Q4 17 potvrzen na úrovni 0,6 % q/q a 2,7 % y/y. Strukturu růstu HDP se zatím nedozvíme, dozvíme se ale, jak si vedly jednotlivé země, včetně Německa či Itálie. Prosincová průmyslová produkce za celou eurozónu by měla navzdory propadu o 0,5 % m/m v Německu vykázat růst o 0,2 % m/m, a to díky vývoji v Itálii, Francii a Španělsku. 

I přes absenci zveřejněných dat si euro připisuje zisky

Společná evropská měna si včera připisovala zisky a to i navzdory prázdnotou zejícímu kalendáři. Ve srovnání s předchozím dnem si na své konto připsala 0,6 % a posílila na 1,127 USD/EUR.

Česká inflace zvolnila navzdory zdražování energii  

České spotřebitelské ceny v lednu pravděpodobně v meziměsíčním srovnání vzrostly o 0,6 %. Příčinou byl růst regulovaných cen, ale i jádrové inflace. Regulované ceny podle našeho odhadu v lednu stouply o 1,6 % m/m a postrčily tak celkový cenový růst nahoru. Pokud jde o odhad celkové inflace, rizika se koncentrují ve směru nahoru. Prodejci a poskytovatelé služeb v lednu měnili své ceníky, a tak růst cen může nakonec být ještě markantnější. Meziročně však silná srovnávací základna podle nás způsobila pokles celkové meziroční inflace z prosincových 2,4 % na 2,2 %, což je i v souladu s tržním konsenzem. Prognóza centrální banky počítá s mírně vyšší inflací, a to na úrovni 2,3 % y/y. Jádrová inflace by měla zůstat na dvou procentech a od této hodnoty by se neměla podle našeho odhadu významně odchýlit ani ve zbytku roku.

V Polsku bude dnes zveřejněn vývoj HDP v Q4 17. Polská ekonomika podle našeho odhadu přidala meziročně vysokých 5,2 %, jak již naznačil zveřejněný výsledek HDP za celý rok 2017 (růst HDP 4,6 %). Dobře se dařilo spotřebě domácností, přičemž investice v Q4 17 zřejmě ukáží dvouciferné tempo růstu. 

Koruna čeká na data o inflaci

Lednová inflace, která bude dnes zveřejněna, je vždy tak trochu sázka do loterie. To se odráží i na vývoji kurzu koruny, který zatím vyčkává, jak tento jeden z nejdůležitějších makroekonomických indikátorů nakonec dopadne. Během úterního obchodování kurz nevybočil z úzkého pásma 25,36-25,41 CZK/EUR. Na zveřejnění běžného účtu platební bilance za prosinec, který vykázal pouze nepatrný schodek 2,9 miliardy korun, domácí měna nijak zásadně nereagovala. Za celý loňský rok dosáhla bilance běžného účtu velmi solidního přebytku 63,4 mld. CZK. Za kladným saldem stál zejména obchod se zbožím a službami. Podobný přebytek by si běžný účet měl udržet i v letošním roce. Stabilizovat by se měl odliv dividend a do jisté míry pomůže i příliv prostředků z EU.

Výrazných změn nedoznal včera ani polský zlotý a maďarský forint. Zlotý oslabil o 0,2 % na 4,175 PLN/EUR, maďarský forint pak o 0,1 % na 312,1 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688