TNBiz (TN.cz)
15.02.2018 08:00:00

Čeká nás skutečná zima? Podle meteorologů přijde změna

U našich sousedů napadlo několik metrů, Česká republika ale na čerstvou sněhovou nadílku stále čeká a předpověď je pro milovníky zimy stále dost nepřesvědčivá. Podle meteorologů by ale mohla změna přijít už v příštím týdnu a my bychom se tak mohli dočkat sněhu i v nížinách.

Meteorologové na pátek varují před mrznoucím deštěm a sněžením, i tak ale bude v nižších polohách stále spíše pršet. A o víkendu bude situace dost podobná, pak by ale podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohla přijít změna. 

Už ve čtvrtek sice mohou noční teploty klesnout i devět stupňů pod bod mrazu, přes den se ale budou pohybovat převážně nad nulou. Až od pondělí začne denní teplota postupně klesat a díky tomu by se měl v průběhu týdne sníh dostat i do nižších poloh.

Podle norské předpovědi na portálu yr.no se ještě příští čtvrtek vyšplhá teplota ke 2 °C, v pátek už by ale přes nulu přejít neměla. I když jsou podle měsíčního odhadu srážky pod průměrem, podle grafu ČHMÚ by v příštím týdnu mělo pršet a také sněžit více než v předchozích týdnech.

Předpověď počasí na pátek

VÍKENDOVÁ PŘEDPOVĚĎ

Pátek

Zataženo až oblačno, od západu na většině území sněžení, které bude v polohách pod 400 m, na jihozápadě Čech přechodně pod 800 m přecházet v déšť nebo déšť se sněhem. Ojediněle srážky mrznoucí. Během dne od severozápadu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti.
Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na Moravě a ve Slezsku místy kolem -5 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, na Moravě a ve Slezsku 0 až 4 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s, postupně slabý proměnlivý do 3 m/s.

Sobota

Zpočátku oblačno až polojasno, od západu zataženo a místy sněžení, zejména v jižní polovině území, pod 400 m přechodně i déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s se během odpoledne bude měnit na severovýchodní.

Neděle

Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové, přes den v polohách pod 400 m i dešťové přeháňky. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Slabý proměnlivý 1 až 4 m/s.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty