Nová naděje: díky hromadným žalobám mohou lidé získat miliony

TNBiz, 15.2.2018

V Česku by už brzy mohlo být možné podávat hromadné žaloby. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán z hnutí ANO by chtěl, aby byl zákon hotový už za rok. Jeho záměr vítá i opozice. Hromadná žaloba by podle Pelikána měla pomoci lidem, kteří teď na vymáhaní škody často rezignují.

Místo tisíců identických žalob a soudních sporů jeden soud a jedna hromadná žaloba. Možnost, aby více lidí mohlo žalovat v jednom soudním sporu, teď chystá ministerstvo spravedlnosti.

"Typicky to může být náhrada mzdy, kdy jsou ti lidé poškozeni zaměstnavatelem, nebo bankovní poplatky. Hromadné žaloby by právě tomu měly pomoci," vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Ministr Pelikán se inspiroval v jiných evropských zemích a zejména ve Spojených státech. Tam se lidé v hromadných žalobách domohli miliardových odškodnění. I u nás už existuje možnost podat společnou žalobu - má to svá ale.

"My máme upravenou hromadnou žalobu o ochraně spotřebitele, kde se například naše organizace může domáhat zastavení protiprávní praxe konkrétního podnikatele, ale nemůžeme vymáhat nějakou náhradu škody pro spotřebitele," vysvětlil Tomáš Palla ze Sdružení na ochranu spotřebitelů.

Ulehčit by se díky změně mělo i zavaleným soudům. Možnost podávat hromadné žaloby nyní posoudí vládní experti, než se ji ministr v demisi pokusí protlačit sněmovnou.

Podle návrhu bude moci být podána hromadná žaloba na stát, tedy pokud například úředník udělá nějakou chybu, a žalovat lidé budou moci i státem vlastněné podniky jako například ČEZ.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy