Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
25. výročí: Jak ETF změnila svět investic?

25. výročí: Jak ETF změnila svět investic?

27.02.2018 18:58
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Před pětadvaceti lety, 22. února 1993, vstoupil na americký trh první burzovně obchodovaný fond (ETF) - SPDR S&P 500. Podívejme se, jak tento indexový ETF promluvil do toho, jak se investoři dívají na trhy.

Burzovně obchodované fondy dnes nabízejí širokou škálu různých kategorií aktiv, jako např. mezinárodní aktiva, komodity, měny a umožňují investorům přístup na trhy, o kterých by za jiných okolností ani neuvažovali.

Podle Jima Rosse, předsedy Global SPDR, vznikla myšlenka ETF po zhroucení akciového trhu v říjnu 1987 známého jako Černé pondělí. Americká Komise pro cenné papíry a burzu byla přesvědčená, že by se tomuto krachu dalo zabránit, kdyby trh obchodoval namísto jednotlivých cenných papírů rovnou celé koše akcií. Škody na trhu a volatilita by se tak mohly významně snížit.

Americká burza cenných papírů následně přišla s myšlenkou spojit se s State Street Global Advisors a vypustit na trh SPDR S&P 500 ETF jako instrument, který kopíroval index S&P 500, jeden z indexů z nejvíce sledovaných institucionálními investory.

Dvacet pět let poté existuje celosvětově více než pět tisíc ETF za více než 5 bilionů dolarů, které kopírují různá odvětví průmyslu, sektory nebo geografické regiony. Běžně tvoří ETF za den 25 % objemu zobchodovaných akcií.

0 

ETF představují typ sdruženého investičního nástroje, který zakládá a splácí jednotlivé akcie pouze ve velkých seskupeních známých jako creation units. Tyto „indexové akcie“ se pak obchodují na burzách cenných papírů, stejně jako se kupují a prodávají klasické akcie.

Na rozdíl od tradičních otevřených podílových fondů se ale ETF obchodují na sekundárním trhu anebo na burze, zatímco podílové fondy se prodávají a kupují přímo prostřednictvím investiční společnosti. Cena ETF během dne průběžně fluktuje stejně jako cena akcií, a má i svůj spread mezi nákupní a prodejní cenou. Cena podílových fondů se oproti tomu mění obvykle pouze jednou za den, po uzavření trhu. Investoři mohou v případě ETF obchodovat přes brokera, používat limity, shortovat anebo provádět margin obchody. ETF bývají transparentnější proti podílovým fondům díky tomu, že denně zveřejňují portfolio, zatímco podílové fondy jej odkrývají pouze na měsíční nebo čtvrtletní bázi.

Investoři si rychle všimli výhod ETF a přesunuli do nich svá aktiva, často na úkor právě podílových fondů. „Přítoky indexových akcií ETF mají kontinuálně rok za rokem kladné přítoky, zatímco aktivní podílové fondy bojovaly v posledních pěti letech s odlivem skoro 500 miliard dolarů,“ řekl Noel Archard ze SPDR pro Global Street Advisors.

ETF investoři se také zaměřili na nízkonákladové, indexované produkty, protože spousta z nich byla zklamaná ze špatného výkonu a vysokých poplatků u jiných typů podílových fondů. V roce 2017 tvořily nízkonákladové ETF 57 % toků ETF. Tato ETF mají průměrný nákladový poměr 0,09 % ve srovnání s ročními náklady 0,51 % v případě širšího spektra ETF. I když je v USA více než 2 100 ETF, nízkonákladové ETF tvoří pouze 5 % všech co do počtu, ale  drží 37 % celkových aktiv.

¨0 

Také institucionální investoři zvýšili své investice do ETF, a to zejména díky jejich snadnému použití, vysoké likviditě a přístupu na trh. V následujících letech se očekává, že institucionální investoři budou své podíly v ETF dále navyšovat.

Tím, že jsou ETF považovaná za součást diverzifikovaného portfolia, je lze využít i na strategickou alokaci aktiv, jako dlouhodobá aktiva i jako aktiva vhodná k držení, a to s nízkými poplatky a vyšší daňovou efektivitou, tedy snahou minimalizovat daňové břímě. Jako taktické aktivum pak mohou ETF pomoci investorům nadhodnotit určité skupiny aktiv a pomoci při řízení rizik a zajišťování. Navíc ETF umožňují investorům zapojit se do tradičně těžko přístupných tržních segmentů, jako jsou komodity, přírodní zdroje, měny anebo rozvojové trhy.

Zdroj: ETFTrends.com

 
 
 

Čtěte více:

Jak lze investovat do blockchain technologie skrze ETF?
25.01.2018 13:23
Americká komise pro cenné papíry (SEC) minulý týden neformálně schváli...
Jak mohou roboti otevřít svět investic
17.02.2018 13:48
Chtěli byste investovat, ale nabídka finančních nástrojů vám připadá m...
Investice do ETF: Fyzická, syntetická, výhody a rizika, atraktivita i rozdíly
21.08.2018 16:10
ETF (Exchange Traded Funds) jsou známy jako finanční instrument, díky ...
Čtyři trendy v ETF fondech, které je prý dobré sledovat
24.02.2018 12:41
Které trendy v burzovně obchodovaných fondech (ETF) letos sledovat? Fi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách