Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin v poselství předpověděl prosperitu, ukázal nové typy zbraní

Putin v poselství předpověděl prosperitu, ukázal nové typy zbraní

01.03.2018 13:58
Autor: ČTK

K rozhodnému průlomu k dlouhodobému růstu a ke zvýšení kvality života obyvatel Ruska dnes v parlamentním poselství o stavu země vyzval ruský prezident Vladimir Putin. Prostřednictvím videoprojekce do svého vystoupení zařadil názornou demonstraci síly nových ruských zbraní, díky nimž podle ruského vůdce skončily nezdarem snahy Západu rozpoutat závody ve zbrojení. Zahraniční politice se prezident v dvouhodinovém poselství prakticky nevěnoval.

Poselství výrazně ovlivnily blížící se prezidentské volby, v nichž je ruský vůdce vysokým favoritem. V příštích šesti letech, což je i délka mandátu budoucího prezidenta, podle Putina klesne počet lidí žijících pod hranicí bídy o polovinu na deset milionů. Na péči o mladé rodiny vláda uvolní 3,4 bilionu rublů (1,3 bilionu Kč), zvýší se důchody, rozšíří se bytová výstavba a zlepší dopravní infrastruktura, slíbil prezident.

Putin, který k poslancům promluvil očividně nachlazen, poukázal na nutnost rozšíření "prostoru svobody" a zdokonalení demokratického systému země. Rusko podle něj musí zvýšit dynamiku rozvoje a "otevřít se světu a novým myšlenkám".

Za vrchol poselství hlavy státu ruská média označila obsáhlou pasáž o výzbroji ruské armády. Putin ji téměř výhradně věnoval ujišťování, že ruské ozbrojené síly jsou schopny překonat americkou protiraketovou obranu. Informoval o nových typech strategických raket a podvodních aparátů, které jsou podle něj schopny překonat jakékoli obranné systémy protivníka. Žádnou zmínku o hybridních a kybernetických zbraních, které podle západních rozvědek Rusko aktivně využívá, projev ruského prezidenta neobsahoval.

Součástí Putinovy řeči byla působivá velkoplošná projekce nových zbrojních systémů, kterou přítomní ocenili bouřlivým potleskem vestoje. "Demonstrace možností ruských ozbrojených sil přivede k rozumu jakéhokoli agresora," odpověděl ruský vůdce na ovace poslanců. Jejich nadšení vyvolávaly informace o nových podmořských aparátech s mezikontinentálním dosahem a jadernou náloží, laserových systémech, nových nadzvukových zbraních nebo raketách nezachytitelných radary.

Na vyzbrojování americké armády Rusko odpovědělo průlomem v budování strategického potenciálu včetně nové generace těžkých mezikontinentálních raket Sarmat, řekl prezident. Oznámil, že koncem loňského roku ruská armáda úspěšně vyzkoušela nový typ balistické rakety na jaderný pohon. Raketa má neomezený dolet a její letová dráha je nepředvídatelná. "Nikdo ve světě takové rakety nemá," zdůraznil Putin. Zásadnější stanoviska ke světovým krizím jeho předvolební projev neobsahoval.

Rusové půjdou k volbám 18. března a Putin, jemuž průzkumy přisuzují 60 až 70 procent hlasů, se do kampaně zatím nijak výrazně nezapojil. Vyhýbá se předvolebním debatám v médiích, volební programy svých sedmi soupeřů nijak nekomentoval.

Dnešní výroční poselství, které Kreml z obvyklého prosincového termínu přesunul na dobu těsně před volbami, označují ruská média za obsáhlou prezentaci volebního programu dosavadního prezidenta, který kandiduje jako nezávislý. Opozice kriticky poukazuje na to, že ústavou předepsaný projev Putin využil k volební propagandě, která je svým mediálním dosahem ostatním kandidátům nedostupná.


Čtěte více:

Příběh kryptonároda: Jak se Švýcarsko znovu našlo
01.03.2018 6:45
Když je jasno, je západ slunce nad jezerem Zug úchvatný. Zasněžené hor...
Služba pro streamování hudby Spotify žádá o vstup na burzu
01.03.2018 8:58
Přední světová služba pro streamování hudby Spotify podala žádost o na...
Rozbřesk: Italská ekonomika - před volbami těžko věřit v pozitivní obrat
01.03.2018 9:20
Před deseti lety šéf italského svazu průmyslu a bývalý generální ředit...
Šéf představenstva čínské CEFC je údajně vyšetřován
01.03.2018 10:11
Předseda představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limi...
Bulharský premiér: Chceme kontrolu nad majetkem, který v zemi prodává ČEZ
01.03.2018 10:53
Bulharský premiér Bojko Borisov dal najevo, že vláda v Sofii chce mít ...
Odvětví extrémního investičního nebezpečí
01.03.2018 12:33
Jsou odvětví, která se těší vrcholnému zájmu zákazníka, kvete tam krea...

Váš názor
  • Ruské listy
    02.03.2018 20:31

    "...Vladimir Putin Releases Video Simulation Of Russian Missiles Striking Florida.."
    ..
  • Ale kluci co se divite
    02.03.2018 20:19

    Dyt ste si nas sami zvolili. My ted zakazeme ostatni strany, jako komunisti po 48. My vam ukazeme jak se dela demokracie a nebudeme jako oni. Hrabis se nakonec bude chlubit ze byl v stb. a bude vyznamenan Emanem za zasluhy. Pro jistotu se zasobte hajzlpapirem. Lip uz bylo. Ale budeme si zase vsichni skoro rovni a bude se oslavovat. Nastupuji hrabisovy deti.
    ZYX
    • Re: Ale kluci co se divite
      02.03.2018 20:34

      A na to hlavní jsem zapomněl. Budete muset vrátit ten zasantrocenej majetek, kterej jsme zde nahamounili do roku 1989. Jinak na vas posleme nejlepšího ministra financí, chemika Kalouska.
      .., abc
  •  
    02.03.2018 13:34

    Co asi budou dělat média, ukáže-li se, že na Slovensku se jednalo o vraždu ze žárlivosti? Nejspíš se to nemůže ukázat...
    Kalka.
    • To by
      02.03.2018 14:05

      pravda a lež zvítězily nad láskou a nenávistí :o)))
      Bentley
  • Kucííí
    02.03.2018 13:00

    bacha na to, do Vánoc budeme už přejměnování z ČR na ČKR možná i ČLDR, hlavního šéfa si dosadili bez důvěry obsazuje stát, no a po dnešku už schválili že mlátit lidi je správně a "geroj" mlátička patří do čela bezp.výboru tak abyste na podzim nedostali pendrekem P.S. každý vůlič svědků Burešových at si dá aspoň facku :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Kucííí
      02.03.2018 13:16

      Snad nebudeme mlaceni pro vlastní názory jako na podzim bezbranni obyvatelé Barcelony. Protože fyzické tresty jsou zakázány všude ve vyspělém světě.
      ZYX
      • Mlátička
        02.03.2018 13:22

        Bureš a jeho AN0 s podporou SPD usilovně maká na zvýšení preferencí komunistů. Ostatně jsou to strany, kde je těch komunistů spousta. Pár lidí v ANO jsem považoval za slušné, ale po volbě Ondráčka teda nevím..
        Hygge
        • Re: Mlátička
          02.03.2018 13:42

          Jde o to, zdali byly parlamentní volby demokratické a zdali byla volba Ondracka demokratická. Dále je třeba připomenout, že při zvolení Havla prezidentem v roce 1989 došlo právě k jeho zvolení díky hlasům komunistů v tehdejším Federálním shromáždění. Tato instituce měla stejnou personálii, která před tím dostala na Hrad Husáka. Tedy toho, kdo nekompromisně obhajoval okupaci v roce 1968. A aby byl na Hrad Havel komunisty poslán, loboval za něho ve federalu také bývalý komunista Čalfa. A světě podivuj se, pan Havel se jako disident s radosti ujal funkce, podobně, jako se ji nyní ujme policejní mlátička z listopadu 1989. Je zřejmé, ze politici se vždy nějak domluví. Na tohle platí jediný recept - přímá volba a odvolatelnost s referendy. Politiky je třeba omezit na jejich moci a tu delegovat na voliče.
          ZYX
          •  
            02.03.2018 13:56

            To byla tehdy vynikající volba, pan Havel od nás dostal 100% hlasů, to nemá ani Putin. Tak jsme si tehdy pana Havla vážili, to je zřejmé. Pithart po letech hořekoval, že kdyby tehdy aspoň jeden poslanec byl proti nebo se zdržel, ale těch 100%, to je prý strašné. :-)
            Špaček
            • Špaček
              02.03.2018 14:21

              Všichni co to pamatujeme víme, jak ten převrat v roce 1989 vypadal a co se dělo následně se státním majetkem. A nyní po téměř 30 letech se to vše sametovým podvodníkum vrací, jako bumerang. Za sebe říkám, jen houst a větší kapky.
              ZYX
            •  
              02.03.2018 14:12

              Není nad demokratické volby. Vždyť pravda a láska.....
              ZYX
  • Porušování Vashingtonské smlouvy
    02.03.2018 12:06

    zeměmi NATO je zřejmé. Dne 4. dubna 1949 byla ve Washingtonu přijata Severoatlantická smlouva. Dochází k jejímu permanentnímu porušování tím, že vojenské okupace zeměmi NATO jsou v rozporu s článkem 1 této smlouvy, kterou všichni členové NATO podepsali: "Strany se zavazují, jak je stanoveno v Chartě Organizace spojených národů, řešit veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zúčastněny, mírovou cestou takovým způsobem, aby nedošlo k ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti a spravedlnosti, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo užití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli Organizace spojených národů."
    ZYX
    • Re: Porušování Vashingtonské smlouvy
      02.03.2018 12:07

      opr. Washingtoské...
      ZYX
  • Vlastenec Trump rozhodl a marxista Juncker kvičí
    02.03.2018 11:30

    Šéf EK Juncker vydal prohlášení, ve kterém ostře kritizoval Trumpovo rozhodnutí uvalit cla na ocel a hliník. "EU byla po desetiletí úzkým bezpečnostním spojencem USA. Nebudeme nečinně sedět, zatímco náš průmysl zasáhla neférová opatření, která ohrozila tisíce evropských pracovních míst," uvedl (CNBC)
    ZYX
    • Re: Vlastenec Trump rozhodl a marxista Juncker kvičí
      02.03.2018 12:14

      Když Juncker si neuvědomuje, že USA, Čína či Rusko mají vlastní zájmy a nebudou slouhou EU.
      ..
  • A jak bude reagovat ČR? Předá i druhou polovinu vojáků pod velení Bundeswehru?
    02.03.2018 8:25

    Ruská armáda dostala hyperzvukové zbraně. V Rusku byl vytvořen vysoce přesný raketový hyperzvukový letecký komplex. Od 1. prosince začal tento komplex provádět experimentální bojovou službu na jednom z letišť Jižního vojenského okruhu. Střely tohoto komplexu jsou schopny překonat jakýkoli protiraketový obranný systém. Systém dostal název Kindžal. Také nové zbraně Avangard mají rychlost až 20 Machů a schopnost manévrovat při tak vysoké rychlosti. Je řízen za letu. Teplota za letu dosahuje plazmových" hodnot - až 2 tisíce stupňů Celsia". Byla předvedena i malá prezentace nejnovější ruské laserové zbraně. Putin řekl: "provádíme veškerá opatření k neutralizaci hrozeb, vznikajících při rozmísťování PRO USA...Nikdo nám nechtěl naslouchat, vyslechněte nás tedy nyní". A já se za ZYX ptám. Je toto opravdu cesta, kterou si přejete? Je toto opravdu budoucnost pro naše děti? Osobně si to nemyslím. Dvojtečka prosazuje "zničení Ruska" Už ovšem nepíše, jak si to představuje. Co tedy zbývá? Míru zdar.
    ZYX
    • Re: A jak bude reagovat ČR? Předá i druhou polovinu vojáků pod velení Bundeswehru?
      02.03.2018 8:33

      Nejlepší by bylo přerušit s rusáky veškerý obchod postavit někde na východě vysokou neprostupnou zeď a nechat rusáky ať se uchlastají a ufetují.
      ..
      •  
        02.03.2018 9:12

        ty jsi degen par excellant
        achilles
        •  
          02.03.2018 10:15

          Vidím, že urážet a napadat nositele jiných názorů Tě pořád baví. Zřejmě přirozená kultura projevu.
          Velkamedvědice
        •  
          02.03.2018 9:19

          Prostě nemám rád bývalé okupanty, co na nás opět míří jadernými raketami.
          ..
          •  
            02.03.2018 11:58

            to já také ne, ale stavět zdi a přát si vyhubení? víš kolik skvělých rusáků žije v rusku? procentuelně možná víc než v USA či ČR...
            achilles
            •  
              02.03.2018 12:46

              Zničení státního útvaru neznamená vyhubení obyvatel. Prostě chci, aby se Rusko rozpadlo na několik asijských chanátů. Pak už nás ohrožovat nebude.
              ..
              • ..
                02.03.2018 15:40

                Tak to ničení Ruska máte v s Hitlerem společné. Ten v něm také spatřoval nebezpečí pro fašismus.
                ZYX
                • Re: ..
                  02.03.2018 22:05

                  Máš pravdu, ale co to říká? Když budeš hledat najdeš i na největší lidské zrůdě nějakou pozitivní vlastnost. Někdo je vzorný rodič, jiný má rád zvířata, další chce chránit přírodu no a Hitler chtěl zlikvidovat bolševiky.
                  ..
                  • Dvojtecka
                    03.03.2018 7:30

                    Píšu to zde stále dokola. Jeden za 18 a druhý za 20 - 2. Češi se však nemusí stydět ani za rozpoutani válek ani za okupace jiných ani za koloniální choutky. Jediné, co některým chybí je národní hrdost, založena mimo jiné na vědomí, že se naši předkové historicky nepodíleli na porobení jiných národů válkami, okupacemi či kolonizovanim ostatních.
                    ZYX
          •  
            02.03.2018 11:42

            Vystupuješ takto rezolutně dvojtečko i proti celému západu…?? Ruské okupace nás stála několik desítek obětí…ano neměla být… Ale ta díky západu nás stála 300 000 obětí…?? A podotýkám celého západu…bo válka byla díky dohodě Německa , Itálie a podělaných ZRÁDCŮ Francie a Británie… To ti nevadí…?? Nenadáváš tu na fašouny, kteří nás chtěli vyhladit a zrádce, kteří jim to odsouhlasili…. A právě proto, že Rusko ví, co je západ za proradný a zrádcovský ksindl, proto zbrojí…protože ví, že se mu nedá věřit ani nos mezi očima…!!!
            Čtvrtek
            •  
              02.03.2018 12:32

              fašisty jsou minulost to jsem ještě nebyl na světě.
              ..
            •  
              02.03.2018 11:46

              Západ seš i Ty
              Velkamedvědice
              •  
                02.03.2018 12:15

                My nejsme západ a ani ten západ nás tak nebere...a já nejsem západ...za to bych se musel stydět...!!!
                Čtvrtek
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data