TNBiz (TN.cz)
03.03.2018 19:45:21

Předpověd počasí: Mrazy končí. Konečně se dočkáme jara a teplot i 15 °C

Mrazivým dnům, které celý týden sužovaly Česko, je konec. Podle meteorologů se v následujících týdnech dočkáme příjemných teplot okolo šesti, postupně okolo deseti stupňů Celsia. Odpoledne se navíc rtuť teploměru může vyšplhat až na 15 °C!

Kvůli mrazivým dnům to vypadalo, že se předpovědi meteorologů slibující oteplování snad ani nedostaví. V pátek vydali novou výstrahu před mrazy, teď už by ale mělo opravdu nastoupit jaro!

 

"Mrazivé, přes týden trvající období přelomu února a března, končí," slibuje Český hydrometeorologický ústav. Období následujících čtyř týdnů až do konce března má být sice teplotně průměrné až slabě podprůměrné a noční teploty vzduchu se budou pohybovat převážně okolo bodu mrazu, přes den má být ale teplo.

"Nejvyšší denní teploty předpokládáme v prvních dvou týdnech předpovědi (5.-18.3.) v průměru kolem 6 °C, ve třetím a čtvrtém týdnu předpovědi (19.3.-1.4.) postupně kolem 10 °C. Avšak při slunečném svitu mohou odpolední teploty přechodně vystoupit i nad 15 °C, zejména ve druhé polovině března. Z hlediska množství srážek očekáváme, že průměrné týdenní úhrny srážek budou kolísat v rozsahu dlouhodobě průměrných hodnot," dodává ČHMÚ.

 

TÝDENNÍ PŘEDPOVĚĎ

 

Neděle

 

V noci skoro jasno až polojasno. Zpočátku na jihozápadě Čech, během noci i jinde, místy oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Přes den oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Zpočátku na severovýchodě, během dne i jinde místy polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty -7 až -12 °C, v západní polovině Čech místy kolem -5 °C, na severovýchodě při zmenšené oblačnosti -14 až -17 °C a ojediněle až -20 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, v jihozápadní polovině Čech až +5 °C, v 1000 m na horách kolem -5 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 0 °C. V noci slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s, přes den mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 5 m/s.

 

 


Pondělí

Oblačno až zataženo, na východě zpočátku až polojasno. Ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, na severovýchodě při zmenšené oblačnosti až -10 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Úterý

Převážně zataženo, místy sněžení, během dne v polohách pod 500 m i déšť, ojediněle mrznoucí. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Středa

Oblačno až zataženo, místy déšť, nad 700 m sněžení. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s. 

Čtvrtek

Oblačno, místy přechodně i polojasno. Ojediněle déšť, nad 800 m sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný jihozápadní 2 až 6 m/s.

 

Pátek až neděle

Oblačno až zataženo, na většině území déšť, na horách zpočátku i srážky sněhové nebo smíšené. Přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty