Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Saviano: Byznys 'Ndranghety na východním trhu

04.03.2018 7:44
Autor: ČTK

Slovensko objevuje mafii, napsal v deníku La Repubblica spisovatel Roberto Saviano, který se sám před mafií musí skrývat. Jak tomu vždy za dramatických okolností bývá, jediným důkazem existence kriminálních organizací je prolitá krev, dodává. Ján Kuciak - jak vyplývá z dosavadního vyšetřování - přišel o život kvůli své práci. Poslední dobou se zabýval vztahy mezi byznysem, 'Ndranghetou a politikou. Tento systém, uvádí Saviano, funguje vždy podle stejného algoritmu: 'Ndrangheta přinese kapitál, podnikatel jej investuje, politik vše usnadní a všem stranám z toho plyne exponenciální zisk.

Vražda Jána Kuciaka připisovaná 'Ndranghetě nemá v dosavadní praxi této kalábrijské mafie precedens - ta se dosud útokům na novináře vyhýbala. Nejsem jediný, kdo si myslí, že vraždu si mohla objednat italská mafie, ale vykonali ji zabijáci slovanského původu, píše Saviano. Napovídají tomu detaily: k vraždě došlo v domě, Kuciakova dívka byla střelena do hlavy. Mafie takový čin obvykle vykonává na ulici (aby byl co nejvíce veřejný). 'Ndrangheta a další italské mafie v poslední dobře sahají spíše po fyzických výhružkách, anebo se snaží novináře zdiskreditovat. Pokud se stopa spojená s 'Ndranghetou potvrdí, bude to znamenat, že organizace byla nucena zasáhnout rychle, aby zabránila šíření informací. Jinými slovy, neměla čas Kuciaka očernit, potřebovala jej zkrátka zastavit.

Jestliže mafie k takové akci přikročí, musí počítat s represí, pozorností médií, ohrožením byznysu. To vše už patrně zvážila. Znamenalo by to, že obětování určité části byznysu a organizace kryje nějaké vyšší a komplexnější zájmy. Potvrdí-li se zapojení 'Ndranghety, znamená to, že vůči novinářům zavedla novou teroristickou strategii. Chtěla v tom případě prostřednictvím Kuciakovy vraždy vzkázat: "Dosáhneme na každého, všichni jste ohrožení."

Politici zemí východní Evropy z napojení na organizovaný zločin netěží jen finančně, ale získávají návdavkem politické posvěcení: stane-li se dané místo uzlem investic mafie, mnohdy to vyvolá i nabuzený hospodářský růst země, píše Saviano.

Mafiánské kriminální organizace se dají pokládat za první západní podnikatelské skupiny, které udržovaly nepřerušené vztahy s komunistickými režimy, a tímto způsobem se usadily v celé východní Evropě. Za komunismu nemohly mafie kupovat majetek, ale mohly počítat se dvěma věcmi: politická korupce jim umožnila získat kontrolu nad nelegální přepravou a měly také monopol na západní zboží, které do zemí reálného socialismu pašovaly.

Z toho důvodu byly po pádu berlínské zdi nejlépe v bývalém východním bloku zavedené právě italské kriminální organizace. Italské mafie se staly berličkou, o níž se opírala křehká buržoazie postkomunistických zemí při ekonomickém rozletu: fungovaly jako prostředníci s italským podnikatelským prostředím, jež v postkomunistické Evropě nenalézalo spolehlivého partnera.

Italské společnosti se chtěly přesunout na východ, ovšem legální cestou to bylo takřka nemožné - komunismus za sebou zanechal jen trosky a zcela zhroucený byrokratický systém. Mafiánské klany v tomto směru poskytovaly kompletní služby - vyřídily administrativní formality a firma mohla zakrátko v novém prostředí fungovat. Mafie západním společnostem zaručovaly levnou pracovní sílu, rychlou produkci a absenci odborů, jinými slovy podnikatelský ráj.

První oblastí obchodu, nad níž se italské organizace pokusily získat monopol, byl obchod se zbraněmi. Tisíce automatických pušek vz 58 v muničních skladech československé armády daly vzniknout velkému obchodu skupin italského organizovaného zločinu. Italské mafie ale se zbraněmi obchodovaly v celé východní Evropě: v roce 1986 jednal klan Nuvoletta o koupi tanku Leopard s tehdejším východním Německem, připomíná Saviano.

Vedle zbraní se tam mafie soustředí na drogy. V tomto ohledu bylo Slovensko v minulosti tranzitní zemí, přes níž se afghánský heroin přepravoval na Západ. V současné Bratislavě, která nebyla připravena na rychlý nárůst turistického ruchu, mají velkou část obchodu - od restaurací po hotely, od marihuany po kokain, od prostituce po hazard - v gesci kriminální organizace.

Východní Evropa je černá díra: ať už jde o praní peněz, anebo o přítomnost nejen italské mafie. Část odpovědnosti lze přičíst Německu. Strategií mafie je usadit se v zemích, které s Německem sousedí. Německá vláda má v těchto zemích silný hospodářský vliv, ovšem na vlastním území ani mimo něj nezavedlo patřičnou kontrolu finančního kapitálu ani východních výrobních řetězců, která dodávají zboží na německý trh. Justice Německa i zemí bývalého východního bloku jsou zcela krátké na to, aby mohly čelit vojenské a hospodářské síle mafií, konstatuje Saviano.


Váš názor
  • Karlovy Vary
    04.03.2018 9:32

    A kdo umožnil Rusům koupit Karlovy Vary? Proč tam za reálného socialismu nebyla ani zdaleka tolik slyšet Ruština, jako nyní? Byl to snad Okamura, kdo Vary prodal nebo zde máme v pozadí skutečné prorusaky?
    ZYX
    • Re: Karlovy Vary
      04.03.2018 11:16

      Ty si taky můžeš koupit nemovitost kdekoliv na světě, tak proč by nemohli Rusové ? A za reálného socialismu tam byla ruština slyšet více než dnes, to tě nějak klame paměť.
      MPO
      • MPO
        04.03.2018 11:31

        Protože Rusové jsou ďáblové a jejích šéf Putin s proruskymi trolly jsou nebezpečím pro Západní demokracie.
        ZYX
      •  
        04.03.2018 11:26

        To jsou jen ty jeho fintičky, když kritizuje Rusáky ve Varech. Přitom je to Rusy placený kolaborant..
        Hygge
        • Hygge
          04.03.2018 11:37

          Ctis také Masaryka a jeho vztah k národní identitě? Souhlasis s Masarykem a jeho citátem, že člověk bez národa není ničím? Můj národ je český, nikoli ruský. Rusaci jsou me stejně lhostejni, jako nonnarodni EU.
          ZYX
Aktuální komentáře
30.04.2024
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsenzus analytiků  
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit
13:47RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
13:35Philip Morris ČR vyplatí hrubou dividendu 1220 korun na akcii
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board