Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.03.2018 09:14:23

Rozbřesk: Odpor vůči čínským investicím v Německu roste a na ropě to znovu doutná

Odpor vůči čínským investicím v Německu roste. A jak uvádí zpravodaj Financial Times z Berlína Guy Chazan, jenom sílí po přijetí změn v čínské ústavě, které zaručují současnému čínskému prezidentovi možnost vládnout “doživotně”. Změny v ústavě se staly posledním symbolem toho, že to Čína s otevíráním se a přibližováním západu jednoduše nemyslí moc vážně. Německo spolu s Francií a Itálií přibližně před rokem zpřísnily kontrolu mimoevropských zahraničních investic, a to především kvůli Číně a podezření, že za většinou velkých čínských akvizic jednoduše stojí stát a politické cíle. Strach jde především z projektu “Made in China 2025” - plánu státu proniknout do 10 high-tech odvětví. Německo má strach z toho, že čínská administrativa chce určité “klenoty” německého průmyslu získat za každou cenu, aby dostala přístup k důležitému know how.

Proto před rokem přijala opatření, podle kterého mimoevropské akvizice nad 25 % podílu v podniku (ve vybraných sektorech) podléhají schválení. Poslední měsíce ale ukazují, že k přístupu k citlivému konkurenčnímu know how stačí i méně - jak ukazuje překvapivý vstup čínské automobilové společnosti Geely do německého Daimleru (10 %). Geely má tak teoreticky přístup k technologii baterií pro elektro-auta, kde Daimler hraje “první ligu”. Znepokojující pro německé politiky bylo především to, že o převzetí do poslední chvíle neměli ponětí a že čínská společnost při něm využila “šedých míst” v německé legislativě. Německé ministerstvo průmyslu chce proto (podle svého náměstka) snížit hranici pro schvalování čínských investic (z dnešních 25 %). Po vzoru USA také sílí snaha lépe ve spolupráci s ostatními partnery v EU prověřovat čínské investice na celoevropské bázi.

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna se dál drží v blízkosti 25,50 EUR/CZK. Podle našeho názoru již slabá inflace vedla k dostatečnému poklesu sazeb na peněžním trhu a další negativní ránu by česká měna z této strany schytat neměla. Na druhou stranu, pokud koruna spadne do skupiny měn, kde se v nejbližší době nečeká růst úrokových sazeb, může vzhledem k vysokému objemu spekulativních peněz v českém finančním systému hůř snášet výkyvy v náladě na globálních trzích. Pokud lehká defenziva na koruně přetrvá, nejbližší rezistence eura leží na 25,50 a 25,65 EUR/CZK. Česká čísla v tomto týdnu včetně průmyslu podle nás skončí dobře, ale koruně pravděpodobně výrazněji nepomohou.

Zahraniční forex
Euro na začátku týdne zastavilo své ztráty a stabilizovalo se v okolí 1,23 EUR/USD. V tomto týdnu bude důležité sledovat především další průběh obchodní přestřelky mezi EU a USA, která má větší potenciál uškodit euru. Z eurozóny pak přijdou první tvrdá čísla za tento rok - lednový průmysl - a investoři budou zvědaví, zda se potvrdí dobré výsledky měkkých indikátorů (PMI, Ifo). A pokud ano, nebude to pro euro pravděpodobně žádná dodatečná výhra, se silným prvním kvartálem počítají jak trhy, tak i ECB.

Ropa
Start týdne nezastihl Brent v dobré kondici a pondělní obchodování tak jeho cena zakončila pod hranicí 65 USD/barel. Bez výraznějších cenotvorných zpráv se do centra zájmu opět dostává jednání kartelu OPEC o budoucí podobě spolupráce. Dle zákulisních informací se totiž rýsuje střet mezi Saúdskou Arábií a Íránem o „férovou“ cenu ropy. Zatímco totiž prvně jmenovaná země kvůli nákladné transformaci vlastního hospodářství a plánovému IPO Saudi Aramca prosazuje cenu nad 70 USD/barel, Íránu postačuje cena o deset dolarů nižší. Výrazně vyšší cena by dle íránských představitelů vedla k ještě masivnějšímu boomu břidlicové těžby v USA, kterého se obávají. Dochází tak v jistém smyslu ke střídání pozic, neboť historicky byla právě Saúdská Arábie mnohdy ta, která mírnila ambice ostatních států kartelu na vyšší růst cen ropy. Další vývoj situace bude jasnější s blížícím se zasedáním kartelu OPEC v červnu, nicméně se zdá, že vyjednávání o tom, jak moc nechat trh utažený, nemusí být vůbec jednoduchá…

Akcie
Americké akciové trhy včera několikrát změnily svůj směr, když seanci zakončily nerozhodně. Poté co index S&P 500 v minulém týdnu zpevnil o 3,5 %, tak uzavřel včerejší obchodování mírně v záporu na 2783 bodech. Hvězdou dne byly akcie Micron Technology, které přidaly 8,8 %. Akcie tak od poloviny února posílily již téměř o 50 %. Nvidia zpevnila o 1,8 % a Western Digital o 3,3 %. Ztráty zaznamenal Netlix, akcie odepsaly 3,1 %. Biogen oslabil o 2,2 % a přibližně o procento Amgen nebo AbbVie. Index Dow Jones oslabil o 0,6 %, S&P 500 o 0,1 %, když technologický Nasdaq naopak posílil o 0,4 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688