TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.03.2018 07:28:29

ANO a ČSSD jednají o vládě, v cestě jim stojí daně a ministerstva

Sestavení vlády je zase o něco blíž. Hnutí ANO i ČSSD už mají své vyjednávací týmy a v náhledech na některá témata se shodují. Jde například o investice do dopravy nebo zvyšování mezd a důchodů. Zatím to ale vypadá, že se neshodli na počtu ministerstev a také rezortech, které by obsadili sociální demokraté.

Že experti obou stran berou vyjednávání vážně, dokazuje třeba fakt, že se úterní jednání protáhla až do večera. Kromě navyšování mezd a důchodů se možní vládní partneři shodují třeba v otázce dopravy. "Doprava je víceméně apolitická. A já věřím tomu, že všichni chceme totéž - to znamená dostatek prostředků, aby se stavělo," vysvětlil ministr dopravy v demisi Dan Ťok.

Kamenem úrazu by ale v hledání společné řeči mohla být daňová problematika. V ní se totiž pohledy obou stran rozchází. "Peněz je relativně dost, protože začalo fungovat EET - kontrolní hlášení. Přináší to do rozpočtu řádově miliardy korun navíc oproti tomu minulému období. Takže my se domníváme, že není důvod zvyšovat daně," sdělil místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

"Nám jde o to, aby byl náš daňový systém spravedlivý. A aby ve chvíli, kdy například z naší země odtékají stovky miliard do zahraničí, tak aby aspoň část těch peněz zůstala v České republice a byla použita například na investice," oponoval předseda ČSSD Jan Hamáček.

A velkým tématem bude i rozdělení ministerstev. Sociální demokraté naznačili, že by mohli usilovat například o školství, nebo resort práce a sociálních věcí. Chtěji pět křesel. Zdravotnictví se ale zřejmě nedočkají. "Se vší úctou ke kolegům z ČSSD - oni tam toho za čtyři roky moc neudělali. Zejména za ministrování pana Němečka. Takže my bychom to chtěli zkusit dělat efektivněji," pronesl Faltýnek.

Z takzvaných silových resortů, které ČSSD zmínila a ANO diskusi o jejich možném přenechání nezavrhlo, jde třeba o ministerstvo vnitra. Současný ministr Lubomír Metnar ale nic komentovat nechtěl. "K tomuto tématu se v tuto chvíli pan ministr vyjadřovat nebude. Děkujeme za pochopení," vzkázala pouze mluvčí Alžběta Cimová.

Jednání mezi vyjednavači ANO a sociální demokracie budou pokračovat i ve středu. To by se mělo mluvit o zdravotnictví, školství, životním prostředí a financích.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688