Patria (Patria Finance)
Komodity  |  21.03.2018 06:04:16

Kakaová velmoc vsadila na jinou komoditu


Ghana, stát ležící na západním pobřeží Afriky, známý jako jeden z největších světových producentů kakaa, se letos chystá významně podpořit svůj hospodářský růst. Díky úplně jiné komoditě.

Ghana brzy zažije „ropný boom“, tvrdí Imad Mesdoua, hlavní konzultant pro Afriku u Control Risks. „Přispějí k tomu hlavně rostoucí ceny ropy, větší produkce a nové dohody, které by měly začít být aktivní během příštích šesti měsíců,“ dodal Mesdoua.

Britská firma Tullow Oil a italská Eni rozšířily v posledních letech v této bývalé britské kolonii své aktivity. Tullow Oil vytěžila svou první ghanskou ropu v roce 2016 a letos v únoru odstartovala svůj několikaletý program těžby na polích Tweneboa, Enyenra a Ntomme u pobřeží Ghany. Eni mezitím v polovině roku 2017 začala s produkcí na poli Sankofa.

Ghanský prezident Nana Akufo-Addo v březnu oznámil, že odhad hospodářského růstu země je letos 8,3 %, tedy vyšší než původně uvedených 6,8 % v ročním rozpočtu. Toto číslo podle Akufo-Addy odráží významný posun vzhůru, když uvážíme, že roční tempo růstu před dvěma lety bylo 6,3 %, uvedla agentura Reuters.

Philip Walker, analytik na Ghanu u Economist Intelligence Unit, Navzdory úctyhodným číslům upozornil, že neropný segment ghanského hospodářství zažívá „slušnou úroveň růstu, ale ne velkolepou“. Podle Observatory of Economic Complexity bylo hlavním vývozním produktem Ghany v roce 2016 zlato, které tvořilo 42 % celkových vývozů. Následovalo ho kakao (18 %) a až poté ropa (9,1 %).

Politické sliby

Pozitivní zprávy o hospodářství Ghany podporuje politická scéna v zemi. Akufo-Addo byl zvolen v roce 2016 na základě svého hospodářského programu, která razí snižování podnikových daní, boj s korupcí a formalizování ekonomiky. Navzdory vyhlídkám růstu ale zůstává Ghana zemí s nižšími středními příjmy. Její HDP na hlavu bylo loni podle Mezinárodního měnového fondu 1 610 USD, tedy hluboko pod hranicí 4 960 USD pro rozvíjející se trhy.

„Ghanská demokracie je výhodou její ekonomiky,“ řekl Walker, ale dodal, že „Ghana měla v minulosti silný růst, který se ale nepřelil do pracovních míst.“ Podle odhadu americké zpravodajské agentury CIA z roku 2015 dosahovala nezaměstnanost v zemi 11,9 %.

Ghana je také v posledním roce programu pomoci Mezinárodního měnového fondu, zaměřeného na podnícení růstu a snížení veřejného dluhu a inflace. Avšak Akufo-Addo naznačil záměr oprostit svou zemi od pomoci západu, když během prosincové tiskové konference s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem mluvil o nutnosti „nedopustit, aby Afrika poníženě prosila o pomoc, o charitu, o dávky“.

Odklon od kakaa

Mezitím, co ropný průmysl Ghany může růst, mohla by se zhoršit její reputace jako světově proslulého producenta kakaa. Ghana a její soused, Pobřeží slonoviny, dodávají 60 % světového kakaa. Podle Vincenta Manu, ředitele pro Ghanu u Světové kakaové nadace, má sklizeň hodnotu 25 – 30 % zemědělského HDP země. Kakaový průmysl ale ohrožuje urbanizace. „Pro mladé lidi to kvůli ziskovosti není zajímavé,“ komentoval Manu.

Změny klimatu také hrají svou roli. Ghanská produkce kakaa by v této sezóně kvůli slabým dešťům mohla být 700 000 tun, čímž by pokulhávala za výhledem 850 000 tun, řekl Reuters šéf Ghana Cocoa Board. Poté, co byl ohlášen nižší odhad sklizně Ghany a Pobřeží slonoviny, vyletěly nedávno ceny kakaa na více než roční maxima.

Zdroj: CNBC

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688