Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.03.2018 08:59:20

Amazon dál stoupá za nejhodnotnější firmou. Po skalpu Microsoftu teď předstihl majitele Googlu


Americký internetový prodejce Amazon.com v úterý překonal poprvé v tržní kapitalizaci Alphabet, mateřskou firmu Googlu, a stal se druhou nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou ve Spojených státech. Akcie Amazonu zpevnily o 2,69 procenta na 1586,51 dolaru, tržní kapitalizace firmy tak dosáhla 768 miliard USD (15,9 bilionu ). Akcie Alphabetu naopak klesly o 0,39 procenta na 1095,8 USD a tržní hodnota firmy činila 762 miliard USD, napsala agentura Reuters.
 
Posílení akcií Amazonu je odrazem důvěry analytiků ve vytrvalou expanzi firmy do oblasti počítačové technologie cloud, obchodů s potravinami a dalších nových aktivit. Naopak v případě Alphabetu se analytici obávají možných regulačních opatření po nedávném odhalení, že poradenská firma politiků nečestně získala osobní data 50 milionů uživatelů Facebooku. Alphabet a Facebook dominují trhu s internetovou reklamou a již dříve čelily kritice politiků kvůli tomu, jak zacházejí s daty svých uživatelů.

Za poslední rok do pondělí akcie Amazonu stouply o 81 procent. Růst akcií podpořilo prudké zvýšení tržeb, protože stále více nákupů se uskutečňuje přes internet, a přesun počítačových operací podniků k technologii cloud, která poskytuje firmám software a data ze vzdálených serverů a databází. V této oblasti má přední postavení na trhu dceřiná společnost Amazon Web Services.

"Využívají své hotovostní toky k rozvoji nového podnikání," uvedl hlavní investiční stratég firmy Inverness Counsel Tim Ghriskey. "V určitém okamžiku by mohli mít na dohled Apple," upozornil. Apple je nyní nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou na světě s tržní kapitalizací 884 miliard dolarů (18,3 bilionu ).

Růst akcií v minulosti obvykle není spolehlivou předpovědí budoucího výkonu akcií a růst akcií Amazonu v posledních letech byl podle většiny kritérií mimořádný. Pokud by si však akcie firmy udržely své růstové tempo zaznamenané v uplynulém roce, mohla by tržní kapitalizace firmy koncem srpna činit jeden bilion dolarů. Akcie Applu by této hodnoty dosáhly o zhruba měsíc později, pokud by rostly stejným tempem jako za poslední rok.

Amazon v únoru sesadil z pozice třetí největší firmy podle tržní kapitalizace v USA softwarovou firmu Microsoft.

Akcie firmy Alphabet od počátku roku stouply o čtyři procenta. Za poslední rok posílily o 26 procent.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688