TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  21.03.2018 22:30:23

Snížení daní nám ušetří spoustu peněz. PŘEHLED změn

Levnější čepované pivo, voda, kadeřnické služby nebo domácí péče. To přináší návrh ministerstva financí a hnutí ANO na snížení DPH u vybraných výrobků nebo služeb z 21 na 10 procent. Pokud by návrh skutečně prošel, znamenalo by to úsporu pro všechny. Domácnosti by mohly ročně ušetřit stovky až tisíce korun.

Voda, jídlo v restauraci, stříhání vlasů, řezané květiny nebo třeba čepované pivo a nealkoholické nápoje - to vše by mohlo zlevnit. A Češi to samozřejmě vítají.

Snížení DPH na deset procent by mohlo znamenat snížení výdajů pro všechny. "Záleží na tom, zda prodejci promítnou to zlevnění do konečných cen, to je základní předpoklad. Nebývá tomu tak vždy, nicméně předpokládejme, že tak učiní a že si to nedají do svých marží," přemítá ekonom Lukáš Kovanda.

 

Vodné a stočné

Asi největší úsporu by domácnosti mohly pocítit na vodném a stočném, na kterém by každá rodina mohla ušetřit i stovky korun ročně.

Za vodu dá každý zhruba 306 korun měsíčně - při snížení daně z patnácti na deset procent by tak každý mohl ušetřit zhruba 13 korun. Čtyřčlenná rodina by tak za rok mohla ušetřit na vodě více než 600 korun.

 

Čepované pivo

Z jednadvaceti procent by se sazba na čepované pivo mohla snížit na deset. A to by znamenalo, že na čepovaném pivu, které stojí v průměru 35 korun, bychom ušetřili zhruba tři koruny.

 

Jídlo v restauraci

Ten, kdo si rád zajde na jídlo do restaurace, by ale také mohl ušetřit, například za meníčko včetně pití, které vyjde na zhruba 150 korun, by se s desetiprocentní sazbou dalo ušetřit bezmála sedm korun.

 

Řezané květiny

A ušetřit by mohli i muži, kteří tu a tam koupí svým polovičkám řezané květiny. U těch by se daň z přidané hodnoty mohla snížit z 21 na 10 procent a například květina, která nyní stojí tři stovky, by mohla být levnější o 28 korun.

 

Kadeřnické a kosmetické služby

Dámy by mohly kromě květin potěšit i nižší ceny za kadeřníka nebo kosmetiku. Z průměrné ceny 400 korun by mohly po snížení daní ušetřit skoro deset procent, tedy desítky korun.

Pokud by prodejci plně promítli snížení daní do svých cen, každý Čech by podle ekonomů ušetřil ročně asi 320 korun. To znamená, že rodina o čtyřech členech by za rok ušetřila více než tisícovku.

 

Více: MFČR navrhuje nižší DPH na vodné, stočné a stravovací i odborné služby

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688