Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bankéře do malých krabiček?

Bankéře do malých krabiček?

08.06.2011 11:01
Autor: Redakce, Patria.cz

George Soros přirovnává prevenci šíření nákazy na finančních trzích k tomu, jak se staví ropné tankery. Pokud by v nich byla jedna velká nádrž, ropa by je po vyplutí brzy převrhla. Namísto toho je prostor v tankerech rozdělen na více menších oddělených nádrží. Pokud by byly podobně odděleny finanční trhy, riziko krize by bylo mnohem menší, než když jsou všechny možné produkty a instituce propojené do jednoho velkého chumlu.

Justin Fox, editor Harvard Business Review, k této analogii uvádí, že teorie obecné rovnováhy naopak tvrdí, že propojenější finanční trhy vedou k lepším ekonomickým výsledkům. Tzv. Glass-Steagall Act, který oddělil bankovnictví a obchody s cennými papíry, se ekonomům středního proudu zdál být tím, co omezuje konkurenci a inovace. Finanční sektor je ale prostředím, kde rozdělení má svůj jasný důvod.

Tématu se poté chytil i Mark Thoma, profesor ekonomie na University of Oregon. Ten propojené sítě a šíření nákazy v nich přirovnává k oceánu, do kterého se dostalo určité množství jedu. Buď je oceán tak velký, že se jed neutralizuje tím, jak se šíří. Rozdělení oceánu na menší části by pak v tomto případě bylo na škodu, protože jed by zůstal na omezeném prostoru a zůstal by toxický. Jako příklad lze uvést tradiční rozdělení rizik, kdy jsou velké ztráty z jednoho projektu rozloženy po celém systému, takže pro jednotlivce jsou ztráty omezené. Je ale možné, že se jed chová jako infekce. Jeho šíření pak neznamená, že se snižuje jeho toxicita. V tomto případě je dobré přerušit vazby v síti co nejdříve, aby se nákaza nešířila. Pokud to není možné, může být nejlepší mít již předem vybudované hranice.

Před finanční krizí byl kladen důraz na první možnost a byli jsme zajištěni proti rizikům, která se minimalizují šířením po finančním systému. Dostala nás ale rizika druhého typu – padající domino, které bylo smrtelné pro každého, kdo se s ním dostal do kontaktu (vláda ale někdy zasáhla a podala protilék). Měli bychom tak být schopni co nejrychleji přerušit vazby v systému, abychom zabránili šíření nákazy. Nejtěžší je rozhodnout mezi těmi, které jsou pro šíření nákazy nejdůležitější. To je úkol pro regulátory. Dobrým řešením však nejsou ani plně propojené systémy, ani systémy úplně rozdělené. Musíme najít správnou rovnováhu.

(Zdroj: economistsview.typepad.com, blogs.hbr.org)


Váš názor
  • Zajímavý film
    08.06.2011 11:55

    Velmi zajímavé názory. Všem doporučuji ke shlédnutí film Inside Job (zde je prezentována myšlenka George Sorose - viz článek) - je volně dostupný na internetu - např. http://dokumentarni.tv/penize-ekonomika/financni-krize-inside-job. Nemusíte se vším souhlasit, ale rozhodně Vás donutí se zamyslet nad fungováním trhu.
    Alexxx
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y