Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.04.2018 11:50:11

Teorie efektivních trhů je naprosto logická. Jen ji trochu kazí naše iracionalita


Teorie efektivních trhů tvrdí, že v daném okamžiku je tržní cena cenného papíru dobrým odhadem jeho vnitřní hodnoty. Takto její podstatu vystihl známý ekonom Eugene Fama, ale pro mnohé investory jsou podobné úvahy spíše špatným vtipem. Finanční krize roku 2008, prasknutí hypotéční bubliny či třeba prudké změny cen bitcoinu a čínských akcií ukazují, že ceny na trzích se ne vždy řídí racionalitou. Soustavně se tak nacházíme v situaci, kterou ekonom Noah Smith vystihuje následovně: Teorie racionálních trhů je tu stále s námi a soustavně naráží na naši iracionalitu.
 
Fama může být považován za jednoho z otců teorie efektivních trhů a provedl řadu studií, které ji podporují. Navíc stojí na jednoduché logice: Pokud budou lidé soustavně nakupovat předražená aktiva, budou čelit ztrátám a to je nakonec dostane z trhu pryč. Zůstanou nakonec jen ti, kteří se chovají racionálně a za aktivum platí to, co odpovídá jeho hodnotě. Podobně uvažoval i Milton Friedman, který v roce 1953 napsal: „Lidé hovořící o destabilizujících spekulacích si většinou neuvědomují, že v takovém případě by spekulanti museli neustále prodělávat. Destabilizace by totiž probíhala jen v případě, že by spekulanti prodávali, když cena leží nízko, a kupovali, když jsou ceny příliš vysoko.“

Smith ovšem podotýká, že jednoduchost a přesvědčivost takové logiky ještě neznamená, že teorie efektivních trhů je skutečně pravdivá. Racionálně uvažující lidé nemají neomezené finanční zdroje, prodej akcií na krátko je často nákladný a komplikovaný a celkově stojí cenové arbitráži v cestě nejedna překážka. Důsledek hezky vystihl John Maynard Keynes, když varoval, že: „Trh může klidně zůstat iracionální déle, než vy vydržíte být solventní.“

Navíc existují teorie, které tvrdí, že racionální investoři se často připojují k těm, kteří jednají iracionálně, protože si vždy nemohou dovolit jít proti nim. Pak ale padá Friedmanova logika, protože na trhu přetrvávají obě skupiny. Smith tvrdí, že nová studie „ETF Arbitrage and Return Predictability“ potvrzuje výše uvedené a ukazuje, že i trhy s racionálními hráči se mohou jako celek chovat iracionálně. „Teorie efektivních trhů nikdy úplně neseděla na fakta, ale také nikdy úplně nezemřela,“ uzavírá ekonom.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688