Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Čína přestala trhy strašit, ale nový problém je Sýrie. Trhy se drží, přestože nálada chladne

Čína přestala trhy strašit, ale nový problém je Sýrie. Trhy se drží, přestože nálada chladne

11.04.2018 10:44
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Po projevu čínského prezidenta dostaly finanční trhy příležitost se dál zklidnit a přehodnotit směrem dolů riziko vyhrocení obchodní války. Věříme, že jednání nakonec dokáží zabránit roztočení spirály cel a omezení, ovšem stále je ještě hodně času na ostrá prohlášení zejména z americké strany.

Máme se jich ale bát v nejbližších dnech? Možná tolik ne, protože pozornost Donalda Trumpa se stočila jiným směrem - k vyšetřování FBI a Sýrii. První téma znamená případné problémy pro vládu, které ale jsou ještě dostatečně vzdálené na to, aby na ně trh reagoval. Sýrie se však potenciálním zdrojem problémů stává už nyní.

Útok USA a spojenců může začít do tří dnů. Když minule USA bombardovaly leteckou základnu Asadova režimu po jeho použití chemických zbraní, vážný úder režimu neuštědřily. Tentokrát by tedy mělo jít o větší akci, zvláště pokud prezident Trump bude chtít dostát svým slovům o odplatě. Ještě větší problém je však zahrnutí Ruska. To bylo minule o akci informováno, aby se mohlo vyhnout ztrátám. Jenže tentokrát jsou Rusové označeni jako spoluviníci chemického útoku a na jejich názor asi nebude brán zřetel. Ruský velvyslanec v Libanonu navíc prohlásil, že Rusko sestřelí jakoukoli raketu, kterou USA na Sýrii vypálí.

Trhy jsou stále poměrně v klidu, ačkoli evropské akcie mají lehkou tendenci ztrácet a bezpečné dluhopisy či zlato pociťují mírně zvýšenou poptávku. Přesun pozornosti od Číny k Sýrii ale není žádná výhra. Jednak se tím další šarvátky s Pekingem pouze odkládají, a dále vyhrocení konfrontace USA - Rusko také na klidu nepřidá. Ekonomicky jde o daleko menší hrozbu, ale v bezpečnostní rovině je to vážný problém.

Hlavní dopady je možné předpokládat u ruských aktiv. Ta se dostala pod výrazný tlak už po nedávném rozšíření amerického sankčního seznamu. Spory, či dokonce vojenská konfrontace v Sýrii, by mohly klidně vést k dalším opatřením i na ekonomickém poli. Ropa se nabízí jako další potenciální oblast, kde by rozhoření syrského konfliktu mohlo být znát. Výrazný růst cen z posledních dní zatím nesouvisí s tímto tématem, zapojila se prohlášení Saúdské Arábie i oslabení dolaru. Syrský vliv pak není úplně čitelný, neboť na jedné straně může vyvolat obavy z omezení dodávek suroviny z této oblasti, ale na straně druhé může i nabourat koordinaci ve snižování těžby mezi Ruskem a Saúdy. Při volatilním obchodování tak ropa může nějaký čas hledat směr.

Na klíčových globálních akciových a dluhopisových trzích sice vychladla dobrá nálada, kterou jsme sledovali ještě včera, ale nějaký vážný stres není znát. Dolar ráno dál ztrácel na páru s eurem, ale kurz už obrací a koriguje na 1,2365. Libře se proti dolaru slušně dařilo, ale asi ji nyní přibrzdí slabá britská čísla o průmyslové výrobě. Japonský jen se zhoršením tržního sentimentu nabyl na atraktivitě a posiluje.

Odpoledne nás čeká zveřejnění americké inflace, která by měla podle odhadů za březen zrychlit, a to na celkové i jádrové úrovni. Výrobní ceny sice nejsou dokonalou nápovědou, ale včerejší údaje o PPI trochu posilují důvěru, že ke zrychlení cen opravdu dochází. Dolaru by se taková zpráva hodila aspoň k přerušení negativní série. Inflace by ale musela citelně překvapit směrem vzhůru, aby pohnula s očekáváními o Fedu a tím dolaru dovolila větší korekci ztrát. Vyšší inflace by pak byla teoreticky impulsem pro růst dluhopisových výnosů a pokles akcií. Zatímco akciím by tím jenom přitížila, u dluhopisů nemusí být směr jednoznačný, protože jejich výnosy by měl držet dole zájem o bezpečí.

Večer Fed zveřejní záznam z posledního zasedání měnového výboru. Na něm došlo k posunutí očekávané trajektorie sazeb směrem vzhůru, ale to až pro následující roky. Nejbližší výhled se neměnil a trh přijal nové informace spíše jako lehce holubičí. Dnes se dozvíme další detaily.

Koruna dnes nedostala další zásilku nových domácích dat a vývoj ve světě ji nijak nerozházel; naopak posiluje těsně k 25,30. Na zlotém a forintu lehká nervozita znát je, ale nejde o nic vážného. Rubl vedle toho dál oslabil, ovšem ranní propad už dokázal částečně korigovat.

 
 

Čtěte více:

Cla nakonec nemusí přijít. Trhy zalil optimismus, který pomáhá i dolaru
05.04.2018 10:29
Další vlna za námi - vlna vzájemných útoků na poli zahraničního obcho...
Trump a Si si rozumějí: Málo koláčů za hodně práce
08.04.2018 18:21
Trumpova administrativa na chvíli vytrhla čínské politiky z rovnováhy....
Roach: Trump nechápe, že USA potřebují Čínu více, než ona je
09.04.2018 15:37
Donald Trump rychle eskaluje obchodní konflikt s Čínou, ale podle znám...
Čína prý v obchodní roztržce zvažuje devalvaci jüanu
10.04.2018 6:46
Čína údajně zvažuje, jaký dopad by potencionálně měla postupná deprec...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y