Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.04.2018 14:23:01

Když šarlatáni radí, jak rychle zbohatnout...


Poslední tři desetiletí s sebou přinesla v USA a v některých dalších vyspělých ekonomikách jen velmi utlumený růst reálných mezd. Řada lidí tak přemýšlí, proč jsou ve finančně nezáviděníhodné situaci. Známý investor Barry Ritholtz na stránkách Bloombergu poukazuje na to, že se toho snaží využít různí „guruové“, kteří radí, jak rychle zbohatnout. Důvěru v ně může posilovat to, že jim samotným se to povedlo. Ovšem jen díky tomu, že vysávají peníze z lidí, kteří k nim chodí pro radu, kupují si jejich knihy a navštěvují jejich přednášky.

Podobní rádci podle Ritholtze obvykle tvrdí, že bohatí se od chudých liší zejména způsobem svého přemýšlení. „Podobné zavádějící nesmysly jsou ve všech marketingových materiálech zacílené na zoufalé lidi,“ píše investor, podle kterého lze jejich kořeny najít v knize Napoleona Hilla „Think and Grow Rich“ z roku 1937. Ta sice obsahovala i pozitivní věci, protože se v lidech v době Velké deprese snažila vzbudit optimismus a přesvědčit je, že zlé časy jednou přejdou. Nicméně dnešní rady již jdou jen v duchu „prostě na to myslete a ono se to vyplní“.

Je tu jedna věc, kterou vám podobní rádci nikdy neřeknou: Milionáři neplýtvají čas na nějaká mentální vlnová pásma, ale zaměřují se na to, aby se stali chytřejší a zkušenější a byli tak schopni reagovat na změny na trhu a potřeby lidí kreativním a inteligentním způsobem. Jamie Dimon se nevěnuje vizualizacím svého bohatství, Ray Dalio nemá nástěnku a na ní seznam svých snů, Warren Buffett nerecituje mantry na zbohatnutí, píše investor. A dodává následující:

„Abych byl férový, musím říci, že určité rady o způsobu přemýšlení jsou ku prospěchu. Je dobré zaměřovat se na své cíle, žít tak, jak mi moje finanční situace dovolí, a pokud něco ušetřím navíc, tak to investovat, třeba do akcií. Nikdy bychom také neměli přestat s vlastním učením a pozitivně působí i realistické sebehodnocení. Jenže takové rady jsou u těch, o kterých hovořím, spíše výjimkou.“ Paradoxní výjimkou, kdy falešné rady na zbohatnutí mohou skutečně fungovat, je případ, kdy je někdo zabalí do rádoby moudrých pouček, vyrazí s nimi na přednášky a začne o nich vydávat knihy.

Jestliže budeme neustále myslet na to, že se staneme milionářem a začneme tomu skutečně věřit, neznamená to, že se nám to podaří. Pokud se o to ale budeme opravdu snažit svou prací a aktivitou, máme skutečnou šanci. Bohatství přichází ve chvíli, kdy se nám podaří vytvořit skutečně dobrý produkt či službu, po nichž je poptávka. V této souvislosti se někdy hovoří o hypotetickém rozhovoru mezi F. Scottem Fitzgeraldem a Ernestem Hemingwayem, kde ten první říká: „Boháči jsou úplně jiní než vy a já.“ A Hemingway odpovídá: „Ano, mají hodně peněz.“ Ani jeden z nich nehovoří o nějakém milionářském způsobu přemýšlení. Na to byli oni sami příliš chytří, uzavírá Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688