Čechy trápí obezita, ohroženi zejména muži, celkem 18 % populace

TNBiz, 11.4.2018

Češi stále více tloustnou. Obezitou je v České republice ohroženo více než 18 % lidí. Nejvíce se to týká mužů, obézní je dokonce každý pátý. Ukazují to nová data Českého statistického úřadu. Podle odborníků jsou na vině sedavá zaměstnání, nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky.

Zdravé stravování je základem zdravého těla i duše. O to víc, pokud ho spojíme se zdravým pohybem. Mírnou nadváhou ale v Česku trpí skoro polovina mužů a více než třetina žen.

Nadváhou trpí více muži. Jak jste na tom se svou váhou vzhledem ke své výšce ukazuje BMI index tělesné hmotnosti.

Loni se jeho průměrná hodnota vyšplhala až za horní hranici normální zdravé váhy. Sedavý způsob života má více než třetina lidí ve věku 25 až 64 let, častěji ženy a vysokoškoláci. Ti se podle statistiky zase více hodin věnují sportu.

"Volnočasová fyzická aktivita, jako je sport a fitness, je bližší mužům. Tráví jí průměrně 3,6 hodiny týdně, zatímco ženy jen 3,2 hodiny," prozradila Simona Měřínská z Českého statistického úřadu.

Pohybu ubývá s věkem, 40 procent lidí se nevěnuje žádné pohybové aktivitě. Na rizika spojená s nadváhou a obezitou dlouhodobě upozorňují odborníci na výživu.

"Mezi ně dneska patří kardiovaskulární onemocnění. Hypertenze, což je zvýšený tlak, se dnes týká i malých dětí. Ta edukace populace je opravdu veliká, ale to rozhodnutí a ta vůle, to je překážka," řekla TV Nova výživová poradkyně Ivana Kabelková.

Odborníci tvrdí, že největší prevencí proti obezitě je návyk. Pravidelně jíst, sportovat a spát.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy