Na dálnici D7 zbourají nový most: chyba stavařů, kterou zaplatí

TNBiz, 12.4.2018

Výstavba nového úseku dálnice D7 u Postoloprt na Lounsku narazila na nečekaný problém. Jedna z kontrol, kterou provádí Ředitelství silnic a dálnic, odhalila, že most u Postoloprt neodpovídá požadavkům na odolnost na chemickou rozmrazovací látku. Dokončovaný most tak musí stavební firma částečně zbourat a postavit znovu.

Most je součástí zhruba čtyřkilometrového úseku dálnice D7 na Chomutovsku. Stavbu za 377 milionů provádí sdružení tří stavebních firem. Pravidelná kontrola Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na stavbě mostu u Postoloprt odhalila nečekaný problém. Na případ upozornil web e-lounsko.cz.

"V rámci kontrol byla zjištěna neodpovídající odolnost mostní konstrukce na chemicky používanou rozmrazovací látku, která má zásadní vliv na životnost mostního projektu," řekl TN.cz mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Nové mosty na českých silnicích a dálnicích jsou podle Rýdla projektovány s životností okolo 100 let.

Rýdl zdůraznil, že nejde o chybu v projektu nebo bourání mostu, který by byl padal. "Jedná se o jednoznačnou chybu zhotovitele a demolice jde plně k jeho finanční tíži," prozradil mluvčí ŘSD.

Zhotovitel tak bude muset zbourat nosnou konstrukci a částečně i podpěry a postavit most znovu, tentokrát podle norem a za zvýšeného dozoru ze strany ŘSD.

"Termín dokončení stavby zůstává podle harmonogramu, který byl dojednán, nebude se prodlužovat a úsek chceme zprovozňovat v srpnu letošního roku," dodal Rýdl.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy