Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Měny-forex  |  16.04.2018 11:49:43

První výročí konce kurzového závazku - vítězové a poražení


Nedávno jsme si připomněli výročí konce kursového závazku. Na tento okamžik se čekalo dlouho, konkrétně tři roky a pět měsíců. Už v průběhu roku 2016 se nad závazkem ale stahovala mračna, když se bankovní rada ČNB nevídaně pevně držela slibu, že intervence proti koruně opustí někdy v průběhu roku 2017.  

Rok od ukončení závazku není ještě dostatečně dlouhá doba na zhodnocení všech dopadů. Zatímco už víme, jak koruna reagovala na konec kursového závazku nebo můžeme už odhadovat, jak slabá koruna podpořila český export a povzbudila růst ekonomiky a tvorbu pracovních míst, stále ještě nedohlídneme, jaké důsledky bude mít tento „měnový experiment“ na strukturu ekonomiky a na účinnost měnové politiky v budoucnu. 

Oslabení měny v malé, exportně orientované ekonomice, jako je Česko, na dobu několika let mělo vliv na strukturu ekonomiky – podpořilo vývozce, ale poškodilo dovozce. Zpočátku, kdy mzdové náklady nerostly tak rychle, nahrávalo expanzi pracovně náročné výroby. V roce 2013, 2014, ale i 2015 bylo na českém trhu práce ještě dostatek levné pracovní síly, která byla snadno dostupná, dostupnější než investice dovážené při oslabeném kursu koruny za vyšší ceny.

 

Kursový závazek má své vítěze i poražené i na finančním trhu. Samozřejmě že finanční hráči využili příležitosti. Na konci roku 2016, když už bylo zřejmé, že se blíží konec kursového závazku, zájem spekulantů o korunu ještě zesílil. Výsledkem byl nárůst devizových rezerv na cca 70 % HDP. Mohutný nárůst devizových rezerv před koncem závazku lze považovat za nevyhnutelné zlo otevřené komunikace ČNB s trhem. Mohli jsme mít menší devizové rezervy, zato méně stabilní kurs koruny v průběhu, a hlavně po ukončení kursového závazku. Kdyby ČNB nezveřejňovala své představy o konci závazku, tolik spekulantů by se do hry s korunou nepřidalo. V nevýhodě by byly ale firmy a domácnosti, které by čelily velké nejistotě, co se bude s korunou dít v dalších měsících. Poraženým v této hře je ale ČNB, která nyní musí spravovat obří objem devizových rezerv a vysvětlovat, jak že to bude s těmi ztrátami v řádech stovek miliard korun ročně. Zatímco americká centrální banka už postupně smršťuje svou bilanci a brzy se k ní připojí i ECB, ČNB se dědictví z kursového závazku jen tak nezbaví. Jedině, že by začala prodávat své devizové rezervy – jinými slovy vstoupit na devizový trh a kupovat korunu. To by ale vedlo k jejímu posílení. 

 

Autor: František Táborský, analytik, 234 405 685
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688