Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tak kde je ta čínská krize?

Tak kde je ta čínská krize?

16.04.2018 18:14

Čína byla krátce po finanční krizi dávána za příklad země, která to s dluhy umí. Jenže stačilo pár let a z premianta se posunula do stavu, který je podle mne (a nejen mne) jedním z nejzranitelnějších bodů světové ekonomiky. Určité znepokojení může podobně jako v řadě jiných zemí budit vývoj vládních dluhů a domácností. Jejich úroveň je sice stále dost nízká, ale trend směřuje jednoznačně nahoru. Skutečný problém ale spočívá v korporátním sektoru (s tím, že hranice korporace/stát tu není tak jasně definovaná).

V minulém příspěvku jsme viděli, že zadlužení evropských (nefinančních) korporací se pohybuje mírně nad 100 % HDP a začalo se otáčet dolů. V USA je na úrovni nižší, ale pohybuje se na nových cyklických maximech. Ve srovnání s Čínou ovšem podobná čísla blednou. Jak vidíme z prvního grafu, ještě nedávno dosahovaly dluhy firemního sektoru této země více jak 160 % HDP (druhý graf ukazuje tempa růstu různých kategorií dluhů v celé ekonomice). Přijde skokové „kreativně destrukční“ řešení, nebo se Číňanům podaří celkem mistrovský kousek a tuto bublinu pozvolna vypustí?

0

Čtenář mi může připomenout, že o Číně jako potenciálně nejslabším článku světové ekonomiky tu píši již dlouho, ale zatím se tato slabost nijak zvlášť neprojevuje. Je samozřejmě možné, že se ve svém hodnocení mýlím, což bych rád, protože krize a kolapsy si mohou přát snad jen profi zkázopravci, kteří touží hlavně po tom, aby se jejich věštby potvrdily. Je ale také možné, že se současným vývojem v Číně je to trochu podobné jako s brexitem: Ani u něj se zatím nenaplňují žádné černé scénáře i přesto, že jejich logika je celkem rozumná. I britská ekonomika se může odmítnout chovat podle našich teorií, nicméně v obou případech je celkem jasná jedna věc: V prostředí neobvykle silného a synchronizovaného globálního boomu se většinou slabé stránky tolik neprojevují. Chleba se bude lámat, až/pokud přijde ta méně příjemná fáze globálního cyklu.

Pokud bych se měl vrátit k čínské dluhové otázce, pak si dovolím tvrdit, že nejde ani tak o to, jaká je výše dluhů (relativně k produktu) – pokud by všechny byly bez problémů spláceny. Jak čtenář asi tuší, mířím k tomu, že rozhodující je vývoj dluhů nesplácených (NPL), či dluhů v ohrožení. Zde pak rychle narážíme na známý čínský jev, kterému můžeme eufemisticky říkat určitá nespolehlivost oficiálních dat. A s tou se lze jen těžko poprat. Odvážní analytici se o to přesto pokouší. Jedním z výsledků je následující graf, kde je červeně vyznačen oficiálně udávaný podíl NPL (vzorných méně než 2 %) a vývoj jejich podílu odhadovaný společností Fathom Consulting:

0

Fathom se při odhadech drží jednoduché teze: Podíl NPL je závislý na tom, jak se vyvíjí průměrná návratnost kapitálu investovaného čínským korporátním sektorem ROI. Pokud je například průměr ROI na 20 %, tak bude podíl NPL na celkovém objemu úvěrů asi znatelně nižší, než když je ROI třeba na nule. Na základě předpokládaného vztahu mezi ROI a podílem NPL na straně jedné a skutečného vývoje ROI pak Fathom dospěl k oné poněkud znepokojující křivce, která říká, že podíl NPL není na oficiálních a lehce zvládnutelných pár procentních bodech. Ale někde kolem pětiny úvěrů.

Objemově je to tedy podle dnešního grafu a grafů z minulého příspěvku zhruba podobné, jako kdyby špatnými úvěry byla celá polovina dluhů amerického korporátního sektoru. Možná, že podíl NPL je skutečně na oficiálních číslech, nebo jsou čínští kapito-komunisté natolik šikovní, že se s vysokými dluhy a NPL popasují bez větších turbulencí. Určitá skepse je ale podle mne stále namístě i přesto (nebo vlastně právě proto), že globální boom zvedá stejně jako příliv všechny „lodě“ bez ohledu na jejich stav.

 

Čtěte více:

Čtvrt století bez recese a „nejlepší“ centrální banka na světě
16.03.2018 12:40
Před časem jsem tu psal o odvážném kroku izraelské centrální banky, kt...
Devět čínských pák na Američany. A jedna páka hodně zákeřná
19.03.2018 19:11
Danske Bank ve svém posledním týdenním přehledu hovoří o deseti pákách...
Pohádky a realita kreativních destrukcí
30.03.2018 16:23
Existuje určitý myšlenkový směr, který považuje recese za čistě ozdrav...
Dluhy jsou stále vysoko a my odmítáme pochopit proč
13.04.2018 17:28
Dluhy stále rostou, současné období klidu je jen přechodné a my se řít...

Váš názor
  • Asi by se mela ta Cina taky hodne zdluzit
    19.04.2018 8:19

    Kdyz nejvic zadluzana zeme ja na tom tak dobre .. Poptávku po americké měně dale zvyšovaly solidní výsledky hospodaření klíčových amerických firem...zatimco nejmene zadluzene Rusko tre bidu s nouzi a az prestanou ty valky kam dodava svoje suprzbrane tak se zase zhrouti jak to SSSR. 18.4.2018.
    ..
  •  
    17.04.2018 11:47

    V 80. letech Japonsko taky prudce rostlo díky masivním investicím a prudce se zvyšujícímu dluhu. Podíl Japonska na světovém HDP byl tehdy 17%. Hodně ekonomů si myslelo, že do roku 2000 bude Japonsko největší ekonomikou světa. Investice se ukázali jako neproduktivní, zůstali jenom dluhy. Dnes je ekonomika Japonska míň jak třetinová oproti USA. Myslím si, že Čína nakonec dopadne stejně. http://www.epshark.cz/clanek/249/cina-kandidat-na-ekonomickou-katastrofu
    Martin Rubáš
    •  
      17.04.2018 20:29

      A ty, než začneš spekulovat nad složitějšími věcmi, jako je například světová ekonomická situace tak se douč základy vlastního jazyka. Ty nedosahují ani úrovně pát'áka a tvoje úvahy nad složitějšími pojmy vyznívají přinejmenším trapně. yi-yi-yi.
      ))))).
      •  
        19.04.2018 22:06

        Za slovem situace Vám chybí čárka, pane učiteli.
        Fingor
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.