Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.04.2018 08:05:03

Důvěra investorů v Německu míří ostře dolů (Ranní zpráva z finančního trhu)

Obáváme se, že vzestup geopolitických rizika a narůstající protekcionistická opatření se negativně promítnou do důvěry finančních investorů v Německu. Dubnový ZEW index zřejmě zaznamená první negativní výsledek od července 2016, tedy od rozhodnutí Britů opustit EU. Ani ze Spojených států žádná super čísla nepředpokládáme, březnová průmyslová výroba meziměsíčně pouze stagnovala. Počet nově zahájených staveb zřejmě během března vzrostl, zdaleka to ale nebude stačit na vykompenzování únorového propadu. Středoevropský ekonomický kalendář je prázdný.

ZEW index nejníže od rozhodnutí o brexitu

Zatímco únorové a březnové indikátory důvěryNěmecka byly primárně ve znamení korekce vysokých hodnot z přelomu roku, zejména kvůli chladnějšímu počasí. Nyní se stále více na narůstajícím pesimismu projevují zvýšená geopolitická rizika a obavy z nárůstu bariér světového obchodu. Dubnový ZEW index očekávání investorů zaznamená zápornou hodnotu. Stane se tak poprvé od července 2016, kdy investoři reagovali na červnový výsledek britského referenda o vystoupení z EU. Obáváme se, že podobný trend bude zaznamenán i u dalších sentiment indikátorů jako je Ifo podnikatelská důvěra či důvěra spotřebitelů.

Donald Trump srazil dolar až téměř k 1,24 USD/EUR

Euro včera vůči dolaru atakovalo týdenní maximum, když se kurz dostal na dosah hladiny 1,240 USD/EUR. Dolar doplatil na tweet Donalda Trumpa. Ten v něm obvinil Čínu a Rusko z devalvačních her, což je pro něj nepřijatelné. Samotné ministerstvo financí přitom v reportu z minulého týdne žádného manipulátora na devizových trzích výslovně nejmenovalo. Dolar též doplácí na zvýšené geopolitické riziko kvůli Sýrii. Spojené státy zostřují sankce vůči Rusku.

Čínský průmysl v březnu zaváhal, duben to napraví

Čínská ekonomika zaznamenala v souladu s tržním očekáváním za Q1 18 vzestup o 6,8 % a udržela si tak stejné tempo meziročního růstu jako v závěrečném čtvrtletí loňského roku. Samotný mezičtvrtletní růst ale během prvních třech měsíců za konsensem o desetinu zaostal. Z pohledu měsíčních dat je za březen patrné určité zvolnění aktivity, a to zejména v průmyslu. Nejedná se ale o překvapení, čísla zapadají do slabšího obrázku březnových exportů, jak již bylo oznámeno dříve. Předpokládáme ale, že dubnová čísla slabší březen vykompenzují.

Na silnějším euru se včera svezl celý region

Na středoevropských devizových trzích panoval na úvod týdne optimismus. Pevnější pozice eura na globálních trzích se projevila i v síle regionálních měn. Vítězem se včera se ziskem téměř půlky procenta stal polský zlotý. Maďarský forint a česká koruna si polepšily shodně o zhruba pětinu procenta. Kurz koruny se tak včera dostal na dosah hladiny 25,25 CZK/EUR. Takto silná byla česká měna naposledy začátkem února. Proti dolaru se kurz krátce dostal pod 20,40 CZK/USD.

Dnešní ekonomický kalendář nepřináší vůbec nic nového. Nadále tak bude hlavním kurzotvorným faktorem v regionu situace na eurodolarovém trhu.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688