Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Netflix je skoro bez konkurence, jedné metrice se ale do černého nechce

Summary: Netflix je skoro bez konkurence, jedné metrice se ale do černého nechce

17.04.2018 17:00
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

USA:

Netflix

Internetová televize vygenerovala v uplynulém kvartálu tržby ve výši 3,7 mld. USD, což značí 40% yoy nárůst, avšak v souladu s konsensem trhu. Provozní marže se rozšířila z 9,8 % na 12,1 %, nicméně nečekaný nárůst neprovozních položek zbrzdil čistý zisk na akcii. Ten se sice vyšvihl vzhůru o 65 % yoy na 0,76 USD, nicméně událo se tak v souladu s konsensem trhu. Volný cashflow je nepřekvapivě záporný (-280 mil. USD), ve srovnání s predikcemi trhu (-700 mil. USD) se však díváme na uspokojivé číslo. Původní výhled na volný cashflow pro rok 2018 v rozmezí -3 až -4 mld. USD zůstává bohužel nedotčen.

V případě Netflixu však trh nedbá vatry vytvořené ze spálených peněz. Důležitý je pro něj růst trhu symbolizovaný předplatitelskou bází. Ta narostla o dalších 7,4 mil. uživatelů (většina na nízkomaržových zahraničních trzích), což je podstatně více než trhem očekávaných 6,3 mil. Nelze opomenout také fakt, že i když má růst v dalším kvartálu zpomalit na 6,2 mil., pořád by měl být o 900 tis. uživatelů rychlejší proti predikcím trhu. Zákazníci jsou také ochotni připlatit si za nadstandardní služby (např. vyšší rozlišení), což má pozitivní dopad na průměrné tržby z jednoho uživatele. Ty se meziročně zvedly z 25,4 USD na nynějších 28,9 USD.

Výsledky jsou to tedy opět smíšené. Provozní metriky vypadají nesmírně dobře, avšak pokoj nám nedá volný cashflow, jenž se navzdory neexistující konkurenci (v rámci streamingu) není schopen překlopit do černých čísel. Zlomovým bodem bude příští rok, kdy Disney uvede svou vlastní internetovou platformu.

Akcie Netflix dnes rostou o 7 %.

Goldman Sachs

Díky svým kvartálním výsledkům zanechal Goldman Sachs ostatní doteď reportující banky v prachu za sebou. Zvýšenou volatilitu prvního čtvrtletí dokázal naplno využít a tržby vytlačil vzhůru o 25 % yoy na rovných 10 mld. USD, čímž překonal konsensus o skvělých 15 %. Na provozních nákladech se sice projevil růst bonusů pro zaměstnance, nicméně stejně se podařilo stáhnout efficiency ratio (podíl provozních nákladů na celkových tržbách) z 68 % na 66 %. Čistý zisk na akcii navíc podepřela daňová reforma, a ten se tak dostává na 6,95 USD (+65 % yoy) překonávajíce predikce o 1,4 USD.

Investiční bankovnictví: Primární úpis cenných papírů (dluhopisy i akcie) dokázal posílit své tržby o 30 %, což je vzhledem k špatným výsledkům konkurence o to lepší zpráva. Slabý výkon poplatků za poradenské služby však stáhl výkon celé divize dolů k 9% yoy růstu.

Finanční trhy: Slabá klientská aktivita byla u konkurence příčinou špatných čísel segmentu FICC. To však není pravda v případě Goldmanů - tento segment posiluje o 20 % yoy. Vysoká volatilita pomohla i příjmům z obchodování s akciemi, kde zlepšená klientská aktivita, deriváty, poplatky a větší průměrný majetek klientů vyhnaly tržby vzhůru o 40 % yoy na 2,3 mld. USD, čímž výrazně překonaly konsensus trhu.

• Investice a úvěry: Zatímco na dobrý výsledek investic typu Private Equity jsme si již stihli zvyknout (+35 % yoy na 1,1 mld. USD), tak úvěrový byznys nám vykouzlil úsměv na tváři. Navzdory tomu, že úrokové marže se u konkurence nedokážou odrazit ode dna, tak čistý úrokový výnos úvěrového portfolia přinesl Goldmanům nárůst tržeb o 50 % yoy.

• Správa aktiv: Divize posílila svoje příjmy o 20 % yoy na 1,8 mld. USD, což bylo způsobeno jak poplatky za nadstandardní výnosy (+75 % yoy), tak celkovým růstem objemu spravovaných aktiv (+10 % yoy na 1,5 bil. USD).

• Kapitálová pozice: I v tomto případě se Goldman Sachs odlišuje od svých soupeřů, jejichž kapitálový polštář se vinou daňové reformy mírně ztenčil. Kapitálová přiměřenost CET1 díky poklesu rizikově vážených aktiv narostla o 20 bps qoq na 12,1 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) lehounce ubralo z 5,8 % na 5,7 %. Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROCE) se vyhoupla na 15,4 %.

Sečteno a podtrženo, výsledky Goldman Sachs ostře kontrastují s tím, co předvedly ostatní banky – myšleno v dobrém slova smyslu. Výnosy z primárního úpisu cenných papírů, FICC segmentu a čistý úrokový výnos na úvěrovém portfoliu – to všechno se předvedlo v ukázkovém světle.

Akcie Goldman Sachs klesají o 1 %.


 
 

Čtěte více:

Summary: Deutsche Bank mění vedení, Novartis sází na léčbu svalové atrofie
09.04.2018 17:34
EVROPA: Deutsche Bank Ikona německého bankovnictví (a také pokut za ...
JP Morgan k dobrým výsledkům pomohlo obchodování na akciových trzích, konsensus by ale bez bonusu nepřekonal (komentář analytika)
13.04.2018 15:50
První čtvrtletí roku se neslo ve znamení vysoké volatility na trzích, ...
Summary: JPMorgan otevřela sezónu úspěšně. Naopak Citi nenadchla
13.04.2018 17:27
Citigroup Výsledky Citigroup nás v porovnání s její větší rivalkou JP...
Summary: Bank of America investory nenadchla
16.04.2018 18:04
Podtón, který s sebou přinášejí výsledky Bank of America, v podstatě k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.