Patria (Patria Finance)
Komodity  |  24.04.2018 11:22:11

Reuters: Americká ropa zaplavuje Evropu


Jak snaha Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) vybalancovat trh s ropou přináší ovoce, američtí producenti se snaží vytěžit co nejvíce z těchto výhod a zaplavují Evropu rekordním množstvím ropy. V dubnu dodávky americké ropy do Evropy stouply na rekordní maximum 550.000 barelů denně (zhruba 2,2 milionu tun). Za leden až duben dodávky z USA vzrostly čtyřnásobně na 6,8 milionu tun, uvedla agentura Reuters.

OPEC se dohodl s dalšími předními světovými producenty v čele s Ruskem, že omezí těžbu ropy o 1,8 milionu barelů denně. Dohoda vstoupila v platnost loni a podařilo se díky ní již téměř vybalancovat nabídku a poptávku na trhu, což pomohlo zvýšit ceny ropy až na téměř čtyřleté maximum.

Poměrně vysoké ceny ropy, které dohoda přinesla, a prudký růst těžby v USA však nyní zhoršují prodej ruské, nigerijské a dalších druhů ropy v Evropě, upozorňují obchodníci.

"Americká ropa se nabízí všude," řekl obchodník, který pravidelně nakupuje ruskou a kaspickou ropu a nedávno začal nakupovat ropu z USA. "Dostává to místní druhy pod velký tlak."

Těžba ropy v USA by letos měla dosáhnout 10,7 milionu barelů denně. USA by tak překonaly současné největší světové producenty - Rusko a Saúdskou Arábii.

Podle zdrojů Reuters se příliv americké ropy do Evropy bude nadále zvyšovat. Barely americké ropy se stále častěji zabydlují v zahraničních rafineriích, často na úkor ropy od kartelu OPEC a z Ruska.

Loni tvořila ropa z USA zhruba sedm procent ropy dovezené do Evropy. Letos však tento podíl stoupl již na zhruba 12 procent. Největšími destinacemi pro americkou ropu jsou Británie, Itálie a Nizozemsko. Obchodníci upozorňují na velký dovoz firmami BP, Exxon Mobil a Valero. Polské rafinerie PKN Orlen a Grupa Lotos a norský Statoil zkoušejí nyní americkou ropu a je pravděpodobné, že se objeví další noví kupci, upozornil konzultant firmy JBC Energy David Wech.

Spojené státy zrušily zákaz vývozu ropy koncem roku 2015. Do tradičních evropských rafinerií, které jsou uzpůsobené převážně na ropu ze Severního moře, Kaspického moře a západní Afriky, si však americká ropa nacházela cestu velmi pomalu. "Evropské rafinerie začaly experimentovat s americkou ropou loni," uvedl ředitel konzultační společnosti Resource Economics Ehsan Ul-Haq. "Teď toho vědí více než dost o zpracování této suroviny."

Podle zdrojů Reuters si americká ropa získala oblibu částečně také díky velkému rozdílu v ceně mezi americkou ropou West Texas Intermediate (WTI), ze které se odvíjejí ceny ropy vytěžené v USA, a severomořskou ropou Brent, která je dražší a odvíjí se od ní ceny většiny druhů světových rop. Rozdíl mezi cenami, označovaný jako Brent/WTI spread, je letos v průměru 4,46 dolaru (93 ) za barel. To je téměř dvojnásobek loňského údaje. Wech se domnívá, že tento rozdíl v nejbližší budoucnosti přetrvá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688