Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.05.2018 17:28:50

Summary: Merck přesně naplnil očekávání, investoři si ale přáli více

USA:

Merck & Co

Americká farmaceutická společnost v hlavních finančních metrikách přesně naplnila tržní očekávání. Tržby ve výši 10 mld. USD mají za sebou 2% yoy růst. Hrubá marže se zúžila o 200 bps yoy na 75,6 % z důvodu změny produktového mixu. Samotný čistý zisk na akcii se však vrátil nad konsensus, když si meziročně polepšil o 20 % a usadil se na 1,05 USD (predikce 1,00 USD).

Při rozboru výkonu jednotlivých preparátů chceme podtrhnout hlavně výrobek Keytruda (imunitní onkologie). Z toho se v průběhu roku stal s přehledem hlavní generátor tržeb celé společnosti, jak je Keytruda postupně uváděn na nové trhy. Jeho úspěch dokládá 150% yoy růst tržeb na 1,5 mld. USD (konsensus 1,4 mld. USD). Zároveň se rychle dotahuje na konkurenční Opdivo od Bristol Myers a v případě, že to takhle půjde dál, tak by se Keytruda mohl dostat do vedení již v příštím kvartálu. Nad očekávání dobře si vedla také cukrovková franšíza Januvia + Janumet (+6,5 % na 1,4 mld. USD) nebo Gardrasil pro léčbu HPV virů (+25 % yoy na 0,7 mld. USD). Obě produktové linie překonaly konsensus.

Na závěr je tady směrem nahoru upravený výhled na rok 2018. Tržby by se nově měly dostat do intervalu 41,8 až 43,0 mld. USD reflektujíc i přínos slabého dolaru. S provozními náklady ponechanými beze změny se dostáváme k čistému zisku na akcii upravenému do nového intervalu 4,16 až 4,28 USD. Predikce se v obou případech drží spodní části těchto rozmezí.

Osobně se nám výsledky zdají plně uspokojivé. Dobrý výkon produktu Keytruda spolu se zlepšeným výhledem jsou dostatečným důvodem pro optimizmus. Trhy to však asi nevidí úplně stejně a akcie Merck sklouzávají o 2,5 %.

Abbvie (Investiční tipy)

Farmaceutická společnost dnes zahájila zpětný odkup svých akcií v celkovém objemu 7,5 mld. USD. Odkup má formu tender offer, kdy se stanovuje přesná cena, za kterou se můžou investoři svých akcií zbavit. Proces však bude nyní připomínat spíše obrácenou holandskou aukci, jelikož se nabízená cena bude postupně zvyšovat z 99 USD až na 114 USD a budou se hledat zájemci o prodej na jednotlivých hladinách. Nabídka vyprší 30. května v šest hodin ráno našeho času.

Akcie Abbvie reagují 7% posílením.

Under Armour

Prodejce sportovního oblečení překvapil poměrně dobrým kvartálem. Tržby se posunuly vzhůru o 6 % yoy na 1,19 mld. USD, přičemž tržní konsensus byl nastaven na 1,12 mld. USD. Měnové výkyvy přispěly k růstu tržeb dvěma procentními body. Hrubá marže se sice vinou horšího managementu zásob zúžila, avšak nijak výrazně (-100 bps yoy na 44,2 %). Čistý zisk byl poznamenán restrukturalizačním plánem, jenž ho srazil až na -30 mil. USD (GAAP). Odhlédneme-li od těchto položek, dostaneme se těsně nad nulu, konkrétně na 0,8 mil. USD. Výhled na tento kalendářní rok zůstal nezměněn a drží se tedy v linii konsensu.

Osobně nám pořád dělá starosti severoamerický segment, jenž generuje 75 % celkových tržeb. Již nějakou dobu se tady roztahuje adidas, jenž nemilosrdně vytláčí jak Under Armour, tak Nike. Obáváme se, že dokud se neobjeví jasné znamení, že Under Armour přestal na tomto trhu ztrácet podíl a dokáže se bránit, tak investory sebelepší výsledky příliš nenadchnou.

United Armour odepisuje 3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688