Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.05.2018 10:05:56

Komentáře k maloobchodu - opětovný propad průdejů aut, velikonoční svátky

 

Maloobchodní tržby po započtení tržeb z prodeje automobilů v březnu klesly o 1,8 % v meziročním srovnání, což je o 4,1 procentního bodu nižší tempo růstu tržeb oproti únoru. Tržby bez započtení prodejů automobilů opět zpomalily meziroční tempo růstu na 3,7 %. Meziměsíčně (po očištění o sezónní vlivy) březnové maloobchodní tržby bez aut vzrostly o 0,1 %. 

 

Za poklesem maloobchodních tržeb stojí zejména motorová vozidla, jejichž prodej v březnu meziročně klesl o téměř 12 %. Za celé první čtvrtletí prodej motorových vozidel meziročně klesl o téměř 6,0 %. Potvrzuje se tak trend posledních měsíců, kdy tuzemská i celoevropská poptávka po motorových vozidlech stagnuje. Pro českou ekonomiku to znamená zpomalení růstu, jelikož je český průmysl závislý na výrobě automobilů a jiných dopravních prostředků. Nicméně tržby bez aut budou i v tomto roce podle našeho odhadu růst svižným tempem až k 7 % díky prudkému růstu mezd a velmi nízké nezaměstnanosti. 

 

Maloobchod tak zakončil první čtvrtletí na negativní notě. Do jisté míry se může jednat o vyčerpání z předchozích velmi dobrých měsíců a svou roli také sehrála vysoká srovnávací základna z minulého roku. Špatné zprávy přišly i z průmyslu, což napovídá, že HDP v prvním čtvrtletí tohoto roku vzrostlo méně, než s čím počítá trh. 

 

Kromě motorových vozidel zaznamenal výrazný pokles také textil a oděvy (-3,5 % r/r) a počítačové a komunikační zařízení (-2,5 %). Tradičně se dařilo prodeji prostřednictvím internetu a zásilkových služeb (+14,7 % r/r) a maloobchodu ve stáncích a trzích (+5,5 % r/r). Řada dalších produktů stagnovala nebo jen nepatrně rostla. 

Milan Frydrych 
Ekonomický výzkum
Raiffeisenbank a.s.


 


Maloobchodní tržby bez aut zpomalily v březnu meziroční růst na 3.7% (bez očištění) a 4.4% (po očištění) 

  Tržby v autosegmentu vykázaly meziroční propad o značných 11.6%

 Za celý první kvartál rostly tržby bez aut meziročně o 5.9%, což bylo tempo srovnatelné s nejsilnějším kvartálem 2017 

Maloobchodu, zvyklému za poslední roky na solidní přírůstky tržeb, březen příliš nepřál. Meziroční růst neočištěných tržeb bez aut o 3.7% citelně zaostal za předchozími měsíci a během roku 2017 se vyskytly jen dva měsíce s ještě nižším přírůstkem. Většinu přírůstku posledního měsíce navíc obstaraly tržby za potraviny, zatímco ve většině sledovaných nepotravinářských skupin došlo k meziročnímu poklesu. Ten se týká i výrobků s počítačovým a komunikačním zařízením, které dlouho vévodily žebříčkům přírůstku tržeb. Mimořádně nepříznivý měsíc zažili obchodníci v sektoru aut, jejichž tržby propadly meziročně o 11.6%. Horší výsledky byly v sektoru naposledy zaznamenány v roce 2009.

 

Březnové výsledky maloobchodu ovšem byly ovlivněny souhrou několika nepříznivých faktorů. Načasování velikonočních svátků způsobilo zvýšení výdajů za potraviny a naopak omezení návštěv nepotravinářských obchodů. Nepříznivě se projevil i meziročně nižší počet pracovních dnů, který souvisel s Velikonocemi jen částečně. Svůj vliv uplatnilo i počasí. Nedostatek sněhu na tuzemských horách zřejmě poslal rekordní počet Čechů lyžovat do zahraničí, čímž utráceli méně doma. Žádný z uvedených faktorů ale nepřetrvá delší dobu. Příjmová situace domácností se nadále zlepšuje a je jen otázkou krátké doby, než si lidé opět najdou cestu do obchodů. Přírůstek maloobchodních tržeb za celý první kvartál o 5.9% je konsistentní s meziročním růstem soukromé spotřeby jako složky HDP o víc než 4%.

Jiná je ale zřejmě situace v segmentu aut, kde propad tržeb z velké části souvisí s nasycením poptávky podniků a přesunu jejich zájmu k jiným investicím než do dopravních prostředků. S oživením v tomto segmentu nepočítáme ani  v dalším kvartálu.

 

Pavel Sobíšek
Hlavní ekonom UniCredit CZ+SK

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.10.2021Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.09.2021Maloobchod sílí, ale prodej aut je stále slabý (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688