Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  16.05.2018 14:39:47

Vláda přidá příští rok na výzkum, vývoj a inovace 2,1 miliardy korun, finančně podpoří i vojenské síly v oblasti Sahelu

Vláda Andreje Babiše na jednání ve středu 16. května 2018 projednala a schválila návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro rok 2019. Stát vědce a výzkumníky podpoří rekordní částkou 35,99 miliardy korun, což je o 2,1 miliardy více než letos. Vláda uvolní také milion eur z rozpočtu Ministerstva obrany na podporu budování Společné síly G5 Sahel. Mezinárodní jednotky mají zvýšit bezpečnost v oblasti Sahelu, a tím přispět k zeslabení migračních toků z této části Afriky.

Kabinet Andreje Babiše projednával nadcházející zahraniční cesty premiéra na důležité mezinárodní akce. Předseda vlády bude reprezentovat Českou republiku na summitu EU-západní Balkán, který se koná 16. a 17. května v Sofii v souvislosti s bulharským předsednictvím Radě EU. Vedle lídrů EU se summitu zúčastní i představitelé šesti západobalkánských zemí (Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Kosova, Makedonie a Srbska). Během jednání lídrů EU má dojít i na téma obchodních vztahů s USA v souvislosti s možným uvalením cel.

„Hlavním tématem summitu je spolupráce jednotlivých členských států EU se západním Balkánem v oblasti bezpečnosti, infrastruktury a digitální agendy. Pro nás je to samozřejmě důležitý region. Naše obchodní výměna ve vývozu je kolem 23 miliard, v dovozu ještě méně. Náš názor je, že pokud by se tyto země staly členy nějaké obchodní dohody, jako je tomu se Švýcarskem, určitě by to prospělo našim firmám z hlediska jejich investičních a obchodních aktivit. Samozřejmě je to i otázka Schengenu, nicméně v Evropské unii momentálně není žádný konkrétní termín pro vstup některé z těchto zemí do EU,“ konstatoval premiér Babiš.

Premiér Babiš odcestuje také na mezinárodní bezpečnostní konferenci GLOBSEC v Bratislavě ve dnech 17.–19. května 2018, kde vystoupí se slovenským protějškem Peterem Pellegrinim v panelu, který se bude věnovat otázce vícerychlostní Evropy a prohlubování integrace EU. Pracovně navštíví také Vídeň a od 20. do 21. května Finsko. Se svým finským protějškem Juhou Sipilou bude diskutovat především o podobě budoucího rozpočtu EU, budoucnosti EU a také reformě azylového systému. Proberou i možné rozšíření vzájemných hospodářských vztahů, zkušenosti v oblasti vzdělávání a otázky boje proti hybridním hrozbám, v němž je Finsko evropským lídrem.

„Ve Finsku mě bude určitě zajímat hlavně jejich vzdělávací systém. Nejprestižnější profesí v této zemi je pedagog, učitel. Když jsme se teď v Ústí ptali na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, tak zájem našich studentů je velice nízký a to samozřejmě chceme změnit,“ poznamenal předseda vlády.

Vláda projednala a schválila návrh výdajů státního rozpočtu ČR na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro rok 2019 a střednědobý výhled výdajů až do roku 2025. Odsouhlasila také dva programy podpory aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací DELTA 2 a KAPPA. Program DELTA 2 navazuje na velmi úspěšný program spolupráce Technologické agentury ČR se zahraničními partnery DELTA a prodlužuje ho až do roku 2025. Program KAPPA je pro změnu pokračováním úspěšné česko-norské spolupráce v aplikovaném výzkumu, do které se nově zapojují i Island a Lichtenštejnsko.

Na výzkum, vývoj a inovace stát v příštím roce přispěje rekordní částkou 35,99 miliardy korun, což je vůči plnění v letošním roce o 2,1 miliardy korun více. V návrhu střednědobého výhledu je další navýšení o více než 1,5 miliardy na roky 2020 a 2021 na celkem 37,5 miliardy korun a ve výhledu do roku 2025 stát počítá s dalším nárůstem výdajů až na necelých 60 miliard v roce 2025. Od roku 2023 totiž bude muset státní pokladna s největší pravděpodobností saturovat výpadek zdrojů ESIF ve výši cca. 8 miliard ročně, aby byla ufinancována udržitelnost systému.

Vláda schválila také návrh ministryně obrany uvolnit milion eur (25 540 000 ) na podporu budování Společné síly G5 Sahel (G5 Sahel Joint Force). Záměr vlády podpořit nově se formující vojenskou sílu, která má mít za úkol bojovat proti teroristickým skupinám a organizovanému zločinu v pohraničních oblastech zemí G5 Sahel (Mali, Mauritánie, Čad, Burkina Faso a Niger), oznámil premiér Babiš již v únoru 2018 na mezinárodní konferenci na vysoké úrovni k Sahelu v Bruselu.

Pokud by projekt G5 Sahel Joint Force uspěl, jednotky G5 Sahel by postupně převzaly odpovědnost za zajišťování bezpečnosti v regionu namísto stávajících mezinárodních jednotek EU, OSN a Francie. Jejich činnost má přispět ke zvýšení bezpečnosti a pozitivně přispět ke snižování nelegální migrace do Evropy. Česká republika navrhne, aby její finanční příspěvek byl využit na nákup vybavení proti improvizovaným výbušným zařízením (detektory kovu, vybavení a ochranné obleky pro likvidaci výbušnin) a na neletální výstroj a polní výbavu příslušníků Společné síly (neprůstřelné vesty, přilby, spací pytle, polní kuchyně atd.).

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-16--kvetna-2018-165761/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688