Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Trh aut v Evropě se opět vzpamatoval

Rozbřesk: Trh aut v Evropě se opět vzpamatoval

17.05.2018 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká ekonomika doposud jako jedna z nejvíce závislých zemí na automobilovém průmyslu těží ze zájmu o nová auta v Evropě. Minulé statistiky o registracích nových osobních vozů v EU však už naznačily, že trh se blíží svému nasycení. Nakonec proč ne, když šest let za sebou téměř soustavně narůstal a překonal dokonce i historické rekordy nastavené před poslední prudkou recesí v Evropě.

Dubnová čísla jsou však opět ve znamení růstu. Tentokrát si trh připisuje téměř deset procent, a to především zásluhou zvýšeného zájmu v Německu. Zřejmě se již začíná projevovat efekt zákazu vjezdu dieselových vozů, který mohou přímo uplatňovat jednotlivá města. Vzpamatovaly se i prodeje ve Francii a v Itálii. Naproti tomu jedinou zemí, kde se tentokrát registrovalo méně aut, byla Česká republika. Meziroční pokles o 30 kusů však vlastně nestojí ani za řeč.

Za první čtyři měsíce se na evropském trhu prodalo o téměř 3 % aut více než ve stejném období loňského roku. S ohledem na poměrně dlouho trvající boom poptávky po osobních vozech jde o velmi dobrý výsledek, který bude těžké udržet. Růst trvá přece jen dlouho a poptávka podle průzkumů začíná být docela nasycená. Proto očekáváme, že tempo prodejů začne postupně inklinovat do blízkosti nuly. Vzhledem k úspěšnosti největšího tuzemského výrobce, který dobývá stále větší podíl na evropském trhu (aktuálně 4,6 %), nemusí být ani potenciální zpomalování trhu problém. Na druhou stranu však česká ekonomika nemůže už příliš spoléhat na velký příspěvek automobilového průmyslu k růstu HDP. Vlastně i tento fakt je jedním z důvodů, proč očekáváme zpomalování letošního růstu z loňských 4,6 % na 3,3 %.

Aby to nebylo jen o velkých číslech o prodejích, můžeme se podívat, jaká auta jsou nyní v kurzu. Zájem je především o auta na benzín, zatímco auta s dieslovým pohonem jsou aktuálně na rychlém ústupu. Proti němu však stojí nejenom vyšší úspěšnost benzínových aut na trhu, ale i rozvíjející se segment vozů s alternativním pohonem. „Ekologická“ elektroauta si dokonce připsala nárůst zájmu o 47 %, nicméně tyto - pro životní prostředí možná i šetrné vozy - mají ani ne dvouprocentní podíl na celkových prodejích aut v EU.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna i během včerejška setrvala jen s minimálními výkyvy nad hranicí 25,50 EUR/CZK a nepohnula s ní ani pochvala českých rozpočtů od MMF. K průměru prognózovanému centrální bankou pro druhé čtvrtletí jí stále chybí více než jedno procento. Při pohledu na další čtvrtletí, kdy by se měla podle výhledu ČNB dostat pod hranici 25 EUR/CZK, dokonce tři procenta. Slabší koruna tak nahrává dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb, které si zatím ČNB nechávala na přelom roku. Jak se zdá, investoři aktuálně úrokový diferenciál příliš neřeší a koruna je nechává chladnými. Výnosy českých dluhopisů sice pár bodů během včerejška ztratily, ale byla to jen malá korekce jejich růstu za poslední týden.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru po týdnech ignorance možnosti vzniku populistické vlády v Itálii začal včera výrazněji hrát tuto kartu. Podle spekulací z italského tisku by mělo programové prohlášení nové italské vlády obsahovat apel na zrušení maastrichtských rozpočtových kritérií. V důsledku těchto spekulací se eurodolar propadl pod hranici 1,18, přičemž italská riziková prémie rovněž vylétla vzhůru (cca 20 bps na deseti letech). V následujících seancích bude hodně záležet, jak budou šéfové Ligy severu a Hnutí pěti hvězd komunikovat s trhy. Pokud se situace zklidní, euro může ztráty smazat, pokud však populistická rétorika z Itálie neustane a s ní i výprodej italského dluhu, bude mít společná měna vážnější problém na krku.

Zlotý včera smazal část ztrát, když trhu zřejmě stačilo vyjádření guvernéra Glapinského na tiskovce NBP, že úrokové sazby jsou na dně a pokud by banka byla donucena k dalšímu uvolnění politiky, tak by se tak dělo spíše nekonvenčními měnovými nástroji.

Ropa

Ropa Brent se drží na dostřel 80 USD/barel, podporována týdenními daty EIA, která převrátila naruby úterní odhady amerického petrolejářského institutu. Zásoby surové ropy tak podle oficiálních zdrojů klesly o 1,4 mil. barelů, podobný vývoj zaznamenaly rovněž zásoby benzínu (-3,79 mil. barelů) a destilátů (-0,1 mil. barelů). Za zmínku stojí nejen další rekordní nárůst produkce, ale také rekordní skok v případě exportů, a to až nad 2,5 mil. barelů denně. To by pro představu řadilo USA na čtvrté místo v rámci kartelu OPEC, za Saúdskou Arábii, Irák a SAE.

Bez pozornosti nezůstal ani aktuální měsíční report IEA, jehož poselství by se dalo shrnout jednoduše – vyšší ceny ropy si začnou vybírat svou daň. Nárůst o více než 75 % od minulého června se dle pařížské agentury nutně musí projevit na nižší globální poptávce, jejíž odhad pro tento rok snížila o 40 tis. barelů denně, na 1,4 mil. barelů denně. IEA navíc zůstává na rozdíl od OPECu optimistická ohledně amerických břidlic, proto zvýšila odhad růstu globální nabídky o 85 tis. barelů denně, celkově na 1,87 mil. barelů denně.

Akcie

Americké akciové indexy po vlažnějším startu zrychlily tempo a uzavřely včera obchodování několik desetin do plusu. Dařilo se zejména technologiím, když Nasdaq Composite zpevnil o 0,6 %. Podobně zesílil širší index S&P 500, který zakončil obchodní seanci +0,4 %. Dow Jones upravil pouze kosmeticky +0,2 %. Akcie Macy's posilovaly o více než 10 %. Ze spotřebního sektoru se vedlo dobře také akcím oděvnické společnosti Under Armour +8,69 %.

 

Čtěte více:

Kdo dnes skutečně manipuluje se svou měnou
16.05.2018 16:04
V dubnu letošního roku americký prezident Donald Trump obvinil Čínu a ...
Jak zkrotit infomonopolisty
17.05.2018 7:04
V moderní kapitalistické ekonomice oslavujeme inovace, které vytvářejí...
Odepsání dluhu? Italská koaliční jednání trhy vystrašila
16.05.2018 16:54
Na akciových trzích se dnes celkem daří americkým indexům i většině zá...
PŘIVÁDÍME: Heineken. Je libo diverzifikaci do spotřebního sektoru?
16.05.2018 18:02
Heineken je druhou největší pivovarnickou skupinou na světě a evropsko...
V Saúdské Arábii se chystá první spojení bank za 20 let
17.05.2018 8:04
Saúdskoarabské banky Alawwal Bank a Saudi British Bank (SABB) se předb...
Pegas zvýšil provozní zisk o více než 7 %, potvrdil výhled
17.05.2018 8:19
Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens zvýšil provozní zisk EBITDA...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.