Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  17.05.2018 11:07:57

Berlusconi hraje stále prim

Poté, co byl zesměšněn před celým světem za své „Bunga Bunga“ eskapády, vypuzen z vlády v roce 2011 a za další dva roky usvědčen z daňových podvodů, hraje Silvio Berlusconi v italské politice dál hlavní roli. Přes dva měsíce po březnových volbách bránil bývalý premiér Lize severu, spojenci (i rivalovi) jeho vlastní strany Forza Italia, v tom, aby mohla začít koaliční jednání s Hnutím 5 hvězd.

Trval na tom, aby se šéf Ligy Matteo Salvini držel středo-pravicové aliance s Forza Italia. Ale pod nátlakem jeho vlastních poslanců, kteří se báli, že kvůli novým volbám přijdou o svá křesla, Berlusconi začátkem měsíce ustoupil. Ironií osudu bylo, že jen o dva dny později, 11. března, zmírnil milánský soud obavy Forzy Italia z nových voleb. Soudci rozhodli, že miliardář a zakladatel strany může do parlamentu znovu kandidovat. Před pěti lety nesměl Berlusconi zastávat veřejné funkce kvůli jeho odsouzení. Teď může nějaký poslanec odstoupit a uvolnit tak své místo právě Berlusconimu.

Soudci odůvodnili své rozhodnutí snížit původní šestiletý zákaz o jeden rok Berlusconiho dobrým chováním. Také přiznali, že ignorují fakt, že je opět souzen, tentokrát za podplácení svědků (což odmítá). O rozhodnutí soudu hovořila italská média jako „rehabilitaci“. Ale není tomu tak. Berlusconi je stále odsouzeným zločincem. A ve společnosti, kde křesťanské odpuštění hraje důležitou roli, ho mnoho lidí vnímá jako zbaveného viny. Berlusconi už nejspíš nemá takové voličské sympatie, jimiž si dříve těšil. Většina aktivistů z Forza Italia je ale stále přesvědčena, že pokud ji bude moct provést do dalších voleb, bude se jí dařit lépe s ním než bez něj.

To mu samo o sobě propůjčuje v novém parlamentu páku. Díky tomu si to například ostatní strany pořádně rozmyslí, než dají vypsat předčasné volby. Forza Italia bude mít v obou komorách tak či tak asi šestinu křesel. Uvážíme-li horečnatou povahu italské politiky, mohlo by to v tom správném kontextu stačit na přežití či porážku další vlády.

Berlusconi za svou vytrvalou politickou důležitost (prvně byl zvolený premiérem v roce 1994) vděčí z velké části dvěma kvalitám, které žádný jiný politický demokrat nedokáže skombinovat. První z nich je obrovské bohatství. Časopis Forbes odhaduje jmění jeho rodiny na 7,6 miliard dolarů. A druhou z nich je rodinné mediální impérium, které zahrnuje televizní síť se třemi kanály (Mediaset), deník, zpravodajský časopis a největší italské vydavatelství.

Berlusconiho „soft power“ je těžké kvantifikovat. Ale v posledních volebních jednáních mohla hrát svou roli. I když Salvinimu nic nepřekáželo, aby Berlusconiho po volbách odhodil a snažil se vyjednat dohodu s Hnutím 5 hvězd, zůstal mu podezřele věrný. Proč? Nejčastěji přijímanou racionalizací je, že se bál být v koalici s Hnutím 5 hvězd juniorním partnerem. Jenže poté, co Salvini začal s lídrem Hnutí 5 hvězd, Luigim Di Maio, vyjednávat, jakmile mu to Berlusconi dovolil, není toto vysvětlení příliš přesvědčivé. Alternativní pohled, se kterým přišel Di Maio, je, že se Salvini bojí, že jeho spojenec by mohl využít svých médií, aby jej zničil. Di Maio obvinil Mediaset z toho, že vydává „zastřené hrozby“ proti lídrovi Ligy. Ať už je to pravda, nebo ne, dokud zůstane Berlusconi v politice aktivní, bude hrozivá moc jeho médií dále pečovat o italskou veřejnost.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688