TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.05.2018 08:22:24

Vysoký tlak zabíjí, čtvrtina lidí ani netuší, že ho má. Nehrozí vám?

Lidí s vysokým tlakem raketově přibývá. Podle údajů České společnosti pro hypertenzi (vysoký tlak) jím trpí až 40 % Čechů, čtvrtina nemocných přitom o své chorobě vůbec neví.

Na 17. května tradičně připadá Světový den hypertenze, který má právě na rizika spojená s vysokým tlakem upozornit. Nemocných totiž stále přibývá, například největší česká zdravotní pojišťovna VZP v loňském roce evidovala přes 1,1 milionu pacientů s vysokým tlakem, přitom v roce 2014 jich bylo 850 tisíc. Výdaje na jejich léčbu přesáhly loni 2,84 miliardy korun.

Zmíněné náklady jsou vyhrazeny jen na tuto konkrétní diagnózu, další milionypojišťovna na léčbu nemocí, které může hypertenze způsobovat. "Neléčený vysoký krevní tlak je v přímé souvislosti například s vývojem aterosklerózy, cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších. Jen infarkty myokardu stojí pojišťovnu ročně dalších 1,2 miliardy, výdaje za péči o klienty s cévními mozkovými příhodami se pohybují kolem 2 miliard atd." vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Vysokému krevnímu tlaku přitom mohou lidé ve velké míře sami předcházet, a to dodržováním zdravého životního stylu. Důležité jsou také preventivní prohlídky u praktických lékařů, jejichž součástí je i měření krevního tlaku.

Problémem je, že většina nemocných neví, že vysokým tlakem trpí. Nepozorují totiž na sobě žádné příznaky. O to víc potom hrozí, že se u nich rozvine některé ze souvisejících závažných onemocnění.

Prvními projevy vysokého krevního tlaku jsou bolest hlavy, únava, otoky, tlak na hrudi, nespavost, spouštění krve z nosu, hučení v uších, později i pocit na zvracení, svalové křeče či dušnost.

Zdravý člověk by měl mít krevní tlak při měření u lékaře 140/90 a při měření doma pod 135/85. Riziko vysokého tlaku roste s věkem, ale třeba také s onemocněním cukrovkou. Nepříznivě na nemoc působí konzumace nezdravých jídel, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, obezita, chronický stres, nadměrné solení apod.

Pokud máte tlak nad 140/90, hrozí vám cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, srdeční selhání, demence, poškození funkce ledvin, zhoršení zraku, poruchy erekce.

S vysokým tlakem si částečně můžete bojovat sami. Přestaňte kouřit, zhubněte, začněte se hýbat, omezte množství soli a tuků (uzenin, instantních jídel, brambůrků, slaného pečiva). Vyvarujte se kofeinu, do jídelníčku naopak zařaďte čerstvou zeleninu a ovoce.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688